|
rozmycie/wtopienie zdjęcia |
| Autor |
Wiadomość |
encore
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 14 Marzec 2014, 15:14 rozmycie/wtopienie zdjęcia
|
|
|
Witam wszystkich,
Niestety jestem corelowym dnem a muszę na corelu pracować. Znam tylko podstawy, mam problem, który był już opisywany na tym forum, ale nie bardzo potrafię odnaleźć te funkcje w mojej wersji - x4.
Bardzo proszę o pomoc i instrukcję, w jaki sposób wtopić zdjęcie(jpg) w tło (jpg) w taki sposób żeby oba jpgi przypominały całość, chciałabym rozmyć krawędzie zdjęcia .mniej więcej chciałabym osiągnąć efekt z tej strony
http://www.naturephoto.pl...photo_start.jpg
Czytałam gdzieś, że należy krawędzie potraktować przezroczystością i owszem takową znalazłam tylko nie wiem gdzie ja ustawić na liniową u mnie pokazuje się kieliszek ale opcji liniowa nigdzie nie znalazłam, po jej zastosowaniu rozjaśniam całe zdjęcie a nie krawędzi.
Będę mega wdzięczna:) |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Marzec 2014, 17:12
|
|
|
oh,jesteś normalnie chyba masochistką ,sory za zwrot ale takie rzeczy robić w corelu to naprawde budzi u mnie podziw |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Marzec 2014, 17:27
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | takie rzeczy robić w corelu |
Dlaczego to zwykła ramka z przezroczystością .
nature_photo_start neg.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 302 raz(y) 51.86 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Marzec 2014, 17:30
|
|
|
ah bo ja to odrazu jak widze bitmape to wzrok kieruje do innego programui,może dlatego tak wyskoczyłem |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Marzec 2014, 17:35
|
|
|
| Często mieszam techniki, jeśli oszczędza to czas . |
|
|
|
 |
encore
Początkujący

|
Wysłany: 15 Marzec 2014, 22:20 :)
|
|
|
| Super...wszystko super...ale nadal nie wiem jak wtopić lub rozmyć zdjęcie:) |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Marzec 2014, 22:44
|
|
|
Zrób to nie w Corelu, tylko w programie do obróbki grafiki rastrowej, np. Corel PhotoPaint czy Adobe PhotoShop. Jak chcesz w PS, to Ci powiem, jak to zrobić. Daj też te jotpegi...
A może ty chcesz zaimportować do Corela grafikę rastrową i wtopić w tło corelowe? Jeśli tak, to powiem Ci jak to zrobić. Napisz, jaki ma być efekt Twojej pracy... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 15 Marzec 2014, 23:17
|
|
|
W tym przypadku przeźroczystość raczej się nie sprawdzi, na pewno nie Corelowa. Ustawień przeźroczystości szukaj na górze nad linijką z podziałką
Trzeba obrazek otworzyć w Photo-Paint, zaznaczyć (ctrl+A), wyciąć (ctrl+X) i wkleić (ctrl+V). Teraz z menu Obiekt trzeba wybrać wtapianie i po robocie. Bardzo podobny efekt można uzyskać przy użyciu gumki tylko trzeba ustawić dużą przeźroczystość no i mieć czucie w ręku
  |
|
|
|
 |
encore
Początkujący

|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 09:03
|
|
|
| Świetnie, dokładnie o to mi chodzi, z tymże ja mam dwa obrazki, obrazek tła i obrazek, który che wtopić w tło, mając zaznaczony ten obrazem w corelu, otwieram mapę bitową i po wciśnięciu ctr +A nic się nie dzieje, co robię źle? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 09:20
|
|
|
Owszem, dzieje się, obrazek został zaznaczony. Teraz musisz go wyciąć i wkleić.
Po zrobieniu tego o czym napisałem obrazek jest na krawędziach przeźroczysty, co niechybnie zauważysz wstawiając go na jakieś tło. |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 17 Marzec 2014, 09:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
encore
Początkujący

|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 09:22
|
|
|
| Nie do końca wyszło mi to tak ładnie jak U Ciebie, ale wstępnie się udało!!! Wielkie dzięki!!! Potrenuję to się wprawię:) |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 09:23
|
|
|
Musisz pokombinować z ustawieniami. To tylko jeden ze sposobów.
Podzielenie obrazka na fragmenty poprzez szybkie kadrowanie, zamiana poszczególnych elementów leżących przy krawędziach na bitmapy (inaczej nie zadziała przeźroczystość) i użycie narzędzia przeźroczystość. Wszystko w module DRAW.
Trochę pokrętny sposób, przez to że Corel nie umie zrobić przeźroczystości w kształcie prostokąta czy elipsy, nie wspominając o bardziej złożonych ścieżkach.
Niżej podobny efekt przy użyciu gumki z Photo-Paint, w taki sposób możesz sobie zrobić przeźroczystość w dowolnym miejscu i dowolnym kształcie.
Można też w Photo-Paint utworzyć maskę, to pozwoli uzyskać bardziej złożone kształty wtapiania.
 |
|
|
|
 |
|
|