|
Kształtowanie |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 11 Październik 2013, 15:16 Kształtowanie
|
|
|
Chciałbym się tylko Was zapytać czy nie wydaje wam się głupie w użytkowaniu to narzędzie do kształtowania?
Chcę coś przyciąć. I aby to zrobić (za pomocą tego menu - bo o metodzie z ikonkami "skrótami" to wiem) to trzeba zaznaczyć 1 obiekt, potem kliknąć w menu po prawej "przytnij" a potem kliknąć na 1 obiekt i co ważne, nie puściwszy klawisza myszki - przeciągnąć go na inny i dopiero na nim puścić. W ten dziwny sposób to działa. Gdybym o tym nie wiedział to bym się nigdy czegoś tak głupiego nie domyślił.
Co wy o tym sądzicie? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11 Październik 2013, 16:05
|
|
|
???
Możesz zaznaczyć ile tylko chcesz i tylko ostatni zaznaczony obiekt będzie przycięty.
1. Zaznaczenie
2. Kliknięcie ikony.
Koniec. |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 11 Październik 2013, 17:07
|
|
|
Czyli nie trzeba przeciągać z jednego na drugi?
No to widać pokazałeś mi ty nową opcję a ode mnie dowiedziałeś się też nowej. Chyba że znałeś ją wcześniej, a to możliwe bo jesteś mądry i doświadczony. |
|
|
|
 |
tadekk
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2011 Posty: 86 Skąd: Mokotów
|
Wysłany: 14 Październik 2013, 20:26
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | zaznaczyć 1 obiekt, potem kliknąć w menu po prawej "przytnij" a potem kliknąć na 1 obiekt i co ważne, nie puściwszy klawisza myszki - przeciągnąć go na inny i dopiero na nim puścić. |
U nie (corel x5) to działa tak: Klikam obiekt którym chcę przyciąć, Klikam "przytnij" klikam obiekt który ma zostać przycięty.
Tak jak opisujesz z ponownym zaznaczaniem pierwszego i przeciąganiem, tez działa, choć słusznie zauważyłeś, że to dziwny sposób. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Październik 2013, 23:07
|
|
|
| Najwygodniej i najszybciej jest użyć polecenia Przytnij z menu Rozmieszczenie podmenu Kształtowanie. |
|
|
|
 |
|
|