Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto z Was robi "fuchy"?

Dorabiasz, mając stałą pracę?
Tak, ciągle (jedno zlecenie się kończy, a kolejne wpada, a do roboty swoją drogą...).
25%
 25%  [ 1 ]
Tak, od czasu do czasu (raz po raz coś tam skrobnę).
50%
 50%  [ 2 ]
Raz mi się zdarzyło.
0%
 0%  [ 0 ]
Nie, bo jakoś nie miałem okazji, ale gdyby coś...
0%
 0%  [ 0 ]
Zdecydowanie nie, bo spoko zarabiam i co ja potem pocznę z tymi wszystkimi pieniędzmi? ;-)
25%
 25%  [ 1 ]
Opcja dodatkowa: Jestem freelancerem, więc mam to non stop.
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 4
Wszystkich Głosów: 4

Autor Wiadomość
Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
  Wysłany: 11 Grudzień 2013, 07:56   Kto z Was robi "fuchy"?

Witeczka.

Temat postu mówi sam za siebie. Jednak jest to jedynie ankieta. Niech nikt się tutaj nie podpisuje imieniem i nazwiskiem :-P To tak jedynie z ciekawości i raczej ma zaspokoić mój pociąg do statystyki ;-) I pytanie dotyczy raczej zleceń, za które ktoś Wam zapłacił, a nie zrobienia projektu dla szwagra, który Wam za to dał zgrzewkę, czy literka happy

Na temat freelancerowskich robót czy fuch i otrzymywania za nie kasę, topic jest tutaj

disaster 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 11 Grudzień 2013, 08:28   

fuchy czyli? Bo żeby poprawnie wypełnić ankietę, należy znać dokłądnie jej pytania. Definicje tutaj mogą być różne.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 08:44   

Disaster ma rację.

Cz będąc "na etacie", fucha to:
1. Wykonywaniu pracy po godzinach, bez płacenia podatków?
2. Wykonywanie pracy w czasie pracy, na służbowym sprzęcie (również bez podatków)?

Bo jeżeli z płaceniem podatków, to oznacza że wykonujący ma własną działalność gospodarczą (niezależnie od etatu) i wtedy fuchą fucha nie jest.

No chyba, że jest.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 10:03   

Wątpię, żeby ktoś kto pracuje na etacie posiadał dodatkowo własną działalność. A odprowadzanie podatków nie koniecznie musi jej posiadania oznaczać. Od Umowy o Dzieło/Zlecenie też odprowadzasz podatek, tylko robisz to sam lub Zleceniodawca ;-) Jednak chodziło mi w ogóle - z podatkami, bez, na lewo, na prawo, na wskroś, na swoim, na cudzym, na wspólnym. Ankieta dotyczy jakiejkolwiek działalności, która nie leży w zakresie pracy w jakimś zakładzie/firmie, a z czego zdobywamy dodatkowe środki. Ja nie chciałem zeznań podatkowych, tylko orientacyjnie, jak OBOP ;-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 10:52   

Shame napisał/a:
Wątpię, żeby ktoś kto pracuje na etacie posiadał dodatkowo własną działalność.

To jest bardzo częsty przypadek. O tyle ciekawy, że składkę ZUS płaci się tylko z jednej działalności (z etatu - i tę płaci pracodawca). Z własnej działalności płaci się tylko (stosunkowo niewielką) składkę zdrowotną. Zatem taka osoba może legalnie przyjmować zlecenia od klientów wymagających faktury VAT, nie ponosząc takich kosztów działalności, jak freelancer z zarejestrowaną działalnością, ale bez etatu.

disaster 
Praktyk

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 10:58   

Tyle, ze ma to zwykle odzwierciedlenie w wynikach pracy.Nikt mi nie powie, że osoba działająca na etacie i własnej DG w taki sam sposób, czytaj profesjonalnie i z pełnym kontaktem obsłuży klienta jak osoba, która pracuje tylko na własnym etacie.

disaster 
Praktyk

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 11:03   

Shame napisał/a:
Ankieta dotyczy jakiejkolwiek działalności, która nie leży w zakresie pracy w jakimś zakładzie/firmie, a z czego zdobywamy dodatkowe środki. Ja nie chciałem zeznań podatkowych, tylko orientacyjnie, jak OBOP ;-)

To wytłumacz mi jak możemy mówić o fusze, skoro prowadzimy własną DG? W takim wypadku wszystko co robisz nie jest fuchą, bo oszukiwałbyś sam siebie.

Moim zdaniem ta ankieta nie ma sensu, bo nie wyczerpuje ono jasno tematu. Ale to Twoja sprawa.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 11:05   

Oczywiście, występuje konflikt interesów - o ile "etat" i "własna działalność" dotyczą tej samej branży. Pracodawca z reguły patrzy niechętnie na taki układ. Ale nie musi tak być: etat może być np. w oczyszczalni ścieków, a "działalność" związana z grafiką - zasady płacenia ZUSu nie ulegają jednak zmianie.

chezare 

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 11:59   

No ładnie, 100% zajmuje się lewizną :-)
Robienie ankiet w tym miejscu na obojętnie jaki temat nie ma sensu, bo nie można na tej podstawie (liczność próbki) wyciągnąć żadnych sensownych wniosków.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 12:37   

tegraf napisał/a:
Oczywiście, występuje konflikt interesów - o ile "etat" i "własna działalność" dotyczą tej samej branży. Pracodawca z reguły patrzy niechętnie na taki układ. Ale nie musi tak być: etat może być np. w oczyszczalni ścieków, a "działalność" związana z grafiką - zasady płacenia ZUSu nie ulegają jednak zmianie.

Dokładnie o to mi chodziło! Ciekawe, jakie zdanie o takim grafiku, który ma swoją działalność "projektową" sądzi jego szef w drukarni/studiu? :roll: A dowie się raz-dwa, bo trzeba to zgłosić, ponieważ księgowość firmy wypisuje inaczej czy inne papiery wyliczając zeznanie roczne i wyliczając ZUSy. Zresztą nie chodzi mi o meandry prawa podatkowego.

chezare napisał/a:
nie można na tej podstawie (liczność próbki) wyciągnąć żadnych sensownych wniosków.

Ja byłem po prostu ciekawy, a wnioski wyciągnąć można. Choćby i takie, że graficy nie zarabiają wystarczająco dobrze, żeby móc skupić się wyłącznie na jednej pracy. Jakbym brał 3-4 tyś. przy wypłacie w drukarni, to bym nawet spojrzeniem nie zaszczycił lewizny za 100-200 zł (szczególnie jako posiadacz rodziny, nie chciałbym tracić czasu na coś, co nie wpłynie wydatnie na moją sytuację - wolałbym spędzić ten czas z rodziną, a teraz to ślęczę wieczorami i marnuję swój czas przed kompem kosztem moich najbliższych).

disaster napisał/a:
Moim zdaniem ta ankieta nie ma sensu, bo nie wyczerpuje ono jasno tematu. Ale to Twoja sprawa.

Jasne, że moja ;-) Nikt nikogo nie zmusza do głosowania, a nie jestem w stanie zawrzeć wszystkich możliwych ewentualności i kombinacji etatu-lewizn-DG bo byłoby 17 punktów do wyboru, a to dopiero jest bez sensu :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 12:42   

Shame napisał/a:
Ciekawe, jakie zdanie o takim grafiku, który ma swoją działalność "projektową" sądzi jego szef w drukarni/studiu?

Długo to nie trwa, z reguły...

Shame napisał/a:
Jakbym brał 3-4 tyś. przy wypłacie w drukarni, to bym nawet spojrzeniem nie zaszczycił lewizny za 100-200 zł

Tyle tylko, że o tych 3-4 tys. potencjalna żona wie, a o tych 200 - niekoniecznie :-)

disaster 
Praktyk

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 13:14   

[quote="Shame"]
tegraf napisał/a:

Mało tego, działając na własnej DG w tej samej branży musisz mieć pozwolenie szefa.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 11 Grudzień 2013, 13:15   

tegraf napisał/a:
Tyle tylko, że o tych 3-4 tys. potencjalna żona wie, a o tych 200 - niekoniecznie

Ha ha! Dobre, słusznie ;-) Chociaż jakbym przynosił po 3-4 klocki do domu, to pewno by stara nie zauważyła tych 200 tak, czy tak :mrgreen:

Odpowiedz do tematu