|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Nie można odznaczać pojedynczo |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 24 Styczeń 2014, 16:27 Nie można odznaczać pojedynczo
|
|
|
Czemu nie mogę sobie normalnie - jak człowiek - odznaczyć sobie lub zaznaczyć siatkę jako "do druku" klikawszy na nią? Nie da się tego zrobić.
Dopiero muszę zaznaczyć wszystkie 3 te sekcje (Prowadnice, Pulpit, Siatka dokumentu) i wtedy jedynie hurtowo mogę to odznaczyć/zaznaczyc.
Co to ma niby być w ogóle?
 |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24 Styczeń 2014, 18:11
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | Dopiero muszę zaznaczyć wszystkie 3 te sekcje (Prowadnice, Pulpit, Siatka dokumentu) i wtedy jedynie hurtowo mogę to odznaczyć/zaznaczyc. |
To i tak masz lepiej niż ja, bo ja nigdy nie mogę zaznaczyć Siatki jako drukowaną (nieważne co i jak zaznaczam). Jest to jednak po części usprawiedliwione (tak myślę), ponieważ Siatka jako warstwa jest elementem specjalnym, z opcją dynamicznej edycji. Nie możesz zmienić jej koloru od tak, jedynie w opcjach, bo nie jest Warstwą sensu stricte, tylko jakby nakładką. Możesz zmieniać odległości czy częstotliwość linii itp. co powoduje, że jej opcje jako Warstwy są zablokowane.
Jak chcesz mieć krateczkę nadrukowaną, to wstawiasz Graph Paper (czy jak to się nazywa po polskiemu) - dynks w którym podajesz ilość kolumn i wierszy i robi tabelę (nie mylić z X6-kową Tabelą z możliwością edycji tekstu).
Mnie raz się dwa razy zdarzyło, że Siatka została nadrukowana podczas eksportu do PDF, co strasznie zamuliło projekt podczas wyświetlania To nie jest pożądany efekt dla projektu |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 24 Styczeń 2014, 22:47
|
|
|
| A mnie niedawno zdarzyło się, że na nowo utworzonych stronach automatycznie dodawało mi siatkę, która w opcjach wciąż figurowała jako wyłączona. Przeklikiwanie opcji w tę i na zad niczego nie zmieniało. Co więcej, siatkę eksportowało mi do bitmap i PDF-ów, co znaczy, że także była drukowalna. Pomogło cofnięcie do postaci jednostronicowej, zapisanie pliku do starej wersji i restart komputera. |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 25 Styczeń 2014, 13:11
|
|
|
No właśnie siatkę mogę dać do druku. Tylko zachodzę w głowę dlaczego te pola są wyblakłe. Przecież to jest nielogiczne.
Osobno nie mogę wybrać "do druku".
Ale gdy zaznaczę jakieś dwa pola razem, to wtedy to polecenie możliwe jest do wybrania.
A osobno nie. Dlaczego tak jest? Jaki tu jest tok rozumowania?
PS
Dzięki za poradę Shame z wykorzystaniem siatki. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|