|
niesymetryczne zaokrąglanie narożników |
| Autor |
Wiadomość |
cariewna
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 12
|
Wysłany: 4 Wrzesień 2013, 10:22 niesymetryczne zaokrąglanie narożników
|
|
|
Hej, mam wielką prośbę o pomoc. Corel 12.
Mam kłopot z narożnikami, które przy opcji zaokrąglania robią to niesymetrycznie. Wklejam prinscreen, gdzie pokazuje, że zaokrąglenie można zamknąć nie w kwadracie, ale w prostokącie. Czy wiecie może jak regulować tę opcję? Mam wrażenie, że mimochodem coś mi się udało przestawić, ale jak i gdzie - nie mam pomysłu.
Z góry wielkie dzięki za pomoc :)
narozniki.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 231 raz(y) 143.65 KB |
|
|
|
|
 |
cariewna
Początkujący

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2013, 10:34
|
|
|
Dobra, dokopałam się do wiedzy - rysowałam prostokąt, później za pomocą ręki zmieniałam wartości tak, aby uzyskać kwadrat - ale zaokrąglenie robi się jakby to nadal był prostokąt.
Temat do zamknięcia, niech służy jako przestroga dla innych :) |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 4 Wrzesień 2013, 10:38
|
|
|
domyslam sie ze Twoj problem polega raczej na sposobie rysowania prostokata
jezeli narysujesz prostokat o wymiarach 100x30 uzywajac narzedzia prostokat i go zaokraglisz to Twoje zaokraglenia inaczej beda wygladac jezeli narysujesz prostokat/kwadrat o dowolnych wymiarach a nastepnie przy pomocy pola wymiarow rozciagniesz go do 100x30 i zaokraglisz. |
|
|
|
 |
cariewna
Początkujący

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2013, 10:40
|
|
|
| Dzięki, no właśnie to był problem ;/ Ale ten ów, który wpadł na taki wspaniały pomysł, aby to tak działało powinien zostać strącony z krawędzi fiordu (zaokrąglonej). |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Wrzesień 2013, 11:00
|
|
|
| Ta funkcjonalność została poprawiona dopiero w wersji X5. Żeby móc przeskalować figurę i zaokrąglić narożniki należy użyć polecenia z okna dokowanego (Zaokrąglenie/Wyżłobienie/Ścięcie). To nawet w dziewiątce działało. Nie jestem tylko pewna, czy ta funkcja tak się wtedy nazywała, bo X5 i następne tłumaczył mały Jasio. |
|
|
|
 |
|
|