|
Kadrowanie jak ustawić |
| Autor |
Wiadomość |
MR240760
Znawca

|
Wysłany: 14 Luty 2014, 13:11 Kadrowanie jak ustawić
|
|
|
| Mam do wykadrowania większą ilość zdjęć o wymiarze docelowym 15x15cm . Czy jest gdzieś możliwość ustawienia kadrowania na taki wymiar "na stałe" |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 14 Luty 2014, 13:38
|
|
|
| w PP możesz sobie ustawić nową stronę na 15x15 i pozniej tylko kopiuj/wklej zdjecie, odpowiednio je ustawiasz i zapisujesz |
|
|
|
 |
narvf
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x3
|
Wysłany: 14 Luty 2014, 13:48
|
|
|
Ja robię część wspólną prostokątem i zdjęciem. To chyba nie jest dobry sposób bo zdjęcie nadal jest duże tylko widać przycięty fragment.
Można też spróbować prostokątem z szybkim kadrowaniem. |
|
|
|
 |
MR240760
Znawca

|
Wysłany: 14 Luty 2014, 14:16
|
|
|
| szybkie kadrowanie prostokątem jest szybsze . Dzięki za podpowiedz |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 15 Luty 2014, 09:31
|
|
|
Obie metody (przycinać bitmapy obiektami wektorowymi można od wersji 13) zmieniają sposób wyświetlania, ale nie robią żadnej krzywdy bitmapom. Skutkuje to tym że pliki mają większy rozmiar, bo ciągle są w nich przechowywane oryginalne bitmapy.
Żeby zaoszczędzić trochę miejsca można wykadrowaną bitmapę, zamienić na… bitmapę
W takim przypadku może być niestety kłopot z kolorami, odnoszę wrażenie że moduł wektorowy robi to inaczej niż Photo-Paint z tymi samymi ustawieniami zarządzania kolorem i jest tak co najmniej do wersji 13.
Z tego powodu otworzyłbym w Photo-Paint dokument w rozdzielczości i wymiarach takich jak ma być wykadrowana grafika, kopiował do niego bitmapy z DRAW, ustawił tak jak ma być po wykadrowaniu (okno dokumentu w P-P działa jak kadr) i zapisał do pliku (z Photo-Painta, to co poza obszarem strony się utnie). |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Luty 2014, 10:11
|
|
|
Takie rzeczy dobrze jest robić w PhotoShopie - piszesz prostego batcha, gromadzisz wszystkie bitmapy w jednym folderze, uruchamiasz go i idziesz na kawę, a przez ten czas PS kadruje ci wszystkich 5000 bitmap z tego folderu. A do Corela importujesz już skadrowane. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 15 Luty 2014, 10:55
|
|
|
Trurl tu nie chodzi o zmianę rozmiarów tylko zostawienie pewnego fragmentu fotografii |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Luty 2014, 13:46
|
|
|
O tym też mówię... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 15 Luty 2014, 13:54
|
|
|
Albo autor postu mówi o hurtowej zmianie rozmiarów fotografii i wtedy masz rację, ale to nie jest kadrowanie. Zasugerowałem się tym co napisał Narvf i prawdopodobnie dałem się wysterować w krzaki
Jeśli autorowi chodzi tylko o zmianę rozmiarów obrazków, to masz rację, choć ja bym nie sięgał po kombajn bo jest mnóstwo znacznie lżejszej broni która taki problem rozwiązuje, można to też zrobić w Corelu. Jeśli jednak chodzi o kadrowanie, choć teraz zaczynam w to wątpić, i trzeba z jednej fotografii zostawić fragment o zadanych wymiarach dajmy na to z lewego górnego rogu, a w innym taki sam ale z rogu prawego, to żaden automat tego nie zrobi, bo żaden nie wie co użytkownik chce żeby zostało. W takim przypadku można jednak kombinować jak zrobić to najszybciej i najmniejszym nakładem pracy |
|
|
|
 |
|
|