Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z overprintem w Corelu 12
Autor Wiadomość
Filip77 
Początkujący

Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 17:37   Problemy z overprintem w Corelu 12

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Ten post to mój debiut :)

Pracuję na InDesigne ale od jakiegoś czasu zacząłem bawić się w Corelu.
Robiąc swój pierwszy projekt ulotki w Corelu 12 spotkała mnie ciekawa przygoda...
Zadałem overprinty, sprawdziłem w podglądzie wydruku w separacjach wszystko było OK.
Wypuściłem to jako PDFa do druku (Cysorz dzięki za pomoc) naturalnie z zaznaczoną opcją zapamiętywania nadruków z pracy. Zaimportowałem tegoż PDFa do Corela i ponownie sprawdziłem separacja no i wszystko był tak jak należy. Coś mnie jednak podkusiło by obejrzeć sobie separacje w InDesigne (bo jest tam trochę więcej opcji) i co się okazało nie było żadnego overprintu (nadruku) na całej pracy knockout.
Wysłałem plik do drukarni i poprosiłem aby u siebie sprawdzili i odesłali mi do wglądu ich wersję separacji. Niestety okazało się, że oni też nie widzieli żadnych overprintów.
Czytałem na tym forum, że Corel 12 ma problemy z nadrukowywaniem obrysu ale w moim przypadku próbowałem nadrukować teksty i obiekty.

Czy kogoś spotkała równie fascynująca przygoda?
Czy macie jakiś patent na mój problem?

Pozdrawiam
Filip

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 21:24   

Nic równie "fascynującego" jak dotąd ;)
Załącz plik *.cdr (wystarczy sam szkielet - nawet taki bez bitmap i namiarów na firmę) do wiadomości - dopiero wtedy będziemy mogli coś konkretnego napisać, bo prawdę mówiąc to bardzo dziwny przypadek...

PS
12-ka bez SP !!! miała faktycznie problem z overprintem na konturach, ale dotyczyło to - z tego co pamiętam - tylko obrysów leżących pod wypełnieniem.

Filip77 
Początkujący

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 15:08   

To nie jest kwestia tego projektu, w każdym innym dokumencie Corela 12 w którym zadaję overprint jest on niewidoczny dla Adobe. Coś jest nie tak bo to nie możliwe aby tak funkcjonował Corel. Spróbuję zresetować do ustawień fabrycznych.
Jak to nie pomoże to postaram się jutro wrzucić jakiś przykład.

Pozdrawam
Filip

Odpowiedz do tematu