Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaokrąglanie narożników figury nieregularnej
Autor Wiadomość
wujek74
Początkujący

Wysłany: 12 Luty 2014, 15:40   Zaokrąglanie narożników figury nieregularnej

Witam,

Nie mam pomysłu jak ugryźć ten temat, a muszę go ugryźć, może ktoś pomoże:

Zadanie:

Utworzona została figura której dwa przeciwległe boki to dwie proste równoległe poziome, natomiast dwa pozostałe są wycinkami dwóch okręgów o wspólnym środku i długości promienia 60 i 90 mm.
Figura winna mieć zaokrąglone narożniki o promieniu 2mm.

W załączeniu jest rysunek przedstawiający przykładową figurę.

Jak to wykonać w COREL 12.

Do tej pory narożniki przy prostokątach tworzyłem przy użycia polecenia weld (tworzyłem prostokąty oraz koła a następnie poleceniem weld je łączyłem ze sobą i wygodził mi prostokąt z zaokrąglonymi narożnikami) - tutaj nie mam pomysłu jak to ugryźć

corel problem zaokąglania narożników.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 204 raz(y) 47.75 KB

narvf
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x3
Wysłany: 12 Luty 2014, 15:53   

Może na pasu poleceń w Okno - > Okna dokowalne -> wyokrąglenie ?

wujek74
Początkujący

Wysłany: 12 Luty 2014, 16:01   

Witam,

Nie mam takiego polecenia w moim corelu. Poniżej dodałem plik z grafiką, jeśli możesz to spróbuj wykonać tą operację, może się uda

corel problem zaokąglania narożników.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 172 raz(y) 16.05 KB

narvf
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x3
Wysłany: 12 Luty 2014, 16:06   

Ale nie jestem pewien czy jest dobrze - radzę dokładnie samemu sprawdzić :)

wyokraglone-2-mm.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 160 raz(y) 25.62 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 12 Luty 2014, 18:47   

Tylko pozostaje nadal nierozwiązane pytanie z pliku, czyli "Jak to wykonać w Corel 12?". Bo faktycznie w v12 nie ma dockera z opcjami zaokrąglania. Ten pojawił się od X3.

Otóż sposób jest, ale dość pracochłonny, czyli narysowanie koła o promieniu 2mm, powielenie go 3 razy i rozmieszczenie wewnątrz figury w narożnikach, by przyległe ściany były styczne do koła. Następnie zostaje przycięcie i zespawanie figury. Na około, ale da się zrobić ;-)

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 12 Luty 2014, 18:51   

W corel 12 narzędzia wyokrąglenie może nie być. Możesz spróbować w ten sposób:
narysować okrąg o zadanym promieniu, przyciągnąć go do narożnika, przyciąć okręgiem figurę (z zaznaczoną opcją "Pozostaw oryginał: obiekty źródłowe"), rozdzielić powstałą figurę, usunąć część ze zbędnym ostrym narożnikiem, resztę figury zespawać z okręgiem.
Powinno się udać :)
Edit: Shame, chyba się zgraliśmy :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 12 Luty 2014, 19:34   

Hehehe, nom, 4 minuty różnicy ^_^ Technika przycinania, łączenia, spawania itp. może być ciut inna (tyle sposobów, ilu użytkowników) ale zasada ta sama. Gorzej, jeśli wujek74 będzie miał 40-400 obiektów do zaokrąglenia... Wtedy chyba lepiej wrzuć plik na forum i niech ktoś z wersją ≥ X3 zrobi ci to w 36 sekund :-P

chezare 

Wysłany: 13 Luty 2014, 05:53   

Koledzy mają rację, zaokrąglanie narożników jest od wersji 13. Ponieważ w 12 tego nie ma i wielu ludziom to przeszkadzało, to z całą pewnością jest wiele makr, które to robią, trzeba tylko poszukać :-)
Może np. to:
http://www.oberonplace.co...ndcornerssh.htm
Makro jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem jeśli takiej roboty trzeba wykonać więcej, jeśli to są jakieś pojedyncze rzeczy to można włączyć przyciąganie do obiektów i:

Elementów zegarka taką metodą bym nie projektował. Ktoś tutaj doradził żebyś zwrócił się do kogoś kto ma nowszego Corela i to też jest niegłupie rozwiązanie, ewentualnie kup np. X3 jak masz dużo takiej pracy, choć taniej pewnie wyjdzie kupienie jakiejś nowszej wersji?

wujek74
Początkujący

Wysłany: 13 Luty 2014, 08:16   

Witam,

Dziękuję wszystkim za pomoc, powiedzcie mi jak przyciągnąć koło o promieniu 4mm do narożnika takiej figury. Z prostokątami nie ma problemu zaznaczam po kolei 2 figury wybieram wyrównanie i rozkład - obiekty aktywne - np. do lewej/do góry i mam koło w górnym lewym narożniku. Ale przy takim kształcie jak w przykładzie nie mam pojęcia jak to zrobić żeby koło miało styczne z dwoma liniami tworzącymi narożnik.

wujek74
Początkujący

Wysłany: 13 Luty 2014, 10:38   

Makro działa wyśmienicie - WIĘLKIE DZIĘKI !!!!

wujek74
Początkujący

Wysłany: 13 Luty 2014, 11:36   

Witam,

Działało - nie wiem co jest przyczyną ale konkretnie na obiekcie który tworzę ono nie działa - plik z obiektem w załączeniu, być może przyczyną jest wielkość obiektu. Jeszcze raz proszę o pomoc i ewentualnie o wytestowanie na x3 czy tam będzie działało

corel_problem z narożnikami 2.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 172 raz(y) 12.52 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 13 Luty 2014, 12:05   

Masz zrobione. Nie chce mi się wgrywać tego makra, ale podejrzewam, że to z racji wychodzenia obiektu poza stronę. Spróbuj ustawić rozmiar strony na B0 (jakiś dowolny wielki) i wtedy spróbuj.

Jak nie da rady, to przeskaluj o określony i łatwy do przeliczenia mnożnik, np. 0,1 (wyoblenie zrób 0,2mm) i zobacz, czy da radę.

corel_problem z narożnikami 2.cdr
CDR v9
Pobierz Plik ściągnięto 168 raz(y) 12.38 KB

wujek74
Początkujący

Wysłany: 13 Luty 2014, 12:15   

Makro w żaden sposób akurat na ten obiekt nie działa - a już myślałem że już temat zamknięty.

Odpowiedz do tematu