|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Pomóżcie w projekcie konkursu |
Autor |
Wiadomość |
mkonieczna
Początkujący Uczeń
Wersja CorelDRAW: 11
Wiek: 35 Dołączyła: 03 Cze 2014 Posty: 3 Skąd: Blachownia
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 10:55 Pomóżcie w projekcie konkursu
|
|
|
Dzień Dobry wszystkim!
Od razu napiszę że jeśli umieściłam temat w złym dziale to proszę o przeniesienie i przepraszam.
Mam do was Grafików ogromną prośbę, ponieważ dostałam do wykonania na studiach, w ramach zaliczenia projekt, dotyczący stworzenia konkursu dla wąskiej grupy odbiorców i jak zapewne możecie się domyślić wylosowałam Grafików:)
Zatem zwracam się do was z prośbą o nakierowanie mnie co powinnam ująć w konkursie aby był on dla was na tyle atrakcyjny abyście oprócz chęci udziału również zapraszali do niego swoich kolegów po fachu.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że nagroda jest jak najbardziej motywującą formą do brania udziału w tak owych przedsięwzięciach, ale nie jestem w stanie wymyślić nic co sprawiłoby że konkurs rozprzestrzeniłby się jak wirus. Zastanawiam się nad tym bo stawiając się w sytuacji konkursowicza sama nie chciałabym tworzyć sobie konkurencji.
Po drugie chciałabym zadaniem konkursowym skutecznie "oddzielić ziarno od plew", czyli was profesjonalistów od gimnazjalistów zauroczonych photoshopem. Czy możecie mi poradzić jakiś rodzaj pracy/ technikę używaną przy projektowaniu plakatu/wizytówki/ logo której nie wykona przeciętny paint - grafik ?
Jaki rodzaj przyjmowania prac byłby dla was najbardziej wygodny? przez email, jakąś stronę internetową gdzie można wgrywać swoje prace i głosować na nie?
Czy uważacie że Facebook powinien być w to w jakiś sposób wpleciony? Przez prezentacje prac lub właśnie zgłoszenia albo głosowanie?
No i jakie nagrody najbardziej grafików by zachwycały? Chodzi mi o takie za pierwsze miejsce tak do 1700zł, drugie do 700, i trzecie jakieś drobne do 100. No i jakie drobne nagrody pocieszenia (np dla pierwszej 10) były by w stanie sprawić uśmiech na waszej twarzy?
Z góry dziękuję wam bardzo za każdą radę i podpowiedz :) |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 11:57
|
|
|
mkonieczna napisał/a: | Czy możecie mi poradzić jakiś rodzaj pracy/ technikę używaną przy projektowaniu plakatu/wizytówki/ logo której nie wykona przeciętny paint - grafik ? |
Jeżeli to konkurs na projekt, to sądzę, że wybór techniki (w sensie: narzędzia (programu)) to rzecz nieistotna. Dobry projekt może tez powstać także w Paint. Także może być narysowany kredkami. Inna rzecz, że w Regulaminie konkursu powinien być zapis o tym, jakie warunki powinien spełniać plik przekazywany ogłoszeniodawcy konkursu po jego zakończeniu - i tu najlepiej się sprawdzi pdf tzw. produkcyjny + ewentualnie inne warunki (np. wykonany w technice wektorowej).
mkonieczna napisał/a: | Jaki rodzaj przyjmowania prac byłby dla was najbardziej wygodny? przez email, jakąś stronę internetową gdzie można wgrywać swoje prace i głosować na nie? |
Bez znaczenia. Ale pokazywanie projektów i głosowanie nad nimi przed upływem daty przyjmowania, faworyzuje tych, co zrobią w ostatniej chwili. Jakieś opinie już będą mieli. Czyli głosowanie nad zwycięskim projektem - po upływie daty przyjmowania.
mkonieczna napisał/a: | No i jakie nagrody najbardziej grafików by zachwycały? |
Im wyższe - tym lepiej. Ale o wiele bardziej istotny wg mnie byłby zapis o tzw. polach eksploatacji.
Ciekawe by było poznęcanie się nad takim przykładowym Regulaminem, gdy już powstanie. Bo powstanie, prawda? Konkurs bez regulaminu nie jest konkursem. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 12:14
|
|
|
mkonieczna napisał/a: | No i jakie drobne nagrody pocieszenia [...] były by w stanie sprawić uśmiech na waszej twarzy? |
Myślę, że wszystko co przychodzi w zgrzewkach i ma kilka procentów A tak serio to może własnie jakieś pomniejsze programy do grafiki albo uhonorowanie dobrej pracy przez publikację jakiegoś katalogu konkursu, w którym zostałyby przedstawione finałowe prace, obok tej zwycięskiej. Takim czymś można się wtedy pochwalić w świecie.
mkonieczna napisał/a: | No i jakie nagrody najbardziej grafików by zachwycały? |
Ja osobiście byłbym bardzo zadowolony z np. Corela X7 jako nagrody głównej (teoretycznie ideałem byłoby dać do wyboru: albo Corel X7 + np. onOne Perfect Suit/Vector Magic LUB Adobe PS/AI - żeby nie było dyskryminacji). Jednakże to są bardzo drogie pakiety. Znaczy się na X7 by starczyło, na PS niestety zabraknie i to nie mało (a o całym pakiecie CS to szkoda gadać). Więc albo takie coś, albo żywa gotówka. Sprzętu raczej bym nie proponował (np. monitor, tablet czy coś) bo jest tego zbyt dużo i trudno by trafić w coś, co faktycznie spowodowałoby zbiorowy opad szczęki i mieściło się w podanym przedziale cenowym.
mkonieczna napisał/a: | skutecznie "oddzielić ziarno od plew" |
Do takich historii najlepiej nadają się konkursy dwu- i więcej etapowe. Tylko nie można przeginać, bo ludziom się nie będzie chciało robić np. 5 projektów
Jest jeszcze kwestia jak bardzo szczegółowe miałoby być zagadnienie konkursu. Bo możesz zrobić np. temat "natura" lub "wolność". Ale wtedy przygotuj się na napływ wszelkiego rodzaju abstrakcji. A możesz też robić "logo" ale wtedy musisz bardzo dobrze przygotować tzw. brief, czyli garść informacji na temat fikcyjnej (lub nie) firmy, w której znajdzie się profil firmy, oczekiwania, cele, itp. itd. - w necie znajdziesz przykładowe pytania z briefów.
Same prace najlepiej wysyła się mailem, jeśli konkurs ma być tajny - tylko wtedy ludzie zaczną mówić "buuuu, ustawione to było! pewno reszta prac bez oglądania w kosztu wylądowała..." ponieważ nie ma wglądu w poziom prac (może były lepsze i zostały odrzucone?). A jeśli ma być jawny, to wtedy są dwa rodzaje - albo wybór przez "jury" albo głosowanie społecznościowe. To pierwsze ma ten mankament, że Szanowna Komisja W Składzie przyzwyczaiła nas (grafików) do wybierania gniotów i również traktowane to jest jako "wiadomo kto miał wygrać, mimo, że widzieliśmy lepsze". To drugie jednak niestety w dzisiejszych czasach jest wyścigiem typu "zobaczymy kto ma więcej znajomych na FB" i może mieć niewiele wspólnego z wyborem prac. Może więc raczej hybryda? Niech społeczność wybierze 5-10 najlepszych, a jury wybierze z tej puli zwycięzców? Ot, taka myśl
PS. tegraf jak zwykle służy nam jako swoisty hamulec Ja tutaj o stronie społecznej, a on o regulaminie i kwestiach technicznych. Dlatego kocham to forum Jednakże bardzo słusznie wspomniał o możliwości głosowania po upływie terminu i opublikowaniu wszystkich prac, żeby było sprawiedliwie. Wspomniał tez o polach eksploatacji - ważna rzecz i w regulaminie musi być Ale ważne są też pola aplikacji bo czasem ktoś trzaśnie drugą Panoramę Racławicką, a się okaże, ze to będzie na znaczku pocztowym i kicha. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 12:26
|
|
|
Shame napisał/a: | Niech społeczność wybierze 5-10 najlepszych |
Społeczność - czyli znajomi autorów. Do drugiego etapu przejdą prace nie najlepsze, a te, których autorzy mają dużo znajomych. Czyli autor mega-wypasionego-projektu bez konta na FB przegra na starcie. To tak w kwestii hamowania |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 12:40
|
|
|
Oj tegrafie, a jakbyś chciał to zrobić? Ktoś musi decydować o tym, kto wygrywa. Społeczność - konkurs na największą liczbę znajomych na FB. Komisja - banda niekompetentnych pseudo-ekspertów wybierających projekt z uwagi na liczbę równoległych linii. To kto ma to wybrać? Prac pewnie byłoby kilkaset, więc połączenie głosowania z komisyjnym wyborem wydaje się nie być taki zły... A gdyby odwrócić kolejność? Gdyby komisja wybierała 10 prac odrzucając totalne gnioty i graficzne trolle, a dopiero potem z tych 10 by głosowali? Hmm.. Każdy rodzaj wyłaniania zwycięzcy niesie ze sobą jakieś problemy. Masz jakiś pomysł? |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 12:58
|
|
|
I tak źle i tak niedobrze - wybór między dżumą a cholerą. Generalnie zwycięski projekt powinien wybrać ten, kto za niego płaci - w końcu to jego pieniądze. Może jednak nie czuć się pewnie w tej materii - zatem wspomaganie się własną komisją, nie jest złym pomysłem. Komisja to głos doradczy - powinna tym zwycięskim projektom przygotować jakieś uzasadnienie - dlaczego.
Nie mówię, że głosowanie przez "społeczność" to zły pomysł. Problem w definicji tej społeczności - głosowanie przez FB to nie jest głosowanie merytoryczne.
Pomysł z odwróceniem kolejności - ciekawy i chyba lepszy od odwrotnego. 10 najlepszych wybranych przez komisję - a potem "społeczność". Jeszcze lepiej, gdyby to głosowanie wymuszało uzasadnienie wyboru: uważam, że projekt X jest najlepszy, bo ....., a nie że najlepszy - "bo zrobił to mój znajomy".
To jednak oznacza konieczność nagradzania komentujących, może nie wszystkich, ale tylko tych z najlepszym komentarzem (uzasadnieniem) - inaczej pewnie nikomu się nie będzie chciało. |
|
|
|
|
mkonieczna
Początkujący Uczeń
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 13:10
|
|
|
Ok, rozumiem że przede wszystkim trzeba położyć nacisk na to by wydać było że konkurs nie jest "ustawiany".
A jak myślicie jak można by było zachęcić grafików do rozsyłania konkursu dalej? Nie jestem przekonana czy ustalenie progu otrzymanych prac by rozstrzygnąć konkurs coś zmieni.
Spotkaliście się z jakimś konkursem który chętnie przekazywaliście dalej mimo brania w nim udziału?
Może jest aktualnie jakiś konkurs który mogłabym zaobserwować? Albo jakiś archiwalny? |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 13:44
|
|
|
mkonieczna, obadaj STGU.pl chociaż opinie na jego temat są podzielone, jednak daje niezły pogląd na sprawę. Jeśli chodzi o pójście w "viral" to rzadko ktoś podrzuca komuś konkretnemu taki konkurs. Sam po prostu kliknie LUBIEM TO, a zazwyczaj graficy znają się, jeden przez drugiego i ktoś zobaczy, że ktoś inny to wrzucił i on też LUBNIE to. Innym sposobem są takie fora jak to. Oczywiście trzeba by również umieścić info o konkursie na innych forach, odpowiednich dla danych programów graficznych (Adobe, Flash, Inkscape) bo raczej to hermetyczne środowiska. U nas nie znajdziesz pasjonatów Adobe Illustratora Są też portale typu Behance - niby to głównie portal "portfoliowy" ale myślę, że również można zamieścić konkurs Są również inne strony typu www.konkursy-internetowe.eu i kilka innych. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 15:02
|
|
|
mkonieczna napisał/a: | Ok, rozumiem że przede wszystkim trzeba położyć nacisk na to by wydać było że konkurs nie jest "ustawiany". |
To jest warunek wręcz niezbędny. Takich podejrzeń można uniknąć jedynie mając opracowany czytelny regulamin konkursu. Ale nam chodzi raczej o to, by przesłane prace oceniał ktoś kompetentny, a nie pani Lodzia z kadr i jej siostrzeniec, bo ma Corela i się an tym zna.
mkonieczna napisał/a: | Spotkaliście się z jakimś konkursem który chętnie przekazywaliście dalej mimo brania w nim udziału? |
Po zakończeniu. I jak wygram. Wcześniej - jako uczestnik konkursu, jaki miałbym interes w tym, żeby informację o nim rozpowszechniać wśród potencjalnych konkurentów, być może lepszych ode mnie? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3136 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 17:29
|
|
|
Piszesz o profesjonalistach - ja Ci gwarantuję, że oni w takim projekcie udziału nie wezmą! Wezmą się za to ci, którzy są chwilowo bez pracy, nudzi im się lub którym szef kazał . |
|
|
|
|
mkonieczna
Początkujący Uczeń
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2014, 11:17
|
|
|
Masz rację, nie pomyślałam że sama nagroda może do prawdziwych profesjonalistów za bardzo nie trafiać, (jak będą chcieli to sami sobie kupią) może więc oprócz tego coś prestiżowego powinnam wpisać? Co to mogło by być? Gratulacje na łamach jakiejś prasy cy coś? |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2014, 12:46
|
|
|
mkonieczna napisał/a: | Co to mogło by być |
Po prawdzie, to mogłyby to być 3 rzeczy: duża kasa, większa kasa i jeszcze większa kasa. To niestety smutna prawda. Ale życie pokazało, że profesjonalni projektanci lub biura projektowo-graficzne angażują się w takie historie właściwie od ok. 10 tyś. w górę Poniżej tego szkoda im siadać do deski kreślarskiej. Wystarczy zerknąć na zakończone konkursy na logo spółek państwowych (np. NBP) czy służb (Policja) lub nieodżałowanego Muzeum Pamięci Sybiru (o tym na forum było, możesz poczytać, bo to dobry przykład "jak nie wybierać zwycięzcy"). |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|