|
Rozbarwienie projektu |
| Autor |
Wiadomość |
misinngo
Początkujący

|
Wysłany: 6 Styczeń 2014, 11:21 Rozbarwienie projektu
|
|
|
Muszę przygotować do druku tzw. rozbarwienie czy też separację kolorów według skali PANTONE. Mam projekt w plikach psd i png, będzie to nadruk na odzieży. Nigdy wcześniej tego zabiegu nie robiłem, dlatego chciałbym poradzić się Was - może ktoś bardziej doświadczony znalazłby chwile, żeby na to zerknąć. Korzystając z porad internetowych wojowałem z tym cały dzień i jakiś efekt uzyskałem, ale nie wiem, czy dobry - chce uprzedzić czas i pominąć ewentualne korekty ze strony firmy robiącej nadruki.
Zrobiłem to w taki sposób, że wyznaczyłem sobie kilka kolorów w skali pantone i rozdzieliłem je jeszcze w Photoshopie. W Corelu zaimportowałem wszsystkie pliki i złożyłem w całość, WZGLĘDNIE wygląda okej.
W załączniku przesyłam efekty mojej pracy oraz pliki, które miałem dostosować do druku.Byłbym ogromnie wdzięczny, gdyby ktoś z Was mógł rzucić na to okiem.
http://www.speedyshare.com/sWNgS/Rozbarwienie.rar
Pozdrawiam ! |
| Ostatnio zmieniony przez misinngo 6 Styczeń 2014, 11:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 6 Styczeń 2014, 11:31
|
|
|
| Sitem tego nie zrobisz... |
|
|
|
 |
misinngo
Początkujący

|
Wysłany: 6 Styczeń 2014, 11:38
|
|
|
| Możliwe, że drukarz dobierze inną technike a ja się pomyliłem - w każdym razie to od drukarni która robi nadruki dostałem informacje, że projekt musi być rozbarwiony |
|
|
|
 |
misinngo
Początkujący

|
Wysłany: 7 Styczeń 2014, 17:24
|
|
|
Nikt nie pomoże? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Styczeń 2014, 18:50
|
|
|
Mając na względzie sitodruk, tego się wydrukować "dobrze" nie da - głównie dlatego, że farby Pantone są farbami kryjącymi. Żadna inna technika (poza wielkonakładowym flexo, ale wątpię czy to mają być pliki do tej techniki) nie zrobi tego w Pantone.
Jeżeli jednak się ktoś tego podejmie i wymagał będzie dostarczenia plików z gotowym rozbarwieniem, musisz każdy z kolorów zapisać w osobnym pliku - najlepiej w CMYK'u na kanale czarnym. |
|
|
|
 |
misinngo
Początkujący

|
Wysłany: 7 Styczeń 2014, 19:07
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | musisz każdy z kolorów zapisać w osobnym pliku - najlepiej w CMYK'u na kanale czarnym. |
Wydaje mi się, że właśnie tak zostało to zrobione, mógłbyś zerknąć na ząłączone przeze mnie pliki ? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Styczeń 2014, 20:59
|
|
|
W cdr? Tam są tylko bitmapy RGB!
Musisz spod PS zapisać każdy plik osobno (np. 674.pdf, 7541.pdf, black.pdf itd. - lub *.tif jeżeli takie pliki też przyjmują). Nie widzę natomiast sensu w drukowaniu np. dwóch kolorów czarnych skoro będzie widoczny tylko ten leżący wyżej (Pantone są teoretycznie farbami kryjącymi).
Jeżeli chcesz separacje wypuszczać spod Corela (co jest bez sensu prawdę mówiąc), pliki z rozbarwieniami musisz do niego zaimportować (każdy oczywiście jako czarny kanał w CMYK najlepiej), zamienić je w pantonowy Duotone, poukładać w kolejności drukowania poszczególnych kolorów, włączyć nadrukowanie na każdym - oprócz białego rzecz jasna - i wypuścić plik pdf z ustawieniami "rodzimy".
Jeżeli (!!!) podjąłbym się takiego zlecenia tak właśnie bym zrobił. Piszę "jeżeli" bo z własnej woli nigdy bym czegoś takiego nie postąpił...
Tak przy okazji - jak duży nakład chcesz tego drukować? Bo jeżeli nie idzie to w setkach czy tysiącach sztuk, to może się okazać, że przy tej technice jedna koszulka może kosztować więcej niż kompletne wyposażenie drużyny piłkarskiej . |
|
|
|
 |
|
|