Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nowy komputer z windows 8 lub 8.1 a corel X3, corel 11
Autor Wiadomość
TomekK 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 11
Wysłany: 24 Styczeń 2014, 16:00   nowy komputer z windows 8 lub 8.1 a corel X3, corel 11

Witam,
potrzebuję do firmy nowy komputer, ale obecne są sprzedawane z windows 8 lub 8.1.
W firmie mamy licencje na corel X3 oraz corel 11, oba programy pracują bez zastrzeżeń.
Mam pytanie czy corel X3 będzie pracował normalnie pod windows 8 lub 8.1, czy będą jakieś problemy?
Pozdr. tomekk

sthefciu 
Doradca
sthefciu

Wysłany: 25 Styczeń 2014, 11:45   

Windows 8 jest kompatybilny z Corel Draw X6 i na tym systemie ta wersja działa stabilnie. Probuja instalowac X3 czy X4 na 8, ale jest z tym troche zachodu i nie zawsze program dziala stabilnie.

moze treba zainstalować na drugim dysku XP i wgrac na niego wgrac X#

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Styczeń 2014, 12:06   

ja bym nie kombinował z W8 bo to nic dobrego z tego nie będzie,zakupił bym kompa i za pomoca np PCmover przeniosl niezbedene pliki ze starego ewentualnie dokupilbym licence W7 na jescze jedno stanowisko jesli jest taka potrzeba

Artur Miernik 

Wysłany: 25 Styczeń 2014, 12:35   

Chyba jednak jeszcze można kupić Siódemkę osobno. Nie ma też obowiązku kupowania komputera z systemem. Zażądaj, żeby od rachunku odliczyli Ci cenę systemu. Nie zechcą? To komputer kupisz tam, gdzie nie robią kłopotów.

vxam
Bywalec

Wysłany: 28 Styczeń 2014, 01:48   

u mnie po początkowych bojach corel x4 działa stabilnie od około roku. Na dniach będę aktualizował do 8.1 i zobaczymy co się stanie z corelem:)

Jak kupowałem windows 8 to kierowałem sie przede wszystkim lepszą licencją. Teraz juz się przyzwyczaiłem (oczywiście metro jest bee - start is back rozwiązął problem)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 28 Styczeń 2014, 07:20   

TomekK - Artur słusznie prawi. Złóż kompa w dowolnej firmie typu Komputronik lub Proline i zrób sobie składaka z Win7 (w ich ofertach są dostępne wszystkie wersje, od Home (odradzam) po Ultimate (to niekoniecznie, ale Pro bym wziął).

Mówiąc:
TomekK napisał/a:
obecne są sprzedawane z windows 8 lub 8.1.

miałeś chyba na myśli laptopy lub ewentualnie gotowe zestawy a'la MediaMarkt albo Sraturn. Wtedy rzeczywiście ciężko uwolnić się od spierniczonej Ósemki.

Drugim rozwiązaniem jest (u mnie w firmie tak było) wziąć kompa poleasingowego już z wgraną Siódemką i heja! Po pierwsze będzie tani, po drugie będzie tani. A po trzecie, jeśli potrzebujesz takiego kompa do CD to nie wymagasz mega-luty-karty-graficznej, tylko przyzwoity procesor i troch RAMU.

Offtop - jak było gdzieś na forum, praktycznie lada moment będzie Win9 (zamiast 8.2). Może będzie lepszy (zarzekają się, że tak, bo sami zdają sobie sprawę, jak wtopili i z jaką niechęcią spotkał się Win8)? Do tego czasu wyjdzie pewnie CDGS X7 i te na pewno będą współpracować.

A to tak dla rozluźnienia - Ewolucja Windowsów

vxam
Bywalec

Wysłany: 29 Styczeń 2014, 21:40   

Potwierdzam, na windows 8.1 corel x4 działa i normalnie się instaluje po włączeniu net framework 3.5 - może się komuś przyda.

s-p-i-n 

Wysłany: 30 Styczeń 2014, 11:11   Re: nowy komputer z windows 8 lub 8.1 a corel X3, corel 11

TomekK napisał/a:
Witam,
potrzebuję do firmy nowy komputer, ale obecne są sprzedawane z windows 8 lub 8.1.
W firmie mamy licencje na corel X3 oraz corel 11, oba programy pracują bez zastrzeżeń.
Mam pytanie czy corel X3 będzie pracował normalnie pod windows 8 lub 8.1, czy będą jakieś problemy?
Pozdr. tomekk

nie wykluczone że poprawki będziesz musiał zainstalować do X3

TomekK 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 11
Wysłany: 1 Luty 2014, 10:33   

Witam,
mam laptop sony z win 8, który aktualizuje się do 8.1, zainstalowałem net framework 3.5 a następnie corel draw x3 - przy instalacji nie ma żadnych problemów, program corel x3 i windows 8.1 działają normalnie, dziękuję Wam za odpowiedzi, które rozwiązały problem. pozdr. tomekk

Odpowiedz do tematu