|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
krawędź na 1 piksel |
| Autor |
Wiadomość |
tadekk
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2011 Posty: 86 Skąd: Mokotów
|
Wysłany: 18 Październik 2013, 09:48 krawędź na 1 piksel
|
|
|
Rysuję rysunek, gdzie liczne elementy są idealnie obok siebie, na ekranie i przy wygenerowaniu bitmapy jest świecąca krawędź. Nie chcę tego efektu. Czy jest jakiś myk, by Corel tego nie robił?
W załączniku przykład, by było wiadomo o co chodzi. I na pewno nie jest to niedokładność w rysowaniu.
Beznazwy-1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 199 raz(y) 18.22 KB |
|
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 18 Październik 2013, 10:05
|
|
|
1. Wyłącz wygładzanie przy generowaniu bitmap.
2. Z wygładzaniem. Na granicy obiektów dodaj kontur włosowaty w kolorze stanowiącym sumę kolorów obydwu obiektów. Wówczas Corel zrobi Ci ładne przejście między kolorami.
3. Czy musisz generować bitmapy. Ja pracuję przy drukarni. Dostaję prace od grafików i staram się je zrobić przyjazne dla drukarza. Jednym z błędów jest zbyt częste zamienianie wektorów na bitmapy. Jeśli wektory nie zawierają soczewek i nakładających się przeźroczystości to zamiana ich na bitmapy jest najczęściej zbędna. |
|
|
|
 |
tadekk
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2011 Posty: 86 Skąd: Mokotów
|
Wysłany: 18 Październik 2013, 12:40
|
|
|
| Cytat: | | 1. Wyłącz wygładzanie przy generowaniu bitmap. |
Wielkie dzięki za tą podpowiedź, to rozwiązuje mój problem.
Krawędzie są wprawdzie ząbkowane, ale gdy wygenerowałem bitmapę 2x większą niż potrzebowałem, potem zmniejszyłem, krawędzie zrobiły się przyzwoite.
Kontur włosowaty, też dobra myśl, ale ten rysunek ma wiele elementów i w różnych kolorach, więc to raczej rada na przyszłość przy innej pracy.
Muszę bitmapy, bo to praca do netu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|