oddam foto teksturę |
Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert
Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 9 Maj 2014, 21:20 oddam foto teksturę
|
|
|
witam. z nudów zrobiłem fotkę i troche przerobiłem.
sadze ze wyszło całkiem fajnie.
jak ktoś chce 10000x8000 pixeli, 300dpi, to mogę podsłać na e-mail.
ps. zgadnijcie co to jest i czym było zdjęcie zrobione? :] |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3136 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 9 Maj 2014, 21:30
|
|
|
Na makro to nie wygląda - ja bym stawiał na jakieś kawałki kory. Jak się mylę, to chętnie poznam, co to takiego.
Ale na marginesie: TEKSTURA kojarzy mi się z takim "wzorkiem", który powielony tworzy jednolity wzór - jak się mylę, to mnie poprawcie ;) |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 9 Maj 2014, 21:44
|
|
|
Nom, Malutki, tekstura (uzyję angielskiego, żeby łatwiej rozróżnić) czyli TEXTURE to zabieg graficzny, który poprzez światłocień (głównie) imituje rzeczywisty charakter danego obiektu (np. niejednolitość i losowość betonu, gięcie się i "lanie" jedwabiu itp.). Podczas gdy wzór (ang. PATTERN) to zazwyczaj powtarzający się element, który może być z TEXTURE powiązany, ale może występować sam, jak na przykład wzór płótna malarskiego (krzyżujące się włókna), ułożenia kafelków itp. Tak więc, wspomniana kora (dla przykładu) była by TEXTURE, a nie PATTERN Tak ja uważam
Co do fotki, to bardzo fajna. Wg mnie to jest makro, z użyciem tilt-shiftu. Można zauważyć kroplę (środek fotki). Wydaje mi się, że to powierzchnia zardzewiałej blachy, z której odchodzi farba (chociaż kawałeczki zostały ). Ale pewno to kula w płot |
|
|
|
|
dj_maras
Ekspert
|
Wysłany: 9 Maj 2014, 21:57
|
|
|
:] zdjęcie zrobione telefonem szajsung s5610 :], foto przerobione w dynamic foto hdr 5, a co to na zdjęciu to shame jest dość blisko :] |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 9 Maj 2014, 22:09
|
|
|
Poprawiam się - podłoże to nie przerdzewiała blacha, tylko beton. Farba się łuszczy i odłazi. Przyjrzałem się dokładniej i ta faktura, chropowatość i (najważniejsze) pęknięcia... Zgadza się? |
|
|
|
|
dj_maras
Ekspert
|
Wysłany: 12 Maj 2014, 20:20
|
|
|