|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
przygotowanie ulotki do druku |
| Autor |
Wiadomość |
Gaspar23
Początkujący

|
Wysłany: 6 Maj 2014, 22:08 przygotowanie ulotki do druku
|
|
|
Witam , Jestem nowy na forum jak również nowy w świecie grafiki. Rozpocząłem pracę w drukarni i na "dzień dobry " otrzymałem stworzenie ulotki. Ulotka składa się z formatu a4 obustronnie i składana w literę C. Moje pytanie brzmi jak przygotować taką ulotkę? Jakie spady, oraz czy zaznaczać i jak zaznaczać oraz gdzie zaznaczać miejsce na falcowanie/bigowanie ?
Proszę o przychylność w mojej sprawie
dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Maj 2014, 22:31
|
|
|
Najprościej? Wejdź np. na [url=http://www.chroma.pl]Chroma.pl[url] czy jakikolwiek inną drukarnię internetową i pobierz sobie od nich szablon takiej ulotki.
Z tego co pamiętam poszczególne części A4->DL w "C" mają (na szerokość) 100 x 100 x 97 mm (ta ostatnia oczywiście idzie "do środka", dlatego musi być krótsza). Zrób sobie takie coś w projekcie: strona A4 na poziom o danym wymiarze, ustaw prowadnice na powyższych współrzędnych, narysuj sobie pionowe linie wyznaczające zgięcia (falcowanie), przerzuć je na inną warstwę, ustaw im oczojebny kolor, zblokuj warstwę. Teraz zrób to samo na drugiej stronie, tylko odwróć kolejność wymiarów (97 mm najpierw, potem 100 i 100).
W takich tematach BARDZO pomaga zrobienie sobie makiety. Złóż sobie kartkę w dany sposób i popisz na stronach wielkie cyfry w takim porządku, w jakim byś sam czytał taką ulotkę.
Z lewej masz zewnętrze, a z prawej masz wnętrze. Na dole wizualizacja 3D
PAMIĘTAJ która strona jest frontowa, a która tylna - te będą widoczne kiedy ulotka jest złożona - zazwyczaj to od nich zaczyna klient obczajanie ulotki. Dopiero potem rozkłada i czyta środek To ma wpływ na układ projekt |
|
|
|
 |
Gaspar23
Początkujący

|
Wysłany: 7 Maj 2014, 19:31
|
|
|
| A jeśli chodzi o zaznaczenie na pdf ie spadow, linki ciecia, oraz linii gdzie ma być falcowanie. ? Jak to zaznaczyć by w pliku pdf było to widoczne ? |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 7 Maj 2014, 20:57
|
|
|
JA ROBIĘ TAK:
dzielę A4 na 3 równe części... i od każdej odsuwam tekst o jakiś 1cm...
drukowałem w kilku wiekszych drukarniach i kazda z nich łamie papier troszkę inaczej...
jak chcesz bezpiecznie zaprojketować to odsuń tekst i juz... a drukarnia już sama wie jak połamać i pasery jej nie potrzebne :] |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 7 Maj 2014, 20:59
|
|
|
| shame... a czy przypadkiem środek nie powinien byc najszerszy ? :] |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 7 Maj 2014, 21:01
|
|
|
Nie no, takich rzeczy nie będę ci tłumaczył, bo to powszechna wiedza Odpal Wujka Googla albo skieruj się do księgarni po jakieś dzieła o przygotowaniu do druku.
Spady ustawiasz we właściwościach dokumentu i zaznaczasz je również w opcji eksportu do PDF. Tyle.
Znaczniki cięcia mogą generować się same podczas eksportu do PDF, ale zabierają stanowczo za dużo miejsca. Lepiej zrobić samemu. Robisz nową warstwę, którą nazywasz CIĘCIE i ram rysujesz prostokąt o wymiarach netto ulotki, kolor konturu ustawiasz na jakiś dziwny, np. Green. Z liniami bigu robisz tak samo: nowa warstwa BIGOWANIE, linie tam gdzie mają być, kontur np. na Magenta.
Jak to wszystko wyeksportujesz, to w sumie musisz tylko drukarni/drukarzowi/człowiekowi od impozycji/komu tam chcesz, powiedzieć co jest co.
Gotowych rozwiązań typu specjalne linie czy znaczniki, które maszyna sama rozpozna i zrobi tak, że będzie dobrze, nie ma. Dlatego rysujesz co trzeba i informujesz odpowiednich ludzi co jest od czego.
Oczywiście, jeśli korzystasz z jakiejś drukarni typu Chroma lub Drukomat, i korzystasz z ich szablonów, to linii cięcia ani bigu nie rysujesz, bo oni już wiedzą, gdzie co ma być. Ważne, żebyś ty nie schrzanił i nie wjechał tekstem gdzie nie trzeba.
PS. Wydaje mi się, że nie muszę mówić, że projekt przygotowujesz na obszarze roboczym w rozmiarze netto rozłożonej ulotki! Nigdy nie rób takich cyrków, że robisz łamaną ulotkę A4 i eksportujesz ją na obszarze roboczym A3. Z miejsca taki plik poleci przez okno ewentualnej drukarni ZAWSZE rób w formacie docelowym, grafikę wyciągaj poza, a przy eksporcie zaznacz generowanie spadów.
@ DJ - no proszę cię, Marku. Nie załamuj mnie. Co oznacza "środek najszerszy"? Że miałby mieć 100, a boki po 99? Nie, bo wtedy front (lewe skrzydło) nie złożyłby ci się idealnie z tyłem (środkowa część). Nie pokryłby w całości tyłu u wewnętrznego skrzydełka, bo brakowałoby mu tego 1 mm Tył i przód muszą być takie same. Poszczególne części, które schowają się do środka muszą być konsekwentnie pomniejszane. Na przykład jeśli masz 4xDL w "okienko", to skrajna lewa musi mieć 99, lewa wewnętrzna 100, prawa wewnętrzna 100, prawa skrajna znów 99. Wytnij sobie takie coś z A3 i zobacz, jak się składa Robiłem takich kilka ulotek - dobrze się czytają i można upchnąć sporo info w niewielkim formacie. |
|
|
|
 |
Gaspar23
Początkujący

|
Wysłany: 12 Maj 2014, 18:34
|
|
|
| bardzo dziękuje, postaram się wrzucić mój rezultat na forum dla pokazania efektów |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 13 Maj 2014, 07:49
|
|
|
| Gaspar23 napisał/a: | | Rozpocząłem pracę w drukarni i na "dzień dobry " otrzymałem stworzenie ulotki. [...] Jakie spady, oraz czy zaznaczać i jak zaznaczać oraz gdzie zaznaczać miejsce na falcowanie/bigowanie |
Rozpocząłeś pracę w drukarni i w tejże drukarni Ci tego nie powiedzieli? Jakie spady, na przykład? Gdzie i jak je zaznaczać też nie? Nieprawdopodobne.
@Shame: Świetny rysunek. Warty zapamiętania w FAQ. Chociaż lepiej by było mniej kolorów użyć - stronę parzystą np. w niebieskościach różnych, a stronę nieparzystą - w pomarańczach. Dołóż jeszcze schemat łamania w Z - bo dj_maras chyba to ma na myśli, pisząc o dzieleniu na równe części. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 13 Maj 2014, 09:50
|
|
|
tegraf, racja. sorry za kolory. Nie byłem pewien, czy jak zrobię jeden, to będzie wiadomo. Ale dla spokoju sumienia zrobiłem nowe
A4 -> 3xDL w C
A4 -> 3xDL w Z
4xDL w Okienko
4xDL w Z nie robiłem, bo to to samo, co 3xDL w Z tylko dodajemy koleje części na koniec "harmonijki" |
| Ostatnio zmieniony przez Shame 13 Maj 2014, 10:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 13 Maj 2014, 10:03
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Ale dla spokoju sumienia zrobiłem nowe |
Rewelacyjnie. Co prawda byłoby lepiej, gdyby np. jasny niebieski (1 strona skrzydełka) = jasny pomarańczowy (2 strona tego samego skrzydełka). Ale i tak jest super. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 13 Maj 2014, 10:36
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | jasny niebieski (1 strona skrzydełka) = jasny pomarańczowy |
Aj-aj, nie pomyślałem o tym To na szybko zedytuję i podmienię we wcześniejszym poście, żeby nie wstawiać tutaj za dużo powtórzeń |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|