|
Wydzielanie stron |
| Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28 Październik 2013, 08:25 Wydzielanie stron
|
|
|
Siema!
Mam do Was pytanko, bo może po prostu jestem na to za głupi, ale czy da się zapisywać zakres lub pojedyncze strony z wielostronnicowego projektu do CDR?
Bo w PDF to jasne, można wybrać zakres lub wymienić po przecinku strony, ale opcji podczas zapisu do CDR nie ma praktycznie żadnych W sumie podejrzewam, że może istnieć jakieś makro, które to robi, chociaż jakoś nie znalazłem Wiecie o co mi chodzi, prawda? Robię teraz katalog i takie coś by mi się przydało. Duże pliki wolno się otwierają i są podatne na wywalenie się na plecy podczas zapisu. A teraz chciałbym podzielić to na poszczególne strony (po jednej) albo na działy w katalogu (po 2-4 strony) i chciałbym móc zapisać je podając na przykład zakres lub numer strony ("3-4, 5-6, 11" jak podczas eksportu do PDF).
Jeśli ktoś zna rozwiązanie tego utrudniającego pracę braku danej, aczkolwiek potencjalnie przydatnej, funkcji - niech się podzieli |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 28 Październik 2013, 10:08
|
|
|
- Włącz widok sortowania stron: menu Widok → widok sortowania stron,
- tamże trzymając [Ctrl] zaznacz wszystkie niechciane strony,
- skasuj je: [PPM] na jednej z tych stron + pozycja Usuń stronę,
- zapisz okrojony dokument pod nową nazwą.
W czasie, gdy będzie Ci się uruchamiał widok sortowania stron możesz spokojnie poszukać w internecie makra*.
Swoją drogą, przy [Ctrl]+[Shift]+[S] — Zapisz jako… przydało by się pole Tylko wybrane strony: [ ].
W ten sposób.
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 28 Październik 2013, 14:18
|
|
|
Dziękuję, Arturze, ale nie dokładnie o to mi chodziło... W ten sposób zostanę "na ręce" z plikiem o wydzielonych stronach, podczas gdy pełen projekt zostanie zamknięty. Oznacza to, że żeby wydzielić inne strony, inny zakres, muszę otworzyć jeszcze raz pełny projekt, a to trwa - czasem bardzo długo.
Myślałem o czymś takim, jak skleciłeś na screenie - rewelacyjny fotomontaż - dokładnie o tym marzę! Że też jeszcze nikt o tym nie pomyślał. Przecież to genialny i funkcjonalny pomysł. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 28 Październik 2013, 14:32
|
|
|
Gdyby takie okno istniało, to działało by tak samo, jak usuwanie stron i zapis - po udanej operacji zapisu powinna w pamięci pozostać aktualna (z wybranymi stronami) wersja.
Powinno być raczej Eksportuj do... z cdr jako typem. Wtedy wersja ze wszystkimi stronami pozostaje w pamięci. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 28 Październik 2013, 17:59
|
|
|
Nie jest tak źle @Shamie, jeszcze masz undo.
W rzeczy samej @Tegrafie. Najlepiej gdyby dopięli sprawę pod [Ctrl]+[E], albo od biedy dodali adobowski ptaszek Save as copy. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Październik 2013, 18:10
|
|
|
| Zadanie Save as copy doskonale spełnia polecenie Zapisz jako... Trzeba tylko wpisać nową nazwę. Ale na pewno da się to zautomatyzować za pomocą makro. |
|
|
|
 |
sony
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X6
|
Wysłany: 29 Październik 2013, 01:13
|
|
|
Narzędzia > Makra > Uruchom Makro... > FileConverter
i jest tam opcja zapisu każdej strony w osobnym pliku bez otwierania go. Wcześniej odpalamy pusty nowy dokument. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 29 Październik 2013, 03:22
|
|
|
| No tak, wymądrzamy się, a tylko Sony do makr zajrzał. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Październik 2013, 13:52
|
|
|
| Posłuchał baby i zajrzał. Wniosek nasuwa się sam. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 29 Październik 2013, 14:51
|
|
|
Sony pomógł, chociaż nadal nie est to dokładnie co bym chciał, jednak zawsze coś A już wiem, dlaczego nie mogłem tego znaleźć u siebie - w Dostosowaniu > Polecenia > Makra - nie było tego, chociaż w katalogu plik z makrem fizycznie był. Dopiero jak odpaliłem VBA > Uruchom skrypt to było tam na liście... Dziwne. No nic, mam więc możliwość poszatkowania na pojedyncze strony, też dobrze! Drukarnia będzie zadowolona ^_^ |
|
|
|
 |
|
|