Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X5 i Windows 7 64bit
Autor Wiadomość
ypcat
Początkujący

Wysłany: 2 Sierpień 2011, 08:54   Corel X5 i Windows 7 64bit

Witam wszystkich serdecznie,

kupiłem kilka miesięcy temu do firmy Corela X5 wraz z Windowsem 7 64bit. W tej konfiguracji Corel wywala się podczas pracy zatrważająco często, co więcej bez podania jakichkolwiek przyczyn. Czara goryczy przelała się po zainstalowaniu najnowszej aktualizacji, po której to eksport do .jpg zaczął przybierać formę loterii. Zastanawiam się co w tej sytuacji można zrobić, kontaktu z firmą Corel praktycznie nie ma, nie mogłem znaleźć adresu email a na nr tel nie odpowiadają. Czy mogę zwrócić oprogramowanie / zrobić downgrade do wersji 12 (legalnie) ?
Zależało mi na tym, żeby to funkcjonowało na tym 64bitowym systemie, potrzebuje bardzo dużo ramu (grafika wielkoformatowa).

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Sierpień 2011, 09:20   

W sprawie downgrade mozna zapytac na oficjalnym anglojezycznym forum tu:
http://coreldraw.com/forums/
Sa tam pracownicy firmy.

Nie wiem jak to jest w Corelu, ale w Adobe jest mozliwosc legalnego zakupu downgrade, trzeba tylko uzyskac oficjalne pozwolenie od firmy i trzeba miec nosnik tej nizszej wersji.
Niewykluczone ze w Corelu jest podobnie.
pozdr.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 2 Sierpień 2011, 10:04   

Zrób downgrade do X4, działa dobrze na Win7 64bit.
W ogóle dziwna sprawa, że X5 nie działa... może lepiej rozwiązać problem niż się poddawać?
A może to nie problem z Corelem tak do końca? Heh

ypcat
Początkujący

Wysłany: 2 Sierpień 2011, 10:22   

Ale to nie jest kwestia jednego problemu, generalnie program jest niestabilny: często się zawiesza bez podania przyczyn, dziwnie się zachowuje. Nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną. System operacyjny działa bez zarzutu. Jedyne co mi przychodzi do głowy do robienie aktualizacji. Do tej pory zrobiłem trzy: jedne problemy się rozwiązywały ale w ich miejsce pojawiały się nowe. Czy downgrade do X4 można zrobić bez powiadamiania Corela ?

Cysorz 

Wysłany: 2 Sierpień 2011, 11:28   

Jeżeli X5 instalowałeś na 12-tce lub bez wyczyszczenia rejestru to możliwe, że "coś" tam zostało ze starych bibliotek i przez to właśnie są kłopoty (12-tka to dosyć nieudana wersja). X5 chodzi wyjątkowo stabilnie na 7-ce 64-bitowej (sam używam takiej konfiguracji i złego słowa powiedzieć nie mogę). Zanim wszystko skasujesz, to spróbuj odinstalować Corela (i wszystko co z nim związane), wyczyść dokładnie rejestr ::wybierz sam:: a później obowiązkowo jeszcze "ręczne" przejrzenie i usunięcie ewentualnych znalezisk.

ypcat
Początkujący

Wysłany: 2 Sierpień 2011, 12:42   

12 raczej na tym komputerze nie instalowałem, a przynajmniej sobie nie przypominam (choć mam go na starym kompie i sprawuje się przyzwoicie). Uruchomiłem CCleanera i znalazłem mnóstwo kluczy związanych z Corelem i frameworkiem .Net. Wyczyściłem wszystko, na razie działa tak samo. Jutro go przeinstaluje, może razem z tym .NET

Finito 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 12/x3/x5
Wysłany: 29 Maj 2014, 09:05   

Również mam problem z X5 na Win7 64bit...
(zresztą z X3 też, że o X7 nie wspomnę, mimo że to 64bit ver.)

X5 instaluje się w folderze x86, więc jest 32 bitowy. Nie wiem, czy w ogóle istnieje wersja dla systemów 64 bitowych??
Program nie radzi sobie, gdy obsadzę mapy bitowe, zamyka się sam w najbardziej niepożądanym momencie, muli, wiesza się i w ogóle robi cuda na kiju... :(

Wiem, że są użytkownicy, którym nie sprawia problemów, więc również chciałbym do nich dołączyć.
Na windzie XP, takich cudów nie było, ale przesiadłem się, by rozkoszować się dużą ilością ramu, a okazało się, że to nie takie "hop siup" :(

Przewertowałem pół internetu, pytałem znajomych i nic.
Która wersja CDR nie będzie się buntowała z win7 64 bit? (X7 nie chcę...)
Proszę o pomoc, jakieś rozwiązanie dla mojego problemu.

Finito 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 12/x3/x5
Wysłany: 29 Maj 2014, 11:41   

No i chyba sam znalazłem rozwiązanie! :)
Podzielę się, bo może komuś się przyda ta "tajemna" wiedza.

Otóż, w moim przypadku, najwyraźniej brakowało pamięci wirtualnej,
więc zwyczajnie ją zwiększyłem (z 200MB do aż 12GB !)

Póki co, wszystko działa jak należy, X5 się nie wiesza, a przede wszystkim się nie wywala!!! :)
Mam nadzieję, że tak już zostanie i że nie chwalę dnia przed słońca zachodem.

Jak zwiększyć pamięć wirtualną dla tych, którzy mieliby z tym problem, na przykład tutaj:
http://technologie.gazeta...zyc_pamiec.html

Powodzenia!

Odpowiedz do tematu