Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
cyrylica na klawiaturę
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 5 Październik 2013, 11:47   cyrylica na klawiaturę

Witam, czy posiada ktoś z Was w wersji wektorowej cyrylicę bym mógł sobie wydrukować i wyciąć po obrysie naklejki na klawiaturę z cyrylicą ?
Dzięki i pozdro

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Październik 2013, 12:55   

Zainstaluj w Windowsie ( Panel sterowania -Region i język-Zmień klawiatury ) rosyjską klawiaturę i możesz pisać w Corelu

Cyrlica.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 499 raz(y) 20.25 KB

chezare 

Wysłany: 5 Październik 2013, 13:52   

A nie prościej kupić na np. alledrogo rosyjską klawiaturę?
Jak chcesz się bawić w wycinanie liter, to ściągnij jakiś stosowny font. Fonty są w krzywych :-)
http://www.webpc.pl/czcionki/index44-0-27.html
http://free.type.org.ua/pl/
Tutaj też wektorowy alfabet
http://pl.wikipedia.org/w..._Alphabet_3.svg
Możesz też skopiować do Corela litery z tablicy znaków.
CYRYLICA W CDR

Gdybym miał coś więcej pisać cyrylicą, to skonstruowałbym sobie jakiś programik, który zamieniałby polskie znaki na cyrylicę, są takie online.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Październik 2013, 17:48   

Cytat:
Jak chcesz się bawić w wycinanie liter, to ściągnij jakiś stosowny font. Fonty są w krzywych

Nic nie trzeba ściągać ,Fonty są w Windowsie i Corelu ,trzeba tylko zmienić na pasku nazrzędzi język i klawiaturę .
Jeśli będziesz często używał kupno oryginalnej jest najlepszym rozwiązaniem, ,można dostać już za 40 zł.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Październik 2013, 18:16   

ja powiem tak,pytanie mnie grubo zaskoczyło,czy kolega chce cyrylice czy grażdanke??? bo to jest poważna różnica???,grażdanka jest dostarczana z windowś w pakiecie dodatkowym gratis,natomiast jesli chodzi o cyrylice to jest problem ponieważ pakiety śa owszem ale trza się dogadać z dystrybutorem fontów ,i to nie jest tania rzecz,po grzyba ci to???bo wiesz jesli chodzi o jeden napis to da sie zrobić w ciagu chwili :lol:

chezare 

Wysłany: 5 Październik 2013, 18:44   

Za 40 złociszy to można dostać klawiaturą i to byle jaką, bo porządnej szkoda :-)
Napisałem, że w Windowsie takowe są, nawet dołączyłem cdr w którym tekst jest napisany Tahomą, jeśli dobrze pamiętam :-)
Ciągle jednak wydaje mi się, że szybciej jest napisać B i mieć Б, JA i mieć Я, niż uczyć się nowego układu klawiszy, albo chociaż zrobić tak żeby większość rosyjskiego alfabetu miała pokrycie z tym co na polskiej klawiaturze? Takie jak ШЩЮЯ można by wstawić w miejsce naszych z ogonkami np., Łatwiej zapamiętać gdzie jest kilka niż kilkadziesiąt.
Oczywiście to wszystko będzie miało sens jeśli chodzi o jakieś większe pisanie, dla napisania paru wyrazów to szkoda czasu na takie eksperymenty. No i trzeba by się zdecydować czy w takim przypadku używamy zwykłego fontu czy rosyjskiego?

Odpowiedz do tematu