Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czcionka PL PalmSprings śśś
Autor Wiadomość
Kali
Początkujący

Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 08:57   czcionka PL PalmSprings śśś

Witam. Mam takie malutkie pytanko dlaczego w polskiej czcionce PL PalmSprings mam wszystkie akcenty próćz Ś. W Corelu 9 tego problemu nie było. Czy da się coś z tym zrobić.

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 09:15   Re: czcionka PL PalmSprings śśś

Kali napisał/a:
Witam. Mam takie malutkie pytanko dlaczego w polskiej czcionce PL PalmSprings mam wszystkie akcenty próćz Ś. W Corelu 9 tego problemu nie było. Czy da się coś z tym zrobić.

Sprecyzuj czy chodzi o małe ś, czy duże Ś bo raz piszesz małe, a raz duże. Najprościej ściągnąć jakiegoś triala do czcionek i przerzucić kod litery na właściwy.
Ja korzystam z Font Creatora v 5.6, który ma co prawda poważny błąd, ale jest to błąd przyjazny dla użytkownika. (Bogumiła (chyba) kiedyś pisała, że nie ma dobrych błędów - to tu jest wyjątek).

Kali
Początkujący

Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 10:47   i małe i duże

Chodzi o małe i duże ś Ś. Czyli mam ściągnąć ten program, załadować tą czcionkę i coś przekonwertować.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 12:25   

Literka Ś w zależności od kodowania może znajdować się w dwóch różnych miejscach. Powinna dać się wywołać po wciśnięciu lewego ALT i wpisaniu z klawiatury numerycznej (po prawej stronie) 0156 (ś) i 0140 (Ś). Polskie czcionki czasami były kodowane jako symbol. Stąd ś w nich znajduje się zupełnie gdzie indziej. Starsze modele Corela radziły sobie z tym, nowsze są mądrzejsze, dlatego sobie nie radzą. Wszystkie "polskie" czcionki z rodziny czcionek zaczynającej się od PL są kodowane jako symbol.

Próba zmuszenia Corela, żeby wyświetlił polskie znaki tej czcionki to kopanie się z koniem.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 13:39   Re: i małe i duże

Kali napisał/a:
Chodzi o małe i duże ś Ś. Czyli mam ściągnąć ten program, załadować tą czcionkę i coś przekonwertować.

Możesz tak jak Ci radzi Bogumiła, gdy masz mało tekstu. Jeśli dużo to ściągasz ten program w wersji 30-dniowej. Wczytasz czcionkę. Klikasz na literze małe ś i podajesz, że do niej mają być przypisane kody: 9C, 153 i 15B. Kody są w systemie szesnastkowym (9C = dziesiętne 156). Nie pamietam tylko czy czasem nie trzeba wpisywać ze znakiem dolara, czyli np. $9C.
Dla dużego Ś wpisujemy: 8C, 152 i 15A.
Dla małego ź: 9F, 178 i 17A.
Nie wiem dlaczego, ale by załatwić sprawę widoczności liter we wszystkich programach te trzy znaki wymagają podpięcia pod 3 kody. Wszystkie pozostałe wymagają tylko dwóch kodów - i pewnie dlatego są widoczne bez problemów.
PS. Gdy będziesz wpisywał te kody, program bedzie krzyczał, że one są już zajęte np. przez czeskie litery do których w tym momencie stracisz dostęp.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Wrzesień 2013, 14:05   

To co piszesz jest tylko w części prawdą. Litera ś będzie widoczna gdy znajdzie się na pozycji odpowiednio 156 (9C) i 140 (8C). To położenie zaspokoi wymagania Corela. Natomiast faktycznie, jeśli tekst nie jest długi, to małe ś w tej czcionce wpiszesz trzymając lewy Alt i wybierając z klawiatury numerycznej 0192 a duże Ś pod kodem 0195. Niestety, funkcja Znajdź i zamień tekst raczej sobie z automatyczną podmianą nie poradzi. Na szczęście Corel w wersji Y95 będzie już w pełni obsługiwał Unicode.

Aha. Czcionki z PL na początku nie mają żadnych innych znaków kodowania środkowoeuropejskiego poza polskimi. Więc nie podmienisz czeskiego, węgierskiego i niemieckiego znaku, bo go w tej czcionce po prostu nie ma (w miejscu, gdzie powinny być Ś i ś są odpowiednio ° i ²). Trzeba też pamiętać, że ta czcionka składa się z czterech plików (zwykła, kursywa, pogrubiona i pogrubiona kursywa) i problem z literą ś będzie w każdym z nich występować z osobna. Te czcionki przygotował Fontic w czasach gdy królował DOS (Polish characters added by FONTIC software, Krakow 1992)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Wrzesień 2013, 07:50   

chyba Bogusiu zapomniałas o najważniejszym :-) ;-) w programach do fontów trzeba wejść we właściwości i ustawić Latin Extended-A i musi działać :-)

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 26 Wrzesień 2013, 08:45   

To tak w uzupełnieniu. Nie czuję się tu jakimś specjalistą. Mój problem z czcionkami wziął się stąd, ze miałem PageMakera i kupiłem Windows Vista i nagle wszystkie polskie czcionki zniknęły (nie jest to więc problem Corela, lecz systemu). Wszedłem dalej na stronę na stronę Adobe, a tam oficjalny komunikat, że problem jest nierozwiązywalny i trzeba kupić InDesigna. Kupiłem. Pojawiły sie ąćę w OpenTYpe. W starych .ttf dalej były krzaczki. Więc posprawdzałem, gdzie w jakich czcionkach są polskie litery i stąd moja rada aby np. małe ś wstawić pod 3 kody. Wówczas w każdym systemie, w każdym (chyba) programie i niezależnie od strony kodowej mam ąćę. No cóż, gdy muszę napisać coś po czesku korzystam tylko z .otf-ów.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Wrzesień 2013, 11:03   

To co piszesz jest zdumiewające. Jeśli czcionka ma znaki diakrytyczne, to ma niezależnie od systemu. Dla kodowania DOS-owego znaki ś musiały znajdować się w innym miejscu. Jeśli chodzi o Corela, to do dziewiątki tak zwaną "stronę kodową", szalony wynalazek MS, dało się ustawić na stałe. W nowszych wersjach programiści uznali, że użytkownik to idiota i trzeba mu stronę kodową narzucić taką, jaką ma ustawioną w systemie. Skutkuje to tym, że tekstowi napisanemu po angielsku program przypisuje kodowanie środkowoeuropejskie. Po czym, przy otwieraniu pliku szlocha, że czcionki, która została użyta nie ma. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy czcionka zawiera polskie znaki.

Teoretycznie Corel pozwala na zmianę strony kodowej (choć o kodowaniu "symbol" programiści zapomnieli). Teoretycznie, bo mimo wybrania jakiejś strony kodowej i zatwierdzenia nic się nie zmienia. A na podglądzie nie tylko zmienia się zestaw znaków, ale i... czcionka!

Co do znaków diakrytycznych czeskich, węgierskich czy niemieckich — można zmienić klawiaturę, a można po prostu nauczyć się kodów. I jeśli np. zachodzi potrzeba wpisania ü trzymając lewy Alt wklepujemy z klawiatury numerycznej 0252, 0233 dla é, 0232 dla č itp. Można te znaki wywoływać na początku metodą prób i błędów pamiętając, że zaczynają się od 0222 (ß), potem ŕ (0223) i po kolei á, â, ä itd. Wyjątkiem są š (0154) i ž (0158). Pomiędzy nimi jest ś (0156). Pomijam duże litery ponieważ je można bardzo łatwo uzyskać za pomocą opcji Zmień wielkość liter.

Oczywiście ta rada dotyczy kodowania środkowoeuropejskiego. Po zmianie na inne w tych samych miejscach pojawią się inne znaki.

@bidon184
Corela zadowoli dodanie do czcionki obsługi kodowania 1250 Latin 2 Eastern Europe. I dla DOS-a, jeśli ktoś lub programy Adobe jeszcze z niego korzystają — 852 (Latin 2).

chezare 

Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 07:34   

Wydaje mi się, że Bidon ma rację, tyle tylko że Bidon mówi o konstruowaniu fontu, a tutaj mowa jest o foncie już skonstruowanym i to źle, przez Corela.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 10:40   

Bidon mówi o kodowaniu stanowiącym standard Unicode. Ciekawa jestem, czy można ten standard ustawić na stałe w X6. Do wersji X5 w Windowsie z polskimi ustawieniami ustawia się 1250 ANSI Europa Środkowa i nie ma zmiłuj.

chezare 

Wysłany: 28 Wrzesień 2013, 17:39   

A mnie się wydaje, że z tego sposobu kodowania korzysta Corel od wersji 12?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Wrzesień 2013, 20:38   

A wcześniej z czego korzystał? Już teraz nie pamiętam jaką stronę kodową dało się ustawić w 9, ale musiały być dwie - DOS-owa i Windowsowa. Oprócz tego na pewno był symbol, bo czcionki Fontica działały. Nie pamiętam czy też działały w X3, bo później rzadko z nich korzystałam.

Artur Miernik 

Wysłany: 12 Październik 2013, 10:39   

No tak. Nie bardzo wiadomo, która wersja Corela, ani który wersja systemu. I radź tu człowieku.

1. Nie bardzo tez wiadomo, czy dysponujesz ostatnią wersją PalmSprings, czy też jakąś niedoróbką, lub fontem uszkodzonym.

2. Być może wystarczy włączyć odpowiedni język dla danego tekstu.

3. Jeśli masz starego Corela, to chodzi o mapowanie tablic kodowych. Odpowiedź znajdziesz choćby w tym wątku.

4. Tak czy siak, wszystkie problemy definitywnie rozwiązuje wymiana fontu PalmSprings na pierwowzór. Chodzi mi o to, że PalmSprings jest corelowskim klonem kroju Palatino Linotype lub bliźniaczej Boook Antiqua firmy Monotype. Zdobądź jeden z tych krojów i po sprawie.
Wydaje mi się, że krój ten funkcjonował także pod nazwą ZapfCalligraphic801PL, ale akurat tego nie jestem pewien. Jeśli nie masz komercyjnych fontów użyj TeXGyrePagella: poszukaj tu albo pobierz ze Squirella.

Edycja fontu wydaje mi się rozwiązaniem nieco na wyrost.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 12 Październik 2013, 13:10   

1. Bardzo wiadomo, że dysponuje starą wersją czcionki z lat dziewięćdziesiątych, bo to napisał.
2. Nie wystarczy włączyć języka, bo w nowszych wersjach Corela język włącza się sam i problem nie polega na tym jak włączyć, ale jak wyłączyć w razie potrzeby.
4. Co racja, to racja. Jednak jeśli czcionka nie zawiera polskich znaków, to zamiana nie załatwi sprawy.

Edycja tej czcionki raczej nie ma sensu. Jeśli już to warto dodać polskie znaki do nowszej wersji.

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Październik 2013, 09:02   

Bogumila M. napisał/a:
Te czcionki [chodzi o PalmSprings] przygotował Fontic w czasach gdy królował DOS (Polish characters added by FONTIC software, Krakow 1992)

Też prawda z tą różnicą, że w 1992 roku najpopularniejszy był już Windows 3.1 a nie DOS.

Bogumila M. napisał/a:
1. Bardzo wiadomo, że dysponuje starą wersją czcionki z lat dziewięćdziesiątych, bo to napisał.

No tak, PalmSprings był dołączony do Corela 3.0. Ale czy nie był potem majstrowany, albo uszkodzony, to nie wiadomo.

Bogumila M. napisał/a:
2. Nie wystarczy włączyć języka, bo w nowszych wersjach Corela język włącza się sam i problem nie polega na tym jak włączyć, ale jak wyłączyć w razie potrzeby.

Tyż prowda. Ale mnie kiedyś wskakiwał portugalski zamiast polskiego i musiałem wymuszać.

Bogumila M. napisał/a:
4. Co racja, to racja. Jednak jeśli czcionka nie zawiera polskich znaków, to zamiana nie załatwi sprawy.

Toteż trzeba zmienić font na jeden z wymienionych i przeskładać tekst. Tak wiele pracy? Przecież @Kali encykliki w Corelu nie pisał.

Bogumila M. napisał/a:
Edycja tej czcionki raczej nie ma sensu. Jeśli już to warto dodać polskie znaki do nowszej wersji.

Kiedy wszystkie wymienione fonty mają nasze ogony:
  • Palatino Linotype,
  • Boook Antiqua,
  • Zapf Calligraphic 801 PL,
  • Palladio URW,
  • TeX Gyre Pagella.

Właściwie, to darmowa Tex Gyre Pagella, jako jedyna ma prawidłowe polskie ogonki we wszystkich odmianach:

Za to PalmSprings ma pierwszorzędnie skopane „ę”:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2013, 12:27   

Pod wszystkim co napisałeś mogę się z czystym sumieniem podpisać, poza jednym.
Artur Miernik napisał/a:
Też prawda z tą różnicą, że w 1992 roku najpopularniejszy był już Windows 3.1 a nie DOS.
To nieprawda. W 1992 nie królował Windows 3.1, bo w 1992 dopiero ujrzał światło dzienne. Poza tym to była de facto graficzna nakładka na DOS-a, więc o przygotowaniu czcionki "pod Windows" nie mogło być mowy.

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Październik 2013, 12:48   

Może chodziło o Win 3.0. Oj, ale jakoś tak pamiętam, że miałem możliwość używania Windows 3.1 mniej więcej latem (a w każdym razie była ładnawa pogoda) 1992 roku i po polsku. Fonty już były, bo wtedy właśnie przesiadałem się z Corela 2.0 na 3.0, Czyli z fontów w formacie WMF na TT.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2013, 13:42   

Oj, dobrze pamiętasz. Tyle że "najpopularniejszy" w owym czasie był Windows 3.0. A przekleństwo DOS-owych stron kodowych ciągnie się dzięki Corelowi do dziś. Im nowsza wersja Corela, tym gorzej sobie radzi z obsługą czcionek. Może OTF i Unicode załatwi wreszcie raz na zawsze sprawę. Ktoś na wszelki wypadek powinien powiadomić Corela o tych rozwiązaniach.

chezare 

Wysłany: 13 Październik 2013, 13:59   

Nakładką to Windows jest do tej pory :-)
Ja wtedy używałem Designera :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2013, 15:13   

Nakładką na co Windows jest do tej pory?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2013, 18:38   

pewnie chodzi o dos,bo tak naprawde to jest nakładka graficzna ten cały W7,o ile dobrze czytałem na necie to W7 ma tylko 25MB rezta to interfeis graficzny

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Październik 2013, 18:56   

Ależ nie. Gapy jesteście. Windows już nie jest nakładką na DOS. Obecnie wyewoluował w drugą stronę.
Teraz Windows jest preloaderem do Total Commandera.
Zatem nie nakładka, tylko podkładka.

Ale i tak Tex Gyre Pagella rulez.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Październik 2013, 00:44   

Można wersję DOSa na którego nakładką jest Windows 7 sprawdzić wpisując w pole 'Uruchom' polecenie cmd i w okienku dosowym wpisując dosowe polecenie ver.

Odpowiedz do tematu