Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wektoryzacja
Autor Wiadomość
kubi8 
Początkujący

Wysłany: 23 Kwiecień 2014, 17:34   Wektoryzacja

Wprawdzie temat był już poruszany i nie pytam o sposób w jaki się przeprowadza wektoryzację, jednak zakładam temat, gdyż spotkałem się z dosyć dziwnym zjawiskiem.
Mianowicie podczas zamiany bitmapy na wektory na wyniku pojawiają mi się dziwne kontury. Nie pomaga pozbycie się ich kliknięciem PPM na krzyżyku, one są niezależnie czy kontur jest założony czy też nie.
W pracy sprawdziłem na innym niż corel programie wektorowym i jest dobrze. Nie wiem dlaczego ale w corelu jest to nie prawidłowo.
Dla zobrazowania sytuacji zapodaje obraz z corela z błędem oraz z innego programu gdzie wszystko jest ok.
Może ktoś zna przyczynę i pomoże.

http://zapodaj.net/da4124ce99b0b.jpg.html

http://zapodaj.net/9d9fc62430c28.jpg.html

2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 139 raz(y) 185.57 KB

1.jpg
corel
Pobierz Plik ściągnięto 134 raz(y) 251.03 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Kwiecień 2014, 18:07   

yyy,po pierwsze wektoryzacja automatyczna w tym przypadku mija się z celem,obojętnie w jakim programie,a jesli chodzi o corela to przyczyna tkwi w oprogramowaniu,poprostu corel ścieżk obrazu uznaje jako rzeczywisty obiekt np adobe flash takie ścieżki pomija,wszystko zależy od idei wektoru w sensie przedstawienia graficznego,tu poprostu nalezy rozłączyć krzywą i będzie dobrze ,tylko tk jak pisze to jest bez senu,z tym obrazem nawet Vector magic miałby problemy

kubi8 
Początkujący

Wysłany: 23 Kwiecień 2014, 18:30   

Dzięki za wyjaśnienie. Przy mniej skomplikowanych obrazkach ten problem nie występuje. Na stare lata pracodawca zmusił mnie do nauki nowego oprogramowania. :-P
Plusik poleciał.

Odpowiedz do tematu