Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CMYK255
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 9 Grudzień 2013, 09:38   CMYK255

Przez kilka wersji w Corelu istniał model wypełnień CMYK255.
Model ten w moim X4 już nie istnieje (na szczęście), ale przy wczytywaniu starych plików lub w plikach od klientów pojawia się czasem informacja we "właściwościach", że plik zawiera np. 100 wypełnień CMYK255.
Moje pytanie jak te obiekty odszukać. W wyszukiwarce już takiej opcji "CMYK255" nie ma.
Ewentualnie, czy ktoś wie jak takie obiekty zachowują się np. przy eksporcie do PDFa itp.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Grudzień 2013, 10:01   

yy,ale to jest chyba to samo,tylko jedno jest w procentach a drugie w bajtach tu masz poscik jak to wyłączyc

http://corel.wodip.opole....pic.php?p=16742

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 9 Grudzień 2013, 11:24   

U mnie jest jednak inny przypadek. Nie wiem czy to po prostu nie są jakieś błędy wczytywania starych plików? W załączniku tył okładki która jest przenoszona i uaktualniana od parunastu lat. (ekran01.jpg).
Tylko 1 obiekt pokazuje się jako CMYK255.
Ponieważ to jest prosty projekt, więc metodą kasowania odnalazłem, że bruździ jeden zwykły prostokąt. (ekran02.jpg). Wystarczy mu nieco zmienić kolor, a staje się zwykłym CMYK-iem.

Ale mam projekty, gdzie obiektów jest kilka tysięcy, w zagnieżdżonych grupach - i nie wiem, czy się tym przejmować, że gdzieś wyskakuje CMYK255.

ekran01.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 158 raz(y) 242.17 KB

ekran02.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 159 raz(y) 123.67 KB

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 9 Grudzień 2013, 11:26   

I kolejne pytanie? W poprzednim poście wpisałem słowo o k ł a d k a, bez żadnych znaków specjalnych. Dlaczego zamieniło mi "o k" na ikonkę.
PS. To jakies cuda się dzieją. Raz widzę ikonkę, a za chwilę normalne słowo.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 9 Grudzień 2013, 13:59   

Odnośnie pierwszego pytania - nie powinno być różnicy, między tym 255, a tym 100. W końcu to tak, jakbyś miał raz napisane 2,54 cm, a drugi raz 1 cal. Jednostka inna, ale długość ta sama ;-)

Odnośnie drugiego pytania, to niestety to forum jest stosunkowo kiepskie pod względem spójności kodu ;-) No ale nie wiem, czy można by zrobić migrację do zwykłego PHP (nie tego by Przemo) bez utraty chociażby części danych. Ale ekspertem nie jestem. Jednakże by się przydało ;-) Bo forum wyczynia co jakiś czas straszne cuda (gdzie podstawianie emotek pod tekst jest najmniejszym problemem).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 9 Grudzień 2013, 14:20   

Shame napisał/a:
Odnośnie pierwszego pytania - nie powinno być różnicy, między tym 255, a tym 100. W końcu to tak, jakbyś miał raz napisane 2,54 cm, a drugi raz 1 cal. Jednostka inna, ale długość ta sama

Pod warunkiem, że Marak się nie pomylił i nie chodzi o CMY255 (bez K). Wtedy jednak jest różnica.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 9 Grudzień 2013, 19:10   

tegraf napisał/a:

Pod warunkiem, że Marak się nie pomylił i nie chodzi o CMY255 (bez K). Wtedy jednak jest różnica.

W załączonym wcześniej zrzucie ekranu pisze jak byk CMYK255. Paleta CMY jest w wyszukiwarce Corela X4 więc nie byłoby z nią problemu.
Z tego co się domyślam model wypełnień CMYK 255 był podstawowy w wersji około v8.
Dlaczego?
Wtedy nagminnie było, że przychodził plik od klienta, gdzie czarny tekst miał np.: C74,M72,Y76,K81 (typowe). Dawało się znajdź i zamień, wpisując te parametry i guzik. Corel nie znalazł takich obiektów. Dopiero po zamianie na RGB i porównaniu okazywało się, że ten tekst to tak jakby C 74,3 M 71,7 itd. Podejrzewam, więc, że Corel zapisywał w formacie 255, a wyswietlał w procentach zaokrąglonych do całości.

Tak jak pisze bidon na razie to olewam, ale (i tu liczę na wiedzę Tegrafa) zastanawiam się czy jak wyślę taki plik do naswietlarni to profile kolorów dobrze rozpoznają, że to jest CMYK, a nie jakaś własna paleta barw.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Grudzień 2013, 22:10   

Jeśli chodzi o pytanie drugie, to jeśli przeszkadzają Ci, jak mi, emotikony, to przed wysłaniem postu po prostu włącz opcję Wyłącz uśmieszki w tym poście. Wtedy będziesz mógł pisać OK, oko, około, okolica (otwierać i zamykać nawias) bez obaw, że coś zostanie zmienione na jakąś głupkowatą buźkę.

Odpowiedz do tematu