Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wydzielanie stron
Autor Wiadomość
Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 28 Październik 2013, 08:25   Wydzielanie stron

Siema!

Mam do Was pytanko, bo może po prostu jestem na to za głupi, ale czy da się zapisywać zakres lub pojedyncze strony z wielostronnicowego projektu do CDR? :shock:

Bo w PDF to jasne, można wybrać zakres lub wymienić po przecinku strony, ale opcji podczas zapisu do CDR nie ma praktycznie żadnych :-/ W sumie podejrzewam, że może istnieć jakieś makro, które to robi, chociaż jakoś nie znalazłem :cry: Wiecie o co mi chodzi, prawda? Robię teraz katalog i takie coś by mi się przydało. Duże pliki wolno się otwierają i są podatne na wywalenie się na plecy podczas zapisu. A teraz chciałbym podzielić to na poszczególne strony (po jednej) albo na działy w katalogu (po 2-4 strony) i chciałbym móc zapisać je podając na przykład zakres lub numer strony ("3-4, 5-6, 11" jak podczas eksportu do PDF).

Jeśli ktoś zna rozwiązanie tego utrudniającego pracę braku danej, aczkolwiek potencjalnie przydatnej, funkcji - niech się podzieli :mrgreen:

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Październik 2013, 10:08   

• Włącz widok sortowania stron: menu Widok → widok sortowania stron,
  • tamże trzymając [Ctrl] zaznacz wszystkie niechciane strony,
  • skasuj je: [PPM] na jednej z tych stron + pozycja Usuń stronę,
  • zapisz okrojony dokument pod nową nazwą.

W czasie, gdy będzie Ci się uruchamiał widok sortowania stron możesz spokojnie poszukać w internecie makra*.

Swoją drogą, przy [Ctrl]+[Shift]+[S] — Zapisz jako… przydało by się pole Tylko wybrane strony: [ ].

W ten sposób.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 28 Październik 2013, 14:18   

Dziękuję, Arturze, ale nie dokładnie o to mi chodziło... W ten sposób zostanę "na ręce" z plikiem o wydzielonych stronach, podczas gdy pełen projekt zostanie zamknięty. Oznacza to, że żeby wydzielić inne strony, inny zakres, muszę otworzyć jeszcze raz pełny projekt, a to trwa - czasem bardzo długo.

Myślałem o czymś takim, jak skleciłeś na screenie - rewelacyjny fotomontaż :poklon - dokładnie o tym marzę! Że też jeszcze nikt o tym nie pomyślał. Przecież to genialny i funkcjonalny pomysł.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Październik 2013, 14:32   

Gdyby takie okno istniało, to działało by tak samo, jak usuwanie stron i zapis - po udanej operacji zapisu powinna w pamięci pozostać aktualna (z wybranymi stronami) wersja.

Powinno być raczej Eksportuj do... z cdr jako typem. Wtedy wersja ze wszystkimi stronami pozostaje w pamięci.

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Październik 2013, 17:59   

Nie jest tak źle @Shamie, jeszcze masz undo.

W rzeczy samej @Tegrafie. Najlepiej gdyby dopięli sprawę pod [Ctrl]+[E], albo od biedy dodali adobowski ptaszek Save as copy.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 2013, 18:10   

Zadanie Save as copy doskonale spełnia polecenie Zapisz jako... Trzeba tylko wpisać nową nazwę. Ale na pewno da się to zautomatyzować za pomocą makro.

sony
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 29 Październik 2013, 01:13   

Narzędzia > Makra > Uruchom Makro... > FileConverter

i jest tam opcja zapisu każdej strony w osobnym pliku bez otwierania go. Wcześniej odpalamy pusty nowy dokument.

Artur Miernik 

Wysłany: 29 Październik 2013, 03:22   

No tak, wymądrzamy się, a tylko Sony do makr zajrzał.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 29 Październik 2013, 13:52   

Posłuchał baby i zajrzał. Wniosek nasuwa się sam.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Październik 2013, 14:51   

Sony pomógł, chociaż nadal nie est to dokładnie co bym chciał, jednak zawsze coś ;-) A już wiem, dlaczego nie mogłem tego znaleźć u siebie - w Dostosowaniu > Polecenia > Makra - nie było tego, chociaż w katalogu plik z makrem fizycznie był. Dopiero jak odpaliłem VBA > Uruchom skrypt to było tam na liście... Dziwne. No nic, mam więc możliwość poszatkowania na pojedyncze strony, też dobrze! Drukarnia będzie zadowolona ^_^

Odpowiedz do tematu