|
Problem z obrysem |
| Autor |
Wiadomość |
lukiblack
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 25 Luty 2014, 18:16 Problem z obrysem
|
|
|
Witam,
Miałem nadzieję ze uda mi się samemu jak zwykle rozgryźć tajniki Corala ale już nie mam pomysłów. Potrzebuję uzyskać efekt loga, mam zdjęcie na którym jest widoczny duży obiekt, chciałbym uzyskać jego obrys - szarą lub czarną linią. Obrazek docelowo miałby zostać usunięty a pozostały obrys służył by za logo. Domyślam się że nie trzeba całości odręcznie odrysowywać z krzywych - pytanie jak się do tego zabrać ??
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25 Luty 2014, 18:34
|
|
|
Przede wszystkim musiałbyś pokazać ten "obraz", bo to zależy. Stwierdzenie "Domyślam się że nie trzeba całości odręcznie odrysowywać z krzywych" może być nieprawdziwe w wielu przypadkach Poszukaj na forum, tematów o odrysowywaniu było mnóstwo.
Jednakże, skoro wiesz co to odrysowywanie krzywymi, oznacza, że umiesz się nimi posługiwać. W takim razie alternatywa to automatyczne trasowanie obrazu. Najlepiej edytować go w PhotoPaint'cie ustawiając kontrast (oraz kolor) tak, by dotrzymać właściwie czarno-biały obrazek o możliwie dużej rozdzielczości (bez przejść tonalnych). Wtedy wrzucasz do DRAWa i używasz Trasuj Mapę Bitową > Rysunek Kreskowy.
Ale to zawsze zależy od jakości i skomplikowania obrazu. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 25 Luty 2014, 18:48
|
|
|
| Niekoniecznie ale bez obrazka to jest wróżenie z fusów . |
|
|
|
 |
lukiblack
Początkujący

|
Wysłany: 25 Luty 2014, 19:04
|
|
|
Witam,
Super że tak szybko można uzyskać tu odpowiedz na zadane pytanie ;) dzięki wielkie
Zdjęcie pod linkiem
http://nano-reef.pl/uploa...1840_126499.jpg
Shame - dzięki bardzo, tak już próbowałem ale nie pomyślałem o kontraście. Robiłem obrysem w PhotoPaincie a następnie transowałem Draw. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 25 Luty 2014, 19:22
|
|
|
| Zrób obrazek negatywowy ,będzie łatwiej . |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 25 Luty 2014, 22:00
|
|
|
No z tym negatywem to nie tak od razu. Najpierw ściemnianie niebieskości i żółci, potem rozjaśnianie zieleni, krzywa i poziomy kontrastu (z dziedziczeniem), na koniec narzędź do ściemniania/rozjaśniania półcieni. Dopiero wtedy negatyw Gotowiznę trasowałem automatem - co nieco do poprawki, ale nie bardzo mi się chce Efekt w załączniku |
|
|
|
 |
lukiblack
Początkujący

|
Wysłany: 26 Luty 2014, 13:10
|
|
|
Witam,
Dzięki Shame za poświęcony czas ;) plik który dzięki Tobie mam chciałbym obrysować szarą linią. Potrafię to zrobić ale nie wiem jak oddzielić tą właśnie linię od twojego obrazu - rozdzielam grupę ale nie mogę wyciągnąć samego obrysu.
Troszkę w inny sposób udało mi się zrobić coś takiego jak w załączniku, bardziej spełnia to moje oczekiwania względem loga ale...mam jakieś dziwne mazy w środku a chciałbym uzyskać sam kontur do tego z liniami zamkniętymi a nie jak w obrazku z białymi polami.
Rysunek2.CDR
|
Pobierz Plik ściągnięto 145 raz(y) 46.13 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 26 Luty 2014, 13:50
|
|
|
| lukiblack napisał/a: | | chciałbym obrysować szarą linią. Potrafię to zrobić ale nie wiem jak oddzielić tą właśnie linię od twojego obrazu - rozdzielam grupę ale nie mogę wyciągnąć samego obrysu. |
To nie sposób na rozdzielanie konturu od obiektu. Żeby to zrobić kliknij Rozmieszczenie > Przekształć kontur w obiekt (CTRL+SHIFT+Q).
| lukiblack napisał/a: | | Troszkę w inny sposób udało mi się zrobić coś takiego jak w załączniku, bardziej spełnia to moje oczekiwania względem loga |
Patrząc na to co przesłałeś, zaczynam rozumieć, czego chciałeś od tego obrazka. Powiem szczerze, z doświadczenia, żeby zrobić to dobrze (czyt. ładnie, estetycznie itd.) - ODRYSUJ RĘCZNIE. Wiem (podejrzewam, że wiem) jaki efekt końcowy chcesz uzyskać i uwierz mi, ręczne trasowanie będzie lepszym wyjściem. Z automatu nie dostaniesz tego co chcesz. |
|
|
|
 |
lukiblack
Początkujący

|
Wysłany: 26 Luty 2014, 13:55
|
|
|
Witam,
Ok Shame, wiesz co mówisz ;) od godziny siedzę i przekształcam krzywe na wzór tego co chcę uzyskać, trudne to nie jest ale upierdliwe i czasochłonne. Jak skończę za parę godzin to prześlę efekt
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
lukiblack
Początkujący

|
Wysłany: 26 Luty 2014, 18:08
|
|
|
Witam,
No i udało się :)
logo_acra_01.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 142 raz(y) 52.27 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 26 Luty 2014, 19:06
|
|
|
Udało?
Jak rozumiem, zrobiłeś jakieś zabiegi w PhotoPaint'cie a potem i tak trasowałeś automatem, co? Nie o to mi chodziło, bo nie dość, że niestety wg mnie nie bardzo to wygląda na koralowca, ukwiał czy co tam jest, to na dodatek ustawiłeś suwak Detalu w opcjach trasowania na maksa, a Wygładzanie na minimum, bo poskutkowało totalną pikselozą Wspomniałeś coś o tym, że to ma być logo? Logo czego, jeśli to nie tajemnica? Bo, niestety, to co wyszło z automatu wg mnie nie nadaje się właściwie do niczego... Dobrze podejrzewałem, co chciałeś uzyskać. Tylko skoro wyszły takie "schodki" to jaki jest sens wektoryzacji? To samo mogłeś dostać w Panit'cie zamieniając profil kolorów na czarno-biały Pokombinuj więc może z suwakami od trasowania, albo zmiękcz jakoś te krawędzie (polecam sposób chezarego, który polegał na przekształceniu w bitmapę w wysokiej rozdzielczości > skala szarości > edycja obrazu > rozmywanie gaussem (tutaj kwestia wyczucia i wprawy do jakiego stopnia) > korekta kontrastu > zapis > powrót do DRAWa > trasowanie). Jak dobrze wszystko ustawisz, dostaniesz to co teraz, tylko z gładkimi krzywiznami |
|
|
|
 |
lukiblack
Początkujący

|
Wysłany: 26 Luty 2014, 19:37
|
|
|
Witam,
Ok teraz rozumiem co zrobiłem, na szczęście tylko ostatni etap spaprałem ;) Zrobiłem wszystko ładnie a na koniec chciałem zmienić kolor na szary i dodać przezroczyste tło - dlatego wyszła pikseloza.
Jak to zrobić bez przekształcania w bitmapę i transowania ??
edit. Już sobie poradziłem, bez bitmapy ;)
logo_acra_01.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 124 raz(y) 33.05 KB |
|
|
|
|
 |
|
|