Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Naświetlarka CTP a własne parametry rastra.
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 27 Luty 2014, 16:23   Naświetlarka CTP a własne parametry rastra.

Moje pytanie do kolegów którzy mają doświadczenie z naświetlarkami CTP do płyt offsetowych.
Kiedyś gdy świeciło się filmy, mogłem zdefiniować w Corelu dla każdego obiektu pantonowego inny raster np. pięć prostokątów o liniaturach: 80, 100, 120, 150 i 175.
Jeśli zaznaczyłem w zleceniu, że świecenie ma być moim rastrem, wówczas operator naświetlarki odhaczał (zazwyczaj na stałe włączoną) opcję "ignoruj kąty i liniaturę z pliku" i wówczas na filmie każdy prostokąt miał żądany raster.
Teraz gdy dzwonię do kilku punktów robiących płyty na naswietlarkach CTP, wszyscy są zdziwieni czego ja chcę. Twierdzą, że to niemożliwe.
A jeśli niemożliwe to po diabła każdy program (Corel, Ilustrator, Indesign itd) ma opcję definiowania rastra, gdy naświetlarka tego nie wykonuje???

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 27 Luty 2014, 23:06   

To uzupełnię temat łatwiejszym (chyba) pytaniem.
Jak poprzednio rysuję w Corelu pięć prostokątów. Każdy z wypełnieniem Panton 300 i nasyceniem 50%.
Każdemu w opcjach postscriptowych wpisuję różne parametry rastra: kształt rastra, kąt rastra, liniatura. Drukuję to na mojej drukarce postsriptowej HP LaserJet 5100.
Na wydruku mam 5 różniących się prostokątów.
Teraz robię z tego PDFa i drukuję go na tej samej drukarce z Acrobata. Na wydruku mam jednak 5 identycznych prostokątów (raster kropkowy 45 stopni liniatura ustawiona w Acrobacie).
Próbowałem robić PDFa na wszystkie możliwe sposoby: publikuj, drukuj kompozyt, drukuj wyciąg barwny, PDF ogólny, PDF-X1... Potem, w Acrobacie też w opcjach druku zmieniałem wszystko co się da. Wynik za każdym razem ten sam.
Czy da się wypuścić i potem wydrukować takiego PDF-a aby honorował opcje postscriptowe?

Cysorz 

Wysłany: 27 Luty 2014, 23:55   

Kąty rastra zaznaczałem bodajże wtedy, jak szczytem techniki był Linotronic 330 ;-) .
Jeżeli interpreter PostScriptu musi przerobić zmodyfikowane kolory Pantone na CMYK-a (Twoja drukarka) to chyba nie ma się co dziwić, że są różne?
Robiąc *.pdf-a (np. X-1a) zaznaczasz przestrzeń kolorystyczną jako CMYK czy jako "rodzimy"?

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 28 Luty 2014, 01:10   

Malutki napisał/a:
Kąty rastra zaznaczałem bodajże wtedy, jak szczytem techniki był Linotronic 330 ;-) .
Jeżeli interpreter PostScriptu musi przerobić zmodyfikowane kolory Pantone na CMYK-a (Twoja drukarka) to chyba nie ma się co dziwić, że są różne?
Robiąc *.pdf-a (np. X-1a) zaznaczasz przestrzeń kolorystyczną jako CMYK czy jako "rodzimy"?

Robiłem na wszystkie sposoby jako CMYK i RGB (u mnie tak to jest zdefiniowane). Kąty rastra w każdym urządzeniu trzeba podawać, nie tylko w Linotronicu. Tylko kiedyś operator znał wszystkie opcje RIP-u naświetlarki, a teraz w większości zakładów serwis robi skrypty i operator klika: "offset 150" albo "offset 175" i w ogóle nie zna możliwości maszyny. Miesiąc temu robiłem etykiety i potrzebowałem zamienić kąty rastra: czarny na zero, a magentę na 45 stopni. Dopiero w trzecim zakładzie się nie zdziwili i zrobili takie płyty.

A teraz wszystko sprowadza się do tego, że klient wypuszcza nową serię etykiet gdzie tło ma być takie jak w załączniku, ale to co jest magentą ma być drukowane różnymi farbami metalicznymi. Więc jak zrobić takie przejście tonalne. Na razie wiem tyle, że metalik musi być położony na wierzch, bo czarny na metaliku nie bedzie się trzymał. Czarny muszę robić liniaturą 150 bo będzie też zdjęcie. Przejście tonalne "metalika" liniaturą 150 nie wyjdzie. Musi być mniejsza liniatura, ale jaka to nikt nie wie. A jak nałożę 2 liniatury czy nie zrobi się mohra?
Więc chcę zrobić próby, ale nie na dziesięciu próbnych płytach bo muszę to pokryć z własnej kieszeni.

przyklad.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 138 raz(y) 19.41 KB

nakan
Bywalec

Wysłany: 28 Luty 2014, 10:41   

Zmiana kąta rastra na ctp jest jak najbardziej możliwa, zależy "z czego świecą" czyli jaki programik do obsługi mają i co on potrafi ale z reguły wszystkie punkty CTP nie bawią się dłubanie w ustawieniach tylko puszczają naświetlenie jak leci i nie bardzo lubią coś tam zmieniać.
Najlepiej było by to dać na montaż elektroniczny w Signie lub Prepsie. Montażysta wypuszczając plik może zadać wszystko jak chcesz, kąty rastra, liniaturę itp. potem tylko trzeba przy "świeceniu" przypilnować żeby poszło "jak w pliku" i wsio.

Zmiana liniatury nic nie da, po pierwsze mora będzie jak diabli a po drugie jakoś nie wydaje mi się żeby zwiększenie punktu rastra przy farbie metalicznej mogło coś poprawić, na "chłopski rozum" to większy punkt daje więcej farby, więcej problemów. Przy jednakowej liniaturze punkty w rozetce idą maksymalnie obok siebie, a przy różnej liniaturze punkty wpadają na siebie jak popadnie a wtedy farba metaliczna będzie miała więcej kontaktu z innymi kolorami więc gdzie tu lepiej.

Z aplą nie było by problemu ale to już masakra, trzeba znaleźć gościa który już coś takiego robił i dopytać, inaczej to strzelanie.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Luty 2014, 12:58   

marak napisał/a:
Czarny muszę robić liniaturą 150 bo będzie też zdjęcie. Przejście tonalne "metalika" liniaturą 150 nie wyjdzie.

To w takim razie nie wystarczy, jak czarny będzie z liniaturą 150 a magenta (metalik) z inną? Takie zlecenie już łatwiej zrealizować, nawet wspomnianymi przez Ciebie "skryptami". Po co Ci możliwość definiowania liniatury dla każdego z obiektów oddzielnie?

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 28 Luty 2014, 13:32   

tegraf napisał/a:

To w takim razie nie wystarczy, jak czarny będzie z liniaturą 150 a magenta (metalik) z inną? Takie zlecenie już łatwiej zrealizować, nawet wspomnianymi przez Ciebie "skryptami". Po co Ci możliwość definiowania liniatury dla każdego z obiektów oddzielnie?

Docelowo (najprawdopodobniej) do tego sie sprowadzi, ale na chwile obecną nie wiem jaki będzie optymalny raster dla farby metalicznej. W sklepie z farbami powiedziano, że ktoś próbował robić takie przejście tonalne to raster 150 był "pozaklejany" potem robili 133 i też nie było rewelacji, ale drukowali na jakiejś starej maszynie. Więc chciałbym tę etykietę pociąć na paski i wypuścić na płycie różne rastry, żeby zobaczyć jaki najlepiej wychodzi.
Dla mnie jest wręcz śmieszne, że 10-15 lat temu robiliśmy matryce dla fleksografii i zrobienie takich matryc testowych to była przysłowiowa "bułka z masłem".
A teraz nie pozostaje mi nic innego jak zamiana pasków na bitmapy, a potem samodzielne wygenerowanie rastra poprzez zamianę na bitmapy monokolorowe. Tylko nie wiem czy mój komputer wytrzyma taką bitmapę w formacie B2 i rozdzielczości 2400.
I w dalszym ciągu pozostaje aktualne pytanie po co są te opcje postsrciptowe w Corelu, Ilustratorze, InDesignie skoro w żaden sposób nie da się ich wykorzystać.

Odpowiedz do tematu