Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przeróbka zdjęcia na rastry
Autor Wiadomość
balbina
Początkujący

Wysłany: 10 Wrzesień 2013, 21:21   przeróbka zdjęcia na rastry

Witam serdecznie.
Jako że jestem nowicjuszem proszę o radę jak przerobić foto na rastry,
a problem jest że pod funkcja BITMAPY -TWÓRCZE nie działa przycisk RAMKI.
Proszę o pomoc metodą "łopatologii" jako że nie znam terminów popularnie używanych
w Corelu.
Dodam tylko że korzystam z 9 oraz X4.
Pozdrawiam
balbina

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 10 Wrzesień 2013, 21:55   

Jak dla mnie to pierwsza część Twojego pytania ma niewiele wspólnego z drugą.
Przeróbka zdjęć na rastry odbywa się w procesie RIP-owania, który normalnie jest w zakresie pracy naświetlarni i grafika niewiele obchodzi. Chyba, że przy pomocy rastrów chcesz uzyskać jakiś artystyczny efekt, wówczas np. korzystasz z filtra "Transformacje kolorów / Rysynek rastrowy".
Natomiast filtr "ramki" nie działa dla map bitowych czarno-białych lub z ograniczoną liczbą kolorów tzw. "z palety". Jeśli masz mapę bitową czarno-białą zamień ją 1:1 na "skalę szarości" i wówczas zastosuj "ramki".

balbina
Początkujący

Wysłany: 11 Wrzesień 2013, 11:46   

Tak, miałeś rację filtr RAMKI działa .
A z pierwsza częścią tematu masz rację ale to właśnie chcę zrobić pod naświetlenie
i następnie precyzyjnie wypiaskować (tzw FOTOTECHNOLOGIA).
Znalazłem opis jak to zrobić w X2, ale mi nie wychodzi to X4

1. Importujemy żądane zdjęcie: górne Menu – Plik- Importuj

2. Określamy rozmiar zdjęcia i adjustujemy: w górnym menu, jak widać na instrukcji , używając opcji : Nieproporcjonalne skalowanie/ zmiana rozmiaru oraz okienka ze współrzędnymi

3. Zamieniamy obraz na bitmapę: w górnym menu naciskamy: Mapy bitowe i Przekształć w mapę bitową po rozwinięciu się paska

4. Ustalamy rozdzielczość zdjęcia wybierając odpowiednią wartość w okienku ( optymalna 150 dpi , maksymalna 200 dpi- im większa wartość, tym więcej szczegółów widocznych jest na zdjęciu)

5. Tworzymy winietę ( obramowanie zdjęcia) – naciskamy na guzik Mapa bitowa , po czym wybieramy opcję: Twórcze, a następnie : Winieta

6. Wybieramy odpowiedni rodzaj winiety – dzięki tej opcji możemy dopasować rozmiar – przesuwając pasek

7. „Rastrujemy” zdjęcie poprzez naciśnięcie opcji Mapa bitowa -Tryb -Czarno-białe

8. Wybieramy typ rastra „ Jarvis” i używając dźwigni ustalamy punktowość i odpowiednio kontrast

9. Drukujemy zdjęcie na folii AccuArt 2 – najlepsze ustawienia w menu drukowania: „ Photo quality glossy film”
Dziękuję
Pozdrawiam
balbina

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 11 Wrzesień 2013, 12:14   

A czemu używasz pseudorastra "Jarvis", a nie normalnego rastra o zadanej liniaturze i kącie?
Na czym drukujesz? Czy Twoja drukarka ma postscript?
Wszystkie drukarki mają kiepską czerń. Ja np. aby uzyskać w miarę przyzwoitą czerń kupuję używane HP 5100. Była to ostatnia drukarka która drukowała jeszcze na czarno, a nie na szaro. Poza tym brzegi z drukarki zawsze są postrzępione (pod lupą widać). Lepiej więc oddać pracę do naświetlarni która zrobi Ci wydruk na filmie.
Tak, czy inaczej lepiej jest jak raster tworzy urządzenie drukujące, a nie Ty na ekranie. Powiedzmy, że tworzysz rysunek 100 x 100 mm, na nim zrobisz raster gdzie kreska ma grubość np. 5 pikseli. Drukujesz. Ale wszystkie programy jako jednostki miary używają punktów lub pica wywodzących się z cali. Więc Twoje 100 mm musi być zaokrąglone do np. 99,96 mm. Kilka kresek rastrowych zamiast 5 będzie więc miało 4 piksele. W ten sposób najłatwiej uzyskać tzw. morę na wydruku.

balbina
Początkujący

Wysłany: 11 Wrzesień 2013, 13:17   

Moja wiedza jest bardzo skromna , na razie tak dla znajomych chciałem zrobić parę gadżetów,
a później czas pokaże...
Drukarkę mam PANASONIC FLB 758 ( laser raczej sie nie nadaje)
oraz atram. BROTHER DCP 195C (C-B)
i raczej dobrą naświetlarkę . Wydruk następnie przeniesiony ma być na specjalną kliszę ,
przyklejenie na szkło lub coś podobnego
i umiejętnie wypiaskowane
Serdecznie pozdrawiam
balbina

Odpowiedz do tematu