Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Z dużej na małą pamięć
Autor Wiadomość
adam22r
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 09
Wysłany: 9 Listopad 2013, 21:05   Z dużej na małą pamięć

W jaki sposób można zapisać grafikę Wektorową COREL - wersja drukarska na plik PDF tak aby nie stracić na jakości a mało pamięci zajmował ?

np. 80 mb na 5 mb

Cysorz 

Wysłany: 9 Listopad 2013, 21:15   

80 MB w wektorze??? Mało prawdopodobne.
No chyba że są zastosowane natywne efekty typu soczewka, interakcyjny cień itp. - stary poczciwy PostScript łaskawie zamienia wszystkie tego rodzaju efekty na bitmapy i być może stąd bierze się taka waga pliku. Można zaryzykować i włączyć kompresję *.jpg przy tworzeniu pliku ale czy warto? Przy plikach dedykowanych do druku solwentowego może i owszem, ale przy dobrym offsecie bym odradzał. Zresztą jaki to problem wysłać na FTP drukarni 80 zamiast 5 MB? A nawet 800 zamiast 50...

adam22r
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 09
Wysłany: 9 Listopad 2013, 21:22   

Chodzi o to że publikację chciałbym wysłać również drogą elektroniczną. Jak wykonałem zmniejszenia "wagi" pliku to zrobiły mi się duże piksele zdjęć.
Plik ma dużo zdjęć.

Cysorz 

Wysłany: 9 Listopad 2013, 21:29   

Zdjęcie to nie wektor!!!
Zmniejszanie rozdzielczości bitmap odbywa się kosztem ich jakości i tego się nie przeskoczy - kiedyś co prawda Corel proponował kompresję "falkową" która dosyć dobrze się spisywała, ale nie zostało to ogólnie przyjęte.
Do czego jest potrzebny taki plik? Do profesjonalnego druku, wydruku na drukarce w biurze czy tylko do przeglądania na monitorze?

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 9 Listopad 2013, 21:35   

Mam prawie najwolniejszą neostradę (6Mb) i codziennie muszę wysyłać na serwer naświetlarni pliki o średniej długości około 50 MB, a czasem jest tych plików 10 czyli razem 500 MB i nie sprawia to aż tak wielkiego problemu. Plik 50 Mb idzie przeciętnie 35 minut. On sobie idzie, a ja w tym czasie robię następną składkę, albo piję kawę.
Więc z wysłaniem pojedyńczego pliku 80 MB nie pownieneś mieć problemu.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Listopad 2013, 21:48   

a do zip nie można ?,w opcjach pdf jest wybor kompresji,kiedys robiłem to z 25 mb robiło mi 15 i jakos praktycznie ta sama

Artur Miernik 

Wysłany: 9 Listopad 2013, 22:07   

Offset? Jeśli nie będziesz drukował stochastycznie, to spytaj drukarza z jaką liniaturą będziecie drukować, a wtedy:
  • Zmniejsz rozdzielczość wszystkich bitmap wedle sposobu:
    Rozdzielczość obrazu CMYK = liniatura rastra x współczynnik jakości.
    Przy czym, współczynnik jakości przyjmuje się między pierwiastkiem z 2 (około 1,42) a 2. Jeśli zależy Ci na wielkości, to przyjmij wartość minimalną. Na przykład, jeśli liniatura druku to 150 lpi, wtedy wystarczy rozdzielczość bitmap 213 dpi. Podobnie dla liniatury 175 lpi wystarczy rozdzielczość 248,5 dpi. Żadne tam — czysta depeji.
  • Zaznacz wszystkie obiekty efektowe (przezroczyste, cienie, dziwne wypełnienia itp) i zamień na bitmapy wedle powyższych zasad.
  • Uprość pozostałe obiekty i zlikwiduj zbędne.
  • Użyj odpowiednich ustawień przy publikowaniu do PDFu (np. kompresja JPEG).

A jeśli masz publikację zarówno do druku i na ekran, to przygotuj dwa osobne PDFy. Jeden drukarski wedle powyższej rady, a drugi ekranowy — RGB z rozdzielczością 72 do 96 dpi.

chezare 

Wysłany: 15 Listopad 2013, 08:36   

Zrobiłem drobny eksperyment.
Bitmapę A4 zapisałem do pdfa z kompresją jpg, najlepsza jakość, jaka nie wiadomo, bo nie widać. Z kompresją zip, tu też nie widać, ale wiadomo, że obrazek na jakości nie straci i bez kompresji. Niespakowany pdf, spakowałem do zip.
Największy jest spakowany do jpg, najmniejszy ten bez pakowania w momencie tworzenia pdfa.
Dla bitmapy 5x5 m (300 dpi) wyniki były takie:
bez kompresji 3,6 GB
jpg (najlepsza jakość) 86,7 MB
jpg (ustawione na 75) 44,7 MB
zip 55,7 MB
Tyle samo ma spakowany do zip nieskompresowany pdf.
Wszystkie wielkości oczywiście w oszukańczym zapisie niezgodnym z SI, w mebibajtach byłoby trochę mniej :-)
Ja bym postawił na kompresję ZIP, a nie JPG i to nie ze względu na parę bajtów, ewentualnie do niekompresowanego pdfa zastosowałbym jakiś zewnętrzny specjalizowany program do kompresowania.
W temacie ascezy w ustawianiu rozdzielczości oczywiście zgadzam się z Arturem. W gotowym pliku nie powinno być ani jednego niepotrzebnego bajtu.

Odpowiedz do tematu