Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaznaczanie części obiektu
Autor Wiadomość
czarownica 
Początkujący

Wysłany: 3 Luty 2014, 10:42   Zaznaczanie części obiektu

Witam. Muszę zrobić proste logo, a mam problem z podstawami Corela. Do tej pory pracowałam z Photoshopem, ale on nie daje mi takich możliwości edycji czcionek.
Problem polega na tym, że nie wiem jak zaznaczyć część litery, żeby pokolorować ją na 2 różne kolory. Zmieniłam literę na krzywą, mogę zmieniać jej kształt, wypełniać kolorem, itd. ale wszystko to dotyczy całości, a ja chcę ją jakby podzielić na części. Szukam jakiegoś narzędzia do zaznaczania ale nic nie widzę.
Bardzo proszę o pomoc :)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Luty 2014, 10:50   

np mozesz gradientem,czyli po lewej stronie klik w wypelnianie tonalne,potem w te narzędzie nizej ,pokaze Ci się linia gradientu na literze ,klikasz w te kwadraciki i po prawej stronie na palecie wypierasz kolor,no i potem ustawiasz odpowiednio te kwadraciki na literze

mozesz tez linią z dwoch punktow przedzielic litere,i potem zastosowac inteligente wypelnianie,linia z 2 punktow jest tam gdzie rysowanie odreczne ,przytrzymaj przez chwile te narzedzie i zmień

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 3 Luty 2014, 11:10   

Witam,
chyba bardziej chodzi o inteligentne wypełnienie, wpisujesz dowolną literę, następnie korzystając z linii albo z dowolnej figury która w części pokrywa się z tą literą, klikasz na inteligentne wypełnienie, przeciągasz nad tę literę i klikasz w części którą chcesz pokolorować
pozdrawiam ;-)

ups! widzę, że zdublowałam odpowiedź Bidona :-D

dwukolorowa litera.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 183 raz(y) 35.48 KB

czarownica 
Początkujący

Wysłany: 3 Luty 2014, 11:34   

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) Spróbuję zastosować się do Waszych rad.

czarownica 
Początkujący

Wysłany: 3 Luty 2014, 12:44   

Hmmm
Odcięłam kawałek litery linią dwupunktową, kliknęłam w inteligentne wypełnianie i na odpowiednią część litery i wypełnił się kolorem cały dokument :(

s-p-i-n 

Wysłany: 3 Luty 2014, 12:59   

pytanie czy uzylas faktycznie inteligentne wypelnienie czy moze interakcyjne wypelnienie

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 3 Luty 2014, 13:53   

czarownica napisał/a:
Hmmm
Odcięłam kawałek litery linią dwupunktową, kliknęłam w inteligentne wypełnianie i na odpowiednią część litery i wypełnił się kolorem cały dokument :(

A czy ta linia przecięła w całości obwód litery? Bo to ma znaczenie ;-) Aha i jeszcze bardzo ważne ten tekst nie może być akapitowy, musi być OZDOBNY (można to zamienić ctrl F8,
pozdrawiam

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Luty 2014, 13:01   

Jest jaszcze jeden sposób - Narzędzie nóż

Aby rozdzielić obiekt
1. W przyborniku kliknij narzędzie Nóż .

2. Umieść narzędzie Nóż nad konturem obiektu w miejscu, w którym chcesz rozpocząć cięcie.

Przy odpowiednim ustawieniu narzędzie Nóż będzie skierowane do góry.

3. Kliknij kontur, aby rozpocząć cięcie.

4. Umieść narzędzie Nóż nad konturem obiektu, w miejscu, w którym chcesz zakończyć cięcie, i kliknij ponownie.

Można również
Rozdzielić obiekt wzdłuż odręcznie rysowanej linii Wskaż miejsce rozpoczęcia cięcia i przeciągnij wskaźnik do miejsca jego zakończenia.
Rozdzielić obiekt wzdłuż krzywej Beziera Trzymając naciśnięty klawisz Shift, kliknij w miejscu, w którym chcesz rozpocząć cięcie obiektu, przeciągnij uchwyt sterujący do miejsca, w którym chcesz umieścić następny węzeł i kliknij. Kontynuuj klikanie w celu dodania do linii większej liczby segmentów prostych. Aby dodać segment zakrzywiony, wskaż miejsce, w którym chcesz umieścić węzeł i przeciągnij wskaźnik w celu ukształtowania krzywej. Jeżeli chcesz ograniczyć ruch krzywej do skoków co 15 stopni, przytrzymaj klawisze Shift + Ctrl.
Rozdzielić obiekt na dwie podścieżki Kliknij przycisk Pozostaw jako jeden obiekt na pasku właściwości.
Rozdzielić obiekt, zachowując tylko jedną z jego części Kliknij kontur obiektu w miejscu, w którym chcesz rozpocząć cięcie, a następnie wskaż miejsce, w którym chcesz cięcie zakończyć. Naciśnij klawisz Tab wymaganą liczbę razy, aż zaznaczona będzie tylko część obiektu, którą chcesz zachować, a następnie kliknij.

NÓŻ.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 164 raz(y) 23.25 KB

Odpowiedz do tematu