|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Monitor do grafiki 2d |
| Autor |
Wiadomość |
vxam
Bywalec

|
Wysłany: 16 Marzec 2014, 18:59 Monitor do grafiki 2d
|
|
|
| Od wielu miesięcy szukam monitora do pracy przy grafice i niestety dobre monitory to od około 3000 zł (eizo,nec). Niestety nie mam tyle kasy na taki monitor a chciałbym coś większego niż mój nec 19 1970nxp na PVA. Na kolory nie narzekam ale na rozdzielczość jak najbardziej 1280x 1024. Marzy mi się 16:10 1920 x 1200 ale chciałem się zapytać na jakich monitorach pracujecie i co polecacie a co nie i dlaczego? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16 Marzec 2014, 20:50
|
|
|
Ja może coś kontrowersyjnego napiszę, ale co mi tam ;)
Do grafiki 2D nie jest potrzebny żaden wystrzałowy monitor - nie znam zresztą takiego który by np. potrafił pokazać jak wyjdzie najgłupsza 100-procentowa magenta w druku na kartonie a jak na kredzie - czy to błyszczącej, silk czy matowej. I to tak samo rano, tak samo wieczorem, tak samo przy świetle sztucznym i tak samo przy naturalnym. No nie da się po prostu - to COŚ musi mieć w oku grafik, który sam uzna, że przy twarzach potrzeba dodać trochę więcej żółtego a przy szczegółach technicznych cyanu. "Grafik" w tym znaczeniu, że wie jak wyjdą kolory w druku. Bo o wyświetlaniu kolorów np. na stronach internetowych to chyba nie musimy czegokolwiek pisać - może gdyby każdy miał taki sam monitor i pracował w takich samych warunkach to miałoby to znaczenie. Nierzadko bywało, że wysyłałem cyfrowego proofa do klienta a Pani Krysia mi meldowała, że "trochę" jej się kolory nie zgadzają - a to dlatego, że jej przeglądarka nie potrafiła wyświetlić CMYKa...
Ale proszę bardzo: jutro idę kupić sobie IIYAMA 23'' X2380HS IPS D-SUB/DVI/HDMI za 715 zł brutto. I będzie to monitor wyświetlający obraz tuż przed drukiem.
A teraz mały test: który z poniższych obrazów jest oryginałem (wzorcowy proof), a który jest zmodyfikowany?
 |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 16 Marzec 2014, 22:20
|
|
|
Nie wiem jak IIYAMA 23'' X2380HS IPS D-SUB/DVI/HDMI ale ja ze swojej IIYAMY XB2485WSU jestem bardzo zadowolony. Niepotrzebnie brałem tylko z funkcją obracania do pionu, za co dopłaciłem 250 zł. Myślałem o gazetkach, których trochę składam. W praktyce cały czas pracuję w poziomie - może kwestia przyzwyczajenia. Z tym, że jeśli chodzi o wyswietlanie kolorów to stara kineskopowa IIyama 22" Pro 510 była o wiele lepsza - niestety po awarii nikt już nie chciał jej naprawiać.
A z tym co pisze Malutki o wyświetlaniu kolorów i jak się to ma do druku zgadzam się w 100% a nawet bardziej. |
|
|
|
 |
vxam
Bywalec

|
Wysłany: 16 Marzec 2014, 22:28
|
|
|
| bardzo kontroweryjnie...jeżeli weźmiemy pod uwagę co piszą na technicznych forach... ale ja mam podobnie przemyślenia co Ty. Nie potrafię ocenić czy przed wydrukiem będzie kolor ok czy nie. Zawsze próbny wydruk ocena i/lub porównanie kolorów (drukuje na cyfrze). |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16 Marzec 2014, 23:52
|
|
|
Kiedyś to samo pisali na tych "ogólnych" forach (upraszczając) - że jak przygotowywać coś do druku to tylko na Macach albo w ostateczności korzystając z softu z Adobe. Przerobiłem to wszystko. I to wszystko to bzdura.
Czego chce klient? - czerwonego bijącego po oczach, zielonego jak trawa po deszczu i niebieskiego jak niebo w czerwcu. I co - powiesz mu, że granatowy w druku zawsze będzie matowy? Ja mu mówię, że miał świetny gust i granatowy wyszedł taki jak sobie życzył! Zero reklamacji - uwierz!
A co do kolorów na cyfrze: mam obecnie Xeroxa AP 5000, kalibruję go co parę tygodni i co z tego? Wystarczy, że papier z kolejnej dostawy był z innego magazynu i mogę sobie w buty wstawić całą tą kalibrację. Że nie wspomnę o dziesiątkach innych czynników... |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 18:16
|
|
|
Pod druk to faktycznie monitor za 2k+ i porządna kalibracja... ale dla webu wystarczy jakiś fajny Dellek.
900-1200zł wystarczy.
Ja działam na Dellu 2209 WA, kupiony kiedyś za bodaj 1200zł, niedawno dokupiłem drugiego do biurka coworkingowego za 400zł w firmie ze sprzętem poleasingowym. Spoko działa : )
Ja lubię 16:10, ale korci mnie wypas 27 cali 2560 bodajże na 1440, te takie ultra panoramiczne IPSy...
23 cali Iiyamy za 750 chyba bym nie wziął... za tanio... bo minus VAT, dochodowy, marża, itd...
1000-1200zł i więcej to dla mnie optymalna cena na monitor, moooże 1500, ale potem już niedaleko wspomnianego wide'a.
Mojego poleasingowca kupiłem tu:
AMSO na Grochowskiej:
https://maps.google.com/maps?q=Grochowska,+Warszawa,+Polska&hl=pl&ll=52.246183,21.068602&spn=0.0103,0.027874&sll=37.0625,-95.677068&sspn=53.961216,114.169922&oq=grochowska,+warsz&t=h&hnear=Grochowska,+Warszawa,+Polska&z=16&layer=c&cbll=52.246173,21.068746&panoid=JNgeManV5GcD17CzgqfAxQ&cbp=12,164.72,,0,9.46 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|