|
kolory po wydruku u konkurencji |
| Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 19:52 kolory po wydruku u konkurencji
|
|
|
Witam, mam zlecenie na kaseton reklamowy. Niestety kaseton dla firmy:
i chodzi o to ze wydruk na plexi na kaseton będzie musiał idealnie odpowiadać kolorom z logo.
na 99% nie będę nawet mógł zrobić samego wydruku u siebie. Od firmy dostanę tylko logo wranglera i pewnie nr kolorów, jaką mogę mieć pewność, żze konkurencja zrobi mi idealnie w tym kolorze ??? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 20:49
|
|
|
| Taką, że zastrzeżesz, że ma być idealnie w tym kolorze, a jak będzie w innym, to nie zapłacisz. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 21:09
|
|
|
Z solwentu nie otrzymasz takiego koloru, nie ma szans.
Można zbliżony efekt uzyskać przy sitodruku lub druku UV z podkładem, ale tanie to nie jest...
Najlepsze byłoby użycie folii (czyli ploter tnący) przy podanych parametrach oświetlenia, ale to tak prawdę mówiąc tylko teoria (przerabiałem to w swoim czasie dla BPH). |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 22:47
|
|
|
Bezpośredni druk na pleksie, to jest moim zdaniem, raczej marny pomysł, może z białym poddrukiem?.
Po drugie jak chcesz mieć kolor taki jak w specyfikacji, to musisz mieć ten obrazek na czymś wydrukowany, obojętnie w jakiej technologii, byle kolory były takie jak mają być, inaczej drukarnia nie będzie miała z czym porównać tego co zrobi.
Po trzecie, zadanie jest z rzędu tych mało wykonywalnych, bo inaczej będą wyglądały kolory na zgaszonym i inaczej na podświetlonym kasetonie. Sitodruk byłby dobrym rozwiązaniem, ale tą technologię może ograniczyć format.
Folie odpadają bo nie da się ich spasować, a na zakładkę kleić nie możesz.
To, że to akurat Wrangler, to wcale nie jest źle, wręcz przeciwnie
Kłopot masz taki, że wziąłeś robotę nie wiedząc jak ją zrobić i przez to teraz musisz kombinować. Gdybyś wiedział jakie są problemy z taką robotą, to mógłbyś klienta przynajmniej trochę poczarować i zmiękczyć w temacie wierności barw
Ja bym to wydrukował na folii. Może nie musi być pleksy a może być płótno, też byłoby łatwiej. |
|
|
|
 |
paweer
Początkujący

|
Wysłany: 6 Grudzień 2013, 07:32
|
|
|
| Rzeczywiście, przy druku na pleksie może być ciężko z uzyskaniem idealnych barw. Też polecałbym wykorzystać tu np. folię zamiast pleksy. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 6 Grudzień 2013, 10:41
|
|
|
| dj_maras napisał/a: | | jaką mogę mieć pewność, żze konkurencja zrobi mi idealnie w tym kolorze ??? |
A kto (i czym, na jakiej podstawie) będzie decydował, że kolor na kasetonie jest (lub nie) kolorem właściwym? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 8 Grudzień 2013, 12:20
|
|
|
Kaseton pewnie już od paru miesięcy wisi?
Problem był taki, jak bym sobie sam wydrukował to by było ok, jak wydrukuje ktoś inny, to na pewno spartoli robotę. Gdyby tak podchodzić do tematu, to trzeba by założyć, że praktycznie każda robota będzie schrzaniona, to nie ma sensu.
Gdyby tych kasetonów miało być 1000 to byłby problem, przy jednym ryzyko i ewentualne straty, żadne. Nawet najlepszym drukarniom zdarzają się wpadki i żadna z tego powodu nie splajtowała.
Tak na marginesie to te najsłynniejsze gacie zaprojektował krawiec z Łodzi |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 10 Grudzień 2013, 22:05
|
|
|
"Tak na marginesie to te najsłynniejsze gacie zaprojektował krawiec z Łodzi" TEGO NIE WIEDZIAŁEM :]
kaseton wisi juz dawno - zrobiliśmy sami :] |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10 Grudzień 2013, 23:43
|
|
|
A ja jeszcze chciałem wrócić do pytania, kto będzie decydował o tym, że kolor jest taki jak ma być, a nie inny? I dorzucam pytanie: kiedy? No bo kaseton w ciągu dnia to jedna sprawa - tam faktycznie można przyłożyć wzornik PANTONów i kręcić nosem, ale przecież tego typu produkty są najczęściej podświetlane z tyłu (nierzadko też świecą się 24/7) i wtedy wzorniki lecą przez okno. Kolory wyglądają zupełnie inaczej jak "świecą", niż jak "błyszczą" |
|
|
|
 |
patrycjusz7
Początkujący

|
Wysłany: 11 Grudzień 2013, 10:46
|
|
|
| Odradzam druk na pleksie - zwłaszcza jeśli kaseton będzie większych rozmiarów - pójdziesz w koszty i będziesz niezadowolony. Zwykle ego typu zlecenia robione są na folii. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11 Grudzień 2013, 10:48
|
|
|
| W tym zleceniu (dobrze że się udało) nie jest problemem technologia, a bardzo nieprecyzyjne określenie warunków odbioru ("idealnie taki sam kolor") - co jest polem do różnych interpretacji i zachowań (np. odmowa zapłaty lub próba obniżenia ceny). |
|
|
|
 |
|
|