|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Tworzenie własnych czcionek |
| Autor |
Wiadomość |
tadeusz
Początkujący

|
Wysłany: 5 Luty 2014, 22:49 Tworzenie własnych czcionek
|
|
|
Zaprojektowałem własne czcionki wektorowe w programie CorelDraw X5 i mam problem nie do pokonania.
Mianowicie Corel w procedurze opracowania czcionek nie widzi polskich znaków ascii 140, 143, 156 i 159 (Ś, Ź, ś,ź) i woła o „pliki metryki czcionek Adobe *.afm”,pozostałe czcionki w pliku ttf są ok. Czego nie wiem? |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 8 Luty 2014, 09:53
|
|
|
Po pierwsze, podziwiam i zachęcam do dalszej pracy. Pochwal się, jeśli możesz jakąś migawką z projektu. A teraz do rzeczy.
Moim zdaniem corelowy filtr eksportu do fontu jest raczej do robienia dingbatów i co najwyżej fontów monotypicznych, ponieważ i tak nie ma on ręcznego mechanizmu odpowiadającego za kerning. Podsunięcia wypuszcza z automatu.
Widzę to tak:
Corel lepiej nadaje się do projektowania glifów od wielu programów specjalnie do tego zrobionych. Dalej, lepiej jest jednak wypuścić te glify do jakiegoś wektoru, a takie wektory wciągnąć do dedykowanego kreatora fontów. Tam, spokojnie poumieszczać je na stosownych miejscach w tabeli i dalej mozolnie już opracowywać podsunięcia, czy tam hinty.
Zatem font projektujemy w Corelu, ale wypuszczamy z fontowca (FontLab Studio — potwornie drogi, FontForge — darmo, ale wymaga wiedzy).
Skoro już życzysz sobie do końca kroić wypuszczać font z Corela, to najpierw sprawdziłbym, czy można pobrać ustawienia już istniejącego kroju z ogonkami, następnie wypuścić taki font do pliku. Jeśli wyjdą polskie ogonki, to będzie znaczyło, że można.
Poza tym, nie jestem pewien, czy Cię dobrze zrozumiałem: robisz font TTF czy ATM? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Luty 2014, 10:10
|
|
|
| z Corelem problem jest taki że on nie nadaje nazw,czyli daje kod do np ą ale nie nazywa jako ą i naczej mówiąc te ą jest w pliku ttf ale jako znak specjalny,trza poprostu uzyć narzędzia do wstawiania znaków,troche to kłopotliwe jest i tak jak Artur pisze ,tylko ja uważam że lepszy jest Font Creator a z darmowek to chyba Type Light jest prostrzy niz Font Forge |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 8 Luty 2014, 11:58
|
|
|
| Jak tylko nazw (chyba kodów, czy tam, sygnatur znaku) nie nadaje, to dobrze! Wystarczy taki plik wczytać w fontowcu i przypisać właściwe kody. A potem zabawa z podsuwaniem i wypust gotowca. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 8 Luty 2014, 12:21
|
|
|
| Ja wstawiam np duże Ś pod kody: 140, 338 i 346 i każdy program wtedy widzi duże Ś. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Luty 2014, 13:02
|
|
|
| Artur Miernik napisał/a: | | Jak tylko nazw (chyba kodów, czy tam, sygnatur znaku) nie nadaje, to dobrze! Wystarczy taki plik wczytać w fontowcu i przypisać właściwe kody. A potem zabawa z podsuwaniem i wypust gotowca. |
Dokładnie tak,tylko że to podwojna robota ale idzie bo sprawdzałem to kiedyś |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|