Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Łączenie (?)
Autor Wiadomość
LadybirdM
Początkujący

Wysłany: 2 Styczeń 2014, 00:50   Łączenie (?)

Zrobiłam skomplikowaną grafikę w corelu draw x6, złożoną z wielu różnych elementów (różne kolory, typy elementów: obiekty, obrysy itp). Problem w tym, że każdy element egzystuje sam sobie - na podglądzie "wireframe" ciężko dostrzec białe tło, tak gęsto jest od kresek. Chcę wydrukować grafikę na ploterze, ale ploter przetnie grafikę wszędzie gdzie będą krawędzie, w rezultacie potnie mi rysunek na kawałeczki. Czy jest jakiś łatwy sposób (nie wymagający klikania na poszczególne elementy) aby połączyć grafikę w całość, tak żeby ploter bezbłędnie wyciął ją po krawędzi.

Przepraszam, jeśli już był taki temat.

Cysorz 

Wysłany: 2 Styczeń 2014, 01:27   

LadybirdM napisał/a:
Chcę wydrukować grafikę na ploterze, ale ploter przetnie grafikę

Wydrukować czy wyciąć?
Jeżeli druk to na nim będzie to samo co widać na "normalnym" podglądzie o ile nie ma overprintów.
Jeżeli wyciąć to jest trochę gorzej, bo nóż rzeczywiście będzie ciął tak jak widać podglądzie "szkieletowym". W tym przypadku można wykorzystać wbudowaną wyszukiwarkę, złączyć ("zespawać") te same kolory (folie) i poprzycinać je nawzajem - ale nie do końca rozumiem, o co Ci chodzi...

LadybirdM
Początkujący

Wysłany: 2 Styczeń 2014, 01:43   

Tak, chodzi mi o ploter, który wycina po krawędziach. Na grafice mam wiele obiektów, czasem nachodzących na siebie. Chcę tak jakby spłaszczyć rysunek - aby tylko widoczne części istniały i tak złączyć żeby ploter wyciął całą grafikę po krawędziach.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 2 Styczeń 2014, 01:49   

Hmm... Rozmawiajmy o rzeczywistej pracy. - Załącz plik, to powiem Ci, jak to zrobić. :-)

LadybirdM
Początkujący

Wysłany: 2 Styczeń 2014, 02:15   

W jakim bym rozszerzeniu nie zapisała, plik jest większy niż 2mb, więc wysyłam jotpega, mam nadzieję, że pokaże o co mi chodzi... Tylko się nie śmiej ;)
Największym problemem jest ogień - jak się go rozgrupuje.

graf.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 216 raz(y) 602.99 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 09:06   

Wystarczy, jak utworzysz granicę z obiektów.

Zaznacz wszystko, wybierz z menu Utwórz Granicę i gitara.

Sposób udający się prawie zawsze. Niestety, w przypadku obiektów, które są przekręcone (ich krzywe, odcinki między poszczególnymi węzłami danego obiektu się przecinają) to niestety Corel trochę wariuje. Wszystko zależy od sytuacji, bo czasem jest super, a czasem (przy dużej ilości bardzo skomplikowanych elementów) nie daje rady. Ale warto spróbować, bo to dwa kliknięcia ;-)

Aha, opcja nie spawa niczego - rysunek pozostaje bez zmian, utworzony zostaje nowy obiekt, będący obrysem wszystkiego co zaznaczyłaś. Nie wiem, czy jest jakaś prawidłowość, ale czasem trzeba rozgrupować wszystko, zanim się granicę będzie robić ;-) To tak na wszelki wypadek, bo zazwyczaj nie trzeba, ale różnie to bywało.

I ostatnia sprawa - widzę, że ogień czy może jeszcze inne obiekty zostały zassane z neta zapewne, z jakiegoś darmowego vector-stocku i zaimportowane z AI lub EPS, który wypełnienia tonalne szatkuje i każdy ton gradientu jest osobnym obiektem w jednolitym kolorze (dlatego widok szkieletowy pokazuje praktycznie czarny obrazek). CZASEM (znów zależy) automatyczne tworzenie granicy nie radzi sobie z tym za dobrze, więc możesz "kawałkami" scalić fragmenty projektu (nieistotne co z czym, byleby ich zewnętrzna krawędź była właściwa) i jak projekt się troszkę uprości, wtedy zastosuj granicę.

LadybirdM
Początkujący

Wysłany: 2 Styczeń 2014, 10:02   

Ok, wszystko poszło gładko, granica zrobiona. Ale, tak jak mówiłeś, to jest nowy element i reszta zostaje bez zmian. Czy w takim razie ploter i tak nie potnie tego w kawałeczki?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 12:03   

Nie znam się na sofcie obsługującym plotery tnąco-drukujące, nie wiem, czy osobno zadaje się ścieżkę prowadzenia dla ostrza, a druk osobno, czy on to robi z jednego, czy jak? W najgorszym wypadku możesz zrobić tak, że cały obrazek zamieniasz na bitmapę z 300 dpi (chociaż wystarczy 250 dpi) i zostawiasz tylko obraz i wyłącznie tą nową granicę. Następnie zaznaczasz obrazek, używasz szybkiego kadrowania i wrzucasz w granicę, jako kadr.

Odpowiedz do tematu