|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Cieńsze pasery |
| Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 18:43 Cieńsze pasery
|
|
|
Corel X4
Dzisiaj drukarz zastrzelił mnie pytaniem. Czy nie mógłbym robić cieńszych paserów.
Dostał płytę robioną w innej naświetlarni, gdzie pasery sa włosowate, prawie niewidoczne na płycie, ale za to bardzo fajnie wychodzą w druku.
Moje z Corela (czyli w oknie drukuj zaznaczam ptaszka przy paserach) mają grubość kreski ok. 0,2 - 0,3 mm.
Czy ten parametr gdzieś się zmienia.
Od razu piszę, że nie chce mi się ręcznie wstawiać paserów, bo wypuszczając dziennie 6-10 wzorów jestem pół godziny do tyłu. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 19:32
|
|
|
Grubość kreski w paserach powinna wynosić od 0.1 pt do 0.01 pt (czyli 0.03 mm do 0.003 mm - z grubsza). Paser corelowy 0.3 mm jest faktycznie na granicy funkcjonalności.
Ale chyba to nigdzie nie jest definiowane samodzielnie, niestety. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 17 Wrzesień 2013, 15:19
|
|
|
Można by te znaczniki nanosić makrem w Corelu.
Wydrukowałem z 12 Corela przy użyciu wirtualnej drukarki, PDF Creatora, grubość linii w znacznikach = 0,018 mm, czyli zgodnie z tym co napisał Tegraf.
To samo zrobiłem używając postscriptowych sterowników drukarek.
Z jakiegoś HP wyszło 0,106 mm, z Xeroxa 0,064 mm.
Wilgotno dzisiaj i rozum marnie działa, ale wygląda jakby to było związane z drukarką?
Może Corel czyta coś z parametrów sterownika, np. rozdzielczość i na podstawie tego konstruuje te znaczki? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|