|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Łączenie (?) |
| Autor |
Wiadomość |
LadybirdM
Początkujący

|
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 00:50 Łączenie (?)
|
|
|
Zrobiłam skomplikowaną grafikę w corelu draw x6, złożoną z wielu różnych elementów (różne kolory, typy elementów: obiekty, obrysy itp). Problem w tym, że każdy element egzystuje sam sobie - na podglądzie "wireframe" ciężko dostrzec białe tło, tak gęsto jest od kresek. Chcę wydrukować grafikę na ploterze, ale ploter przetnie grafikę wszędzie gdzie będą krawędzie, w rezultacie potnie mi rysunek na kawałeczki. Czy jest jakiś łatwy sposób (nie wymagający klikania na poszczególne elementy) aby połączyć grafikę w całość, tak żeby ploter bezbłędnie wyciął ją po krawędzi.
Przepraszam, jeśli już był taki temat. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 01:27
|
|
|
| LadybirdM napisał/a: | | Chcę wydrukować grafikę na ploterze, ale ploter przetnie grafikę |
Wydrukować czy wyciąć?
Jeżeli druk to na nim będzie to samo co widać na "normalnym" podglądzie o ile nie ma overprintów.
Jeżeli wyciąć to jest trochę gorzej, bo nóż rzeczywiście będzie ciął tak jak widać podglądzie "szkieletowym". W tym przypadku można wykorzystać wbudowaną wyszukiwarkę, złączyć ("zespawać") te same kolory (folie) i poprzycinać je nawzajem - ale nie do końca rozumiem, o co Ci chodzi... |
|
|
|
 |
LadybirdM
Początkujący

|
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 01:43
|
|
|
| Tak, chodzi mi o ploter, który wycina po krawędziach. Na grafice mam wiele obiektów, czasem nachodzących na siebie. Chcę tak jakby spłaszczyć rysunek - aby tylko widoczne części istniały i tak złączyć żeby ploter wyciął całą grafikę po krawędziach. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 01:49
|
|
|
Hmm... Rozmawiajmy o rzeczywistej pracy. - Załącz plik, to powiem Ci, jak to zrobić. |
|
|
|
 |
LadybirdM
Początkujący

|
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 02:15
|
|
|
W jakim bym rozszerzeniu nie zapisała, plik jest większy niż 2mb, więc wysyłam jotpega, mam nadzieję, że pokaże o co mi chodzi... Tylko się nie śmiej ;)
Największym problemem jest ogień - jak się go rozgrupuje.
graf.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 216 raz(y) 602.99 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 09:06
|
|
|
Wystarczy, jak utworzysz granicę z obiektów.
Zaznacz wszystko, wybierz z menu Utwórz Granicę i gitara.
Sposób udający się prawie zawsze. Niestety, w przypadku obiektów, które są przekręcone (ich krzywe, odcinki między poszczególnymi węzłami danego obiektu się przecinają) to niestety Corel trochę wariuje. Wszystko zależy od sytuacji, bo czasem jest super, a czasem (przy dużej ilości bardzo skomplikowanych elementów) nie daje rady. Ale warto spróbować, bo to dwa kliknięcia
Aha, opcja nie spawa niczego - rysunek pozostaje bez zmian, utworzony zostaje nowy obiekt, będący obrysem wszystkiego co zaznaczyłaś. Nie wiem, czy jest jakaś prawidłowość, ale czasem trzeba rozgrupować wszystko, zanim się granicę będzie robić To tak na wszelki wypadek, bo zazwyczaj nie trzeba, ale różnie to bywało.
I ostatnia sprawa - widzę, że ogień czy może jeszcze inne obiekty zostały zassane z neta zapewne, z jakiegoś darmowego vector-stocku i zaimportowane z AI lub EPS, który wypełnienia tonalne szatkuje i każdy ton gradientu jest osobnym obiektem w jednolitym kolorze (dlatego widok szkieletowy pokazuje praktycznie czarny obrazek). CZASEM (znów zależy) automatyczne tworzenie granicy nie radzi sobie z tym za dobrze, więc możesz "kawałkami" scalić fragmenty projektu (nieistotne co z czym, byleby ich zewnętrzna krawędź była właściwa) i jak projekt się troszkę uprości, wtedy zastosuj granicę. |
|
|
|
 |
LadybirdM
Początkujący

|
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 10:02
|
|
|
| Ok, wszystko poszło gładko, granica zrobiona. Ale, tak jak mówiłeś, to jest nowy element i reszta zostaje bez zmian. Czy w takim razie ploter i tak nie potnie tego w kawałeczki? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2 Styczeń 2014, 12:03
|
|
|
| Nie znam się na sofcie obsługującym plotery tnąco-drukujące, nie wiem, czy osobno zadaje się ścieżkę prowadzenia dla ostrza, a druk osobno, czy on to robi z jednego, czy jak? W najgorszym wypadku możesz zrobić tak, że cały obrazek zamieniasz na bitmapę z 300 dpi (chociaż wystarczy 250 dpi) i zostawiasz tylko obraz i wyłącznie tą nową granicę. Następnie zaznaczasz obrazek, używasz szybkiego kadrowania i wrzucasz w granicę, jako kadr. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|