|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem przy wydruku |
| Autor |
Wiadomość |
Bartool
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 07:36 Problem przy wydruku
|
|
|
Witam
mam pewien problem (podobno dość pospolity) przy wydruku szablonu wizytówki dwustronnej z liniami cięcia w projekcie wydaje się być wszystko dobrze, tak przy wydruku druga strona jest przesunięta w bok i cięcie sprawiłoby, że ucieło by się część wizytówek z pierwszej strony
Jak temu zaradzić? |
| Ostatnio zmieniony przez Bartool 26 Kwiecień 2014, 15:11, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 08:14
|
|
|
To nie wina programu tylko ustawienia środkowania drugiej strony (lub obu) w drukarce. Jeśli masz maszynę drukującą z jakimś sensownym oprogramowaniem to powinna mieć opcje przesuwania obrazu na wydruku. Metoda prób i błędów raz ustawisz jak trzeba i będzie działać do śmierci (teoretycznie).
Sprawdź też po prostu, czy to nie tylko Corel wyprawia takie rzeczy. Dlatego użyj opcji Publikuj do PDF, otwórz tak utworzony plik i zobacz, czy znaczniki cięcia są dobrze rozmieszczone (ewentualne przesunięcie byłoby widać od razu). |
|
|
|
 |
Bartool
Praktyk

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 08:46
|
|
|
| Shame napisał/a: | To nie wina programu tylko ustawienia środkowania drugiej strony (lub obu) w drukarce. Jeśli masz maszynę drukującą z jakimś sensownym oprogramowaniem to powinna mieć opcje przesuwania obrazu na wydruku. Metoda prób i błędów raz ustawisz jak trzeba i będzie działać do śmierci (teoretycznie).
Sprawdź też po prostu, czy to nie tylko Corel wyprawia takie rzeczy. Dlatego użyj opcji Publikuj do PDF, otwórz tak utworzony plik i zobacz, czy znaczniki cięcia są dobrze rozmieszczone (ewentualne przesunięcie byłoby widać od razu). |
Zrobiłem PDF-a i nie widzę, żeby było nierówno, więc to drukarka? Konica Minolta bizhub c650, jak zobaczyć na te ustawienia? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 08:57
|
|
|
Prawdę powiedziawszy, to permanentne ustawianie środkowania duplexu trzeba robić w trybie serwisowym. Jeśli pytasz o takie rzeczy, to najpewniej nie wiesz jak dostać się do takiego trybu. Nie martw się jednak, ja też nie wiem - u mnie to ustawiał serwisant, bo on wpisuje jakiś swój kod i przechodzi do zupełnie czegoś innego, niż ustawienia administratora (do którego dostęp mam). Jednym słowem wezwij serwisanta, on - również metodą prób i błędów - ustawi środkowanie obu stron.
No jest też metoda inna, ale mało elegancka - zawsze możesz ręcznie skompensować przesunięcie w druku, przesunięciem na projekcie. Skoro drukuje za bardzo w prawo, przesuń o tyle samo grafikę i znaczniki w lewo... Kretyńskie, ale jak musisz coś mieć "na teraz" to da radę. |
|
|
|
 |
Bartool
Praktyk

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 09:01
|
|
|
No, właśnie, że na już
o tym właśnie słyszałem, że to jest tj. jedyny sposób
poprostu druga strona jest jakby za duża
mam nadzieję, że się uda wkońcu
W każdym razie Wielkie Dzięki za udzielone rady
Pozdrawiam :) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|