|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
CMYK255 |
| Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 9 Grudzień 2013, 09:38 CMYK255
|
|
|
Przez kilka wersji w Corelu istniał model wypełnień CMYK255.
Model ten w moim X4 już nie istnieje (na szczęście), ale przy wczytywaniu starych plików lub w plikach od klientów pojawia się czasem informacja we "właściwościach", że plik zawiera np. 100 wypełnień CMYK255.
Moje pytanie jak te obiekty odszukać. W wyszukiwarce już takiej opcji "CMYK255" nie ma.
Ewentualnie, czy ktoś wie jak takie obiekty zachowują się np. przy eksporcie do PDFa itp. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 9 Grudzień 2013, 11:24
|
|
|
U mnie jest jednak inny przypadek. Nie wiem czy to po prostu nie są jakieś błędy wczytywania starych plików? W załączniku tył okładki która jest przenoszona i uaktualniana od parunastu lat. (ekran01.jpg).
Tylko 1 obiekt pokazuje się jako CMYK255.
Ponieważ to jest prosty projekt, więc metodą kasowania odnalazłem, że bruździ jeden zwykły prostokąt. (ekran02.jpg). Wystarczy mu nieco zmienić kolor, a staje się zwykłym CMYK-iem.
Ale mam projekty, gdzie obiektów jest kilka tysięcy, w zagnieżdżonych grupach - i nie wiem, czy się tym przejmować, że gdzieś wyskakuje CMYK255.
ekran01.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 158 raz(y) 242.17 KB |
ekran02.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 159 raz(y) 123.67 KB |
|
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 9 Grudzień 2013, 11:26
|
|
|
I kolejne pytanie? W poprzednim poście wpisałem słowo o k ł a d k a, bez żadnych znaków specjalnych. Dlaczego zamieniło mi "o k" na ikonkę.
PS. To jakies cuda się dzieją. Raz widzę ikonkę, a za chwilę normalne słowo. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 9 Grudzień 2013, 13:59
|
|
|
Odnośnie pierwszego pytania - nie powinno być różnicy, między tym 255, a tym 100. W końcu to tak, jakbyś miał raz napisane 2,54 cm, a drugi raz 1 cal. Jednostka inna, ale długość ta sama
Odnośnie drugiego pytania, to niestety to forum jest stosunkowo kiepskie pod względem spójności kodu No ale nie wiem, czy można by zrobić migrację do zwykłego PHP (nie tego by Przemo) bez utraty chociażby części danych. Ale ekspertem nie jestem. Jednakże by się przydało Bo forum wyczynia co jakiś czas straszne cuda (gdzie podstawianie emotek pod tekst jest najmniejszym problemem). |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 9 Grudzień 2013, 14:20
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Odnośnie pierwszego pytania - nie powinno być różnicy, między tym 255, a tym 100. W końcu to tak, jakbyś miał raz napisane 2,54 cm, a drugi raz 1 cal. Jednostka inna, ale długość ta sama |
Pod warunkiem, że Marak się nie pomylił i nie chodzi o CMY255 (bez K). Wtedy jednak jest różnica. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 9 Grudzień 2013, 19:10
|
|
|
| tegraf napisał/a: |
Pod warunkiem, że Marak się nie pomylił i nie chodzi o CMY255 (bez K). Wtedy jednak jest różnica. |
W załączonym wcześniej zrzucie ekranu pisze jak byk CMYK255. Paleta CMY jest w wyszukiwarce Corela X4 więc nie byłoby z nią problemu.
Z tego co się domyślam model wypełnień CMYK 255 był podstawowy w wersji około v8.
Dlaczego?
Wtedy nagminnie było, że przychodził plik od klienta, gdzie czarny tekst miał np.: C74,M72,Y76,K81 (typowe). Dawało się znajdź i zamień, wpisując te parametry i guzik. Corel nie znalazł takich obiektów. Dopiero po zamianie na RGB i porównaniu okazywało się, że ten tekst to tak jakby C 74,3 M 71,7 itd. Podejrzewam, więc, że Corel zapisywał w formacie 255, a wyswietlał w procentach zaokrąglonych do całości.
Tak jak pisze bidon na razie to olewam, ale (i tu liczę na wiedzę Tegrafa) zastanawiam się czy jak wyślę taki plik do naswietlarni to profile kolorów dobrze rozpoznają, że to jest CMYK, a nie jakaś własna paleta barw. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Grudzień 2013, 22:10
|
|
|
| Jeśli chodzi o pytanie drugie, to jeśli przeszkadzają Ci, jak mi, emotikony, to przed wysłaniem postu po prostu włącz opcję Wyłącz uśmieszki w tym poście. Wtedy będziesz mógł pisać OK, oko, około, okolica (otwierać i zamykać nawias) bez obaw, że coś zostanie zmienione na jakąś głupkowatą buźkę. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|