|
Szybkie otwieranie pliku |
| Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 3 Luty 2014, 19:29 Szybkie otwieranie pliku
|
|
|
Witam. Dawno o nic nie pytałem, więc pora się przypomnieć.
Czy da się w Corelu stworzyć ikonkę lub inny sposób który jednym kliknięciem otwierałby jeden konkretny, stały plik?
W pliku tym mam zgromadzone różne znaczniki dla drukarni, które muszę umieszczać we wszystkich pracach.
Ale nie przez import, bo nie chcę wstawiać wszystkich znaczników z tego pliku, tylko zawsze kilka z nich. Po otwarciu pliku wygodniej mi jest wybrać te właściwe i przenieść przez ctrl-C, ctr-V. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Luty 2014, 20:30
|
|
|
No tak z automatu to chyba nie. Ale jest sposób, żeby zrobiło się to połowicznie i wymagało dokładnie 3 kliknięć. Otóż jako jedna z opcji w oknie startowym (jeśli ktoś tego nie wyłączył) jest Open New from Template (Otwórz nowy szablon). Żeby ustawić na stałe wybieranie szablonu, trzeba wejść w menu jak poniżej:
Można ją ustawić na stałe, żeby po odpaleniu CD okno wyboru szablonu pojawiało się jako pierwsze i jedyne. Gdy się to wybierze, otworzy się okno z wylistowanymi szablonami, gdzie na dole lewego panelu typów szablonów mamy My Templates (Moje szablony), po wybraniu których (to PIERWSZE kliknięcie) pokażą się nam nasze szablony. Wybieramy odpowiedni (to DRUGIE kliknięcie) i na Otwórz (to TRZECIE kliknięcie).
 |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 3 Luty 2014, 20:34
|
|
|
| No tak, ale gotowy dokument i tak trzeba by było zaimportować. Na to samo wyjdzie, jak otworzy się wcześniej przygotowany szablon czy plik z odpowiednio poukładanymi warstwami. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Luty 2014, 20:40
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | No tak, ale gotowy dokument i tak trzeba by było zaimportować. Na to samo wyjdzie, jak otworzy się wcześniej przygotowany szablon czy plik z odpowiednio poukładanymi warstwami. |
Niby tak, ale kiedy otwiera się plik przez polecenie/okno Otwórz Plik to jesteśmy w ostatnio używanej lokacji (gdziekolwiek by to nie było) i w najlepszym razie trzeba szukać lokacji naszego pliku-szablonu. A przy użyciu Szablonów mamy zawsze to pod ręką Chociaż oczywiście zgadzam się, że praktycznie równie dobrze można mieć plik (lub kilka) z przygotowanymi elementami i importować (czyt. przeciągać z pulpitu) wprost na gotowy projekt (lub pusty CD). Ja bym chyba tak zrobił, jeśli tych szablonów nie bło by dużo (np.3-4). Zrobiłbym plik z warstwą zablokowaną na którym miałbym znaczniki cięcia, skalę czy co tam jeszcze i drugą, użytkową warstwę, do projektowania. Zapisałbym jako CorelDRAW Template i zrobił Tylko do Odczytu. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 3 Luty 2014, 23:12
|
|
|
Przecież Corel ma modyfikowalny interfejs.
A jakby tak:- zrobić sobie makro VBS, które otwiera Twój ulubiony szablon CDT,
- zrobić ikonkę,
- szablon i ikonkę podpiąć do jednego z pasków narzędziowych?
|
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 4 Luty 2014, 00:09
|
|
|
Arturze, właśnie o coś takiego mi chodzi, ale nie potrafię pisać makr w VBA.
Co prawda wolałbym otwierać ikonką mój plik .cdr, ale to chyba nie ma znaczenia. Mogę z .cdr-a zrobić .cdt. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 4 Luty 2014, 03:20
|
|
|
Oj, też się na tym nie znam. Chyba składnia VB jest mniej więcej taka:
| Kod: | | Application.GetOpenFilename(FileFilter, FilterIndex, Title, ButtonText, MultiSelect) |
Podpytaj w dziale skryptowym. |
|
|
|
 |
|
|