|
Corel Corel Draw Graphic Suite 12 SE vs X3 |
| Autor |
Wiadomość |
Wojt26
Początkujący

|
Wysłany: 25 Wrzesień 2007, 09:42 Corel Corel Draw Graphic Suite 12 SE vs X3
|
|
|
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich :).
Rozważam zakup pakietu CorelDraw - wykorzystanie głównie w projektowaniu layoutów pod strony WWW, choć nie tylko.
Z dostepnych ofert znalazłem:
BOX:
Corel Corel Draw Graphic Suite 12 SE - ok. 680 zł
Oprogramowanie: Corel Corel Draw Graphics Suite X3 - od 1500 zł
OEM:
Corel Corel Draw Graphics Suite X3 wraz ze skanerem widziałem juz za 690 zł na allegro. Z tym, że jest to wersja angielska i podobnie jak 12 SE nie posiada dodatkowych clipartów, zdjęć itp.
W związku z moim rozeznaniem rynku mam do was kilka pytań:
1. Czy wersja EN sprawia jakies dodatkowe problemy w użytkowaniu jak np. brak polskich czcionek itp? Czy licencja umożliwia użytkowanie tej wersji na terytorium RP?
2. Czy wersja OEM poza brakiem dodatkowych płyt CD posiada pełną funkcjonalność wersji BOX?
3. Czy wsytępują wersje OEM w PL?
4. Czy opłaca się zapłacić 800 zł więcej za wersję X3 BOX w porównaniu z 12 SE?
5. Czy może ktoś coś powiedzieć na temat zdjęć i clipartów dołączonych do wersji BOX X3? Czy są to rzeczywiście pliki, które z powodzeniem można wykorzystać w pracach graficznych? Czy są tam również jakieś ciekawe zdjęcia ludzi, czy raczej większość to kwiaty, łąki, niebo itp?
6. Inne uwagi dot. za i przeciw zakupowi wspomnianych wersji. Najważniejsze to stosunek cena / jakość :).
Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25 Wrzesień 2007, 18:37
|
|
|
Witam, tu poszukaj znajdziesz wszystkie informacje których potrzebujesz....
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wojt26
Początkujący

|
Wysłany: 26 Wrzesień 2007, 09:15
|
|
|
Hmmm,
główne przesłanie podlinkowanego watku to "Nie kupuj corela 11" :).
Brakuje mi natomiast porównania 12 vs X3 i więcej informacji o wersji OEM.
Znalazłem wczoraj ofetę w sieci:
CorelDraw 12 EN/PL (wersja angielska + polski patch) + skaner w cenie 599 zł.
Jest to wersja OEM, zawiera jednak 3 płyty CD sa wiec i kliparty i zdjecia, których brakuje w droższej o ponad 100 zł wersji 12 SE.
Co myslicie o tej ofercie?
Czy wersja EN + polski patch = wersja PL?
Czy używanie tego patcha nie narusza warunków licencji?
Czy z polskimi czcionkami w takim przypadku nie ma problemu? |
|
|
|
 |
JarekDRAW

|
Wysłany: 26 Wrzesień 2007, 13:50
|
|
|
Może krótko i na temat. Co do zakupu Corela w pakiecie ze skanerem to odradzam, ponieważ są to wersje okrojone.Osobiście pracuje w 12 i sobie ją chwalę, ale są osoby na forum które mają X3 i uważają że jest oki. Więc jak masz kasę to kupuj X3, jak nie to kup 12.
Co do legalności spolszczenia to niech sie inni wypowiedzą bo po prostu nie wiem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wojt26
Początkujący

|
Wysłany: 27 Wrzesień 2007, 08:37
|
|
|
| JarekDraw napisał/a: | | Może krótko i na temat. Co do zakupu Corela w pakiecie ze skanerem to odradzam, ponieważ są to wersje okrojone... |
Znalazłem cos takiego:
http://dtpsoft.pl/product...products_id=256
Obsługa sklepu twierdzi, ze jest to pełna wersja tj. ta sama jak 12 SE. a dodatkowo ma jeszcze CD z klipartami i zdjęciami. Wydaje sie co najmniej dziwne, że za mniejsze pieniadze dostaje jeszcze skaner i 2xCD, chociaż nie jest to całkiem nieprawdopodobne :). |
|
|
|
 |
JarekDRAW

|
Wysłany: 28 Wrzesień 2007, 05:23
|
|
|
Było już o tym na forum, koleś miał podobny problem, zakupił taki pakiet i była to wersja okrojona gdy poszedł z reklamacją do sklepu to sprzedawca powiedział że nic mu nie pomoże ma sie zgłosić do obsługi Corela.Za to firma Corel, powiedziała mu że to nie jest ich sprawa i ma się p..... .Zaznacz im że w przypadku jak to będzie wersja okrojona to mają Tobie kasę zwrócić..
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ABu
Doradca

Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 02 Paź 2007 Posty: 122 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 3 Październik 2007, 11:11
|
|
|
| Cytat: | Z dostepnych ofert znalazłem:
BOX:
Corel Corel Draw Graphic Suite 12 SE - ok. 680 zł |
Używam BOX 12 SE w wersji polskiej i bardzo ją sobie chwalę. Ale muszę z góry ostrzec, że oprócz płytki instalacyjnej i licencji w pudełku nie ma nic więcej. Jako że nie korzystałem nigdy z Corelowskich clipartów, więc brak płytki z nimi wcale mnie nie zmartwił, natomiast spory problem miałem ze czcionkami, których w tej wersji jest jak na lekarstwo (polskich na pewno nie będzie nie więcej niż 20), dlatego o ile już takich nie posiadasz, to pewnie czeka Cię przekopywanie netu w poszukiwaniu darmowych i legalnych czcionek do zastosowań komercyjnych (da się znaleźć, więc raczej nie masz się czym martwić).
W skłąd pakietu wchodzą m.in.:
- Corel Capture
- Corel PhotoPaint
- Corel R.A.V.E
- Corel Draw
- Corel Trace
Jeżeli jeszcze nie posiadasz Flasha lub nie masz zamiaru go posiadać to jest tutaj też całkiem ciekawy programik (R.A.V.E) do tworzenia animacji i flashy - w wersji X3 go nie mam. Fakt, że nie pracuje najlepiej i generuje błędy, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
Co do wersji X3 - moje wrażenia są takie, że wydaje mi się mniej stabilna od 12, zdarzyło mi się już kilkukrotnie, że PhotoPaint X3 się posypał przy prostych operacjach. Natomiast co do zmian w stosunku do wersji 12 - oprócz kosmetyki jakichś większych rewolucji nie widzę. |
|
|
|
 |
|
|