Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt pod laser
Autor Wiadomość
ozi1123 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 11
Wysłany: 7 Styczeń 2014, 14:49   Projekt pod laser

Witam, potrzebne mi jest wyciąć z plexi prostokąt a w nim kółko i grawer znajomy znajomego który ma to zrobić poprosił o projekt w "corelu", a mianowicie w krzywej. Proszę o porady ponieważ wyczytałem w internecie że potrzeba jedynie zrobić tak:
- narysować prostokąt za pomocą narzędzia "prostokąt" w nim kółko za pomocą "elipsy". To wszsytko do cięcia kolorem czerwonym, następnie kliknąć narzędzie kształt prawym na każdy element i przekształć w krzywe.

Jeżeli chodzi o napis to jak wyżej tylko w kolorze czarnym.

To wystarczy? Czy kompletnie nie tak? Proszę o wszystkie porady ponieważ jestem początkujący w tym temacie.

Pozdrawiam,

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 7 Styczeń 2014, 18:11   

Kolory nie mają tutaj nic do rzeczy, chociaż ogólny opis jest całkiem niezły (zazwyczaj robi się po prostu czarne, chyba, że poszczególne kolory mają wskazywać kolejność cięcia albo czegoś ;-) . Chcesz uzyskać koło, czy też elipsę, w której będą wycięte litery, a całość ma być na prostokątnej tabliczce, tak? Więc robisz jak napisałeś - rysujesz prostokąt, potem elipsę, w niej rozmieszczasz tekst, na koniec zaznaczasz wszystko i wciskasz CTRL+Q (lub z menu wybierasz "przekształć na krzywe"). Taki plik oddajesz w Corelu (czyli .cdr) lub PDF i już każdy majster sobie z tym poradzi. Co do kolorów, to może dana agencja/drukarnia/grawernia życzy sobie, żeby cięcia były oznaczone na inny kolor, a grawer na inny? Jeśli tak, to zrób jak każą :-P Tylko żeby się nie pomylili, bo dostaniesz elipsę z wyciętymi w niej na wylot literami :-o Takie opcje z liniami w specyficznych kolorach również stosuje się w druku. Wtedy na przykład, używa się linii ciągłych np. w Magencie, żeby pokazać linie cięcia, bigu, falcowania itp. podczas kiedy reszta projektu jest w innych kolorach.

ozi1123 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 11
Wysłany: 7 Styczeń 2014, 19:23   

dziękuję bardzo za wyczerpującą wypowiedź oraz rozwianie moim wątpliwości

+pomógł.

do zamknięcia.

albertoz 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X5 SE PL
Wysłany: 10 Styczeń 2014, 15:07   

Shame napisał/a:
Kolory nie mają tutaj nic do rzeczy, ...

Tak dla wyjaśnienia :)
Kolory mają duże znaczenie przy pracy z laserem tnąco/grawerującym (nie ma znaczenia jakie to kolory ale powinny być różne). Dla każdego koloru operator określa inne parametry pracy lasera i trzeba w projekcie to uwzględnić: cięcie inny kolor, grawerowanie inny
(najczęściej używa się czerni i czerwieni).

Wiadomo że trzeba opisać zlecając prace co danym kolorem oznaczyliśmy. Jeżeli pomylą a w zleceniu było jasno napisane, to reklamacja i niech robią na swój koszt jeszcze raz.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 10 Styczeń 2014, 17:26   

@albertoz - jasne, jak pisałem dalej, zaznacza się innymi kolorami działania na produkcie, a że kolory nie mają znaczenia, to chodziło mi o to, że można zrobić wszystko w czarnym, tylko np. na dwóch stronach: pierwsza - ciecie; druga - grawer ;-) czyli jak na przykład białe poddruki na przezroczystych elementach. Ale po prawdzie nigdy nie widziałem softu do grawerki i nie wiem, jak przekłada on przekłada projekt na produkcję, więc się już nie wymądrzam :-P

chezare 

Wysłany: 11 Styczeń 2014, 10:02   

Albertus ma rację co do kolorów, które jak najbardziej mają znaczenie.
Tutaj powinieneś posiąść informację od wykonawcy jak ma być wyróżnione to co ma być wycinane i to co ma być grawerowane. Powinieneś wiedzieć czy wszystko ma być na jednej stronie czy na dwóch, a może na tej samej stronie ale różnych warstwach?
Co do "krzywienia" to skrzywione musi być tylko to co może się inaczej otworzyć u tego kto projekt dostanie. Co się może w takim projekcie rozsypać? Tylko tekst, bo wykonawca może nie mieć fontu którego użyłeś.
Rzeki na mapach są niebieskie :-)

Odpowiedz do tematu