|
strzałka wektorowa? |
| Autor |
Wiadomość |
Bibi Słoneczko
Początkujący Ja

Wersja CorelDRAW: X6
Wiek: 44 Dołączyła: 30 Maj 2014 Posty: 9 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 30 Maj 2014, 15:45 strzałka wektorowa?
|
|
|
Witam.
Zaczęłam przygodę z Corelem i co chwilę polegam.
Mam do poprawienia rysunek, a właściwie obrys? Muszę zmienić grubość linii, ale gdy to zrobie to pojawiają sie strzałki wektora. Nie wiem jak się tego pozbyć.
Proszę o pomoc, mam ze 100 takich rysunków do poprawy.
Drugi problem to nie wiem jak osiągnąć taki rysunek ze zdjęcia, próbowałam już w różny sposób, ale nie umiem tego powtórzyć.
Mam Corela X6
Jeszcze raz proszę o pomoc.
bledny rysunek.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 166 raz(y) 33.41 KB |
|
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 30 Maj 2014, 17:07
|
|
|
| Pliku nie mogę otworzyć bo to X6 ale wejdź w pióro konturu F12 i sprawdź jakie zakończenia są ustawione w opcji strzałki i jak są strzałki to zmień na normalne zakończenie. Tam też możesz wybrać opcję pogrubienia konturu. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30 Maj 2014, 17:07
|
|
|
| Zwyczajowo przesyłamy pliki CorelDRAW zapisane w wersji9 . |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Maj 2014, 17:08
|
|
|
| ten rysunek to same zablokowane pathe z inscape,żeby to poprawic to trza zrobic myk,importujesz to do corela nic bron boże nie ruszasz tylko od razu eksportujesz do pdf,i uwaga!!! zamykasz corela,potem odpalasz corela importujesz ten pdf do corela rozgrupowujesz,klikasz gdzies w poste pole i zaznacasz wszystko i grupujesz ,potem usuwasz wszystkie puste warstwy ktore sie pojawia,no i dalej juz miłej zabawy rzycze,rysunek bedzie w pelni edytowalny,żeby pozbyć się ostrych krawędzi to zaznacz wszystko ,pióro konturu i zamień na kontur okragły |
| Ostatnio zmieniony przez bidon184 30 Maj 2014, 17:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Maj 2014, 17:11
|
|
|
najpierw niech zrobi tak jak napisałem bo jak ruszy zablokowany path to bedzie mogla caly rysunek do snietnika wyrzucic |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 30 Maj 2014, 17:15
|
|
|
| Masz X6 to zrób na wszelki wypadek ,gdyby były problemy będzie jak znalazł. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 30 Maj 2014, 17:17
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | ten rysunek to same zablokowane pathe z inscape, żeby to poprawic to trza zrobic myk corela,importujesz to do corela nic bron boże nie ruszasz corela tylko od razu eksportujesz do pdf corela,i uwaga!!! zamykasz corela,potem odpalasz corela importujesz ten pdf do corela rozgrupowujesz corela,klikasz gdzies w poste pole corela i zaznacasz wszystko corela i grupujesz corela ,potem usuwasz wszystkie puste warstwy corela ktore sie pojawia,no i dalej juz miłej zabawy zycze corela, rysunek bedzie w pelni edytowalny corela, żeby pozbyć się ostrych krawędzi corela to zaznacz wszystko, pióro konturu corela i zamień na kontur okragły corela | |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Maj 2014, 17:21
|
|
|
| no co szybko pisałem,wrazie co daje przemielony rysunek,ale musze wyjsc wiec n8ie miam czasu sie bawić moze koledzy pomogą |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 30 Maj 2014, 17:47
|
|
|
Nie wiem czy to jet efekt jaki chcesz uzyskać?
ad2) Mając zdjęcie musisz na nim narysować rysunek krzywymi beziera. |
|
|
|
 |
Bibi Słoneczko
Początkujący Ja

|
Wysłany: 30 Maj 2014, 17:57
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | najpierw niech zrobi tak jak napisałem bo jak ruszy zablokowany path to bedzie mogla caly rysunek do snietnika wyrzucic |
No to rysunek do śmietnika się nadaje, bo wcześniej go męczyłam :(
nie da się nic z tego zrobić;
człowiek, który to zrobił zaproponował przykrycie tego, ale przy każdej próbie ingerencji w ten rysunek wychodzą krzaki.
Dzięki za pomoc, przy okazji nauczyłam się kilku rzeczy :) |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 30 Maj 2014, 18:10
|
|
|
| Może masz oryginał zapisany w Inkscape ? |
|
|
|
 |
Bibi Słoneczko
Początkujący Ja

|
Wysłany: 30 Maj 2014, 18:37
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Może masz oryginał zapisany w Inkscape ? |
no właśnie nie mam
cry
mam do obróbki setkę rysunków na poniedziałek i jestem w czarnej dziurze... |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 30 Maj 2014, 18:45
|
|
|
| Przydałby się dobry tablet wacom do rysowania ,chociaż przy takiej ilości rysunków ? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Maj 2014, 19:13
|
|
|
to jest właśnie to ,że corel wykrzacza i trza robić myki,lub nieraz dopisywać arkusze stylu,tak na marginesie jak zobaczyłem ten rysunek ,to taka myśl mi przeszła że koleżanka już grzebała ,no ale ,dobra,a nie masz chociaż jakiejs grafy jak to ma wyglądać,bo można wektor magic zaciągnąc do roboty |
|
|
|
 |
Bibi Słoneczko
Początkujący Ja

|
Wysłany: 30 Maj 2014, 19:17
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Przydałby się dobry tablet wacom do rysowania ,chociaż przy takiej ilości rysunków ? |
Tablet mam, chyba nawet nie najgorszy, z tym, że nie mogę sama rysować, bo część katalogu jest robiona przez inną osobę i musi być spójność.
Cały problem polega na tym, że nie mogę się pozbyć zbędnych kwadracików w rysunkach, nie umiem tego zrobić :(
rysunki.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 143 raz(y) 109.59 KB |
|
|
|
|
 |
Bibi Słoneczko
Początkujący Ja

|
Wysłany: 30 Maj 2014, 19:44
|
|
|
| Cytat: | | a nie masz chociaż jakiejs grafy jak to ma wyglądać,bo można wektor magic zaciągnąc do roboty |
docelowo rysunek ma wyglądać jak w tej karcie katalogowej
(wrzucony załącznik w pdf)
można prosic kilka słów o tym wektor magic?
karta_katalogowa 209rob3.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 138 raz(y) 676.94 KB |
karta_katalogowa 209rob3.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 122 raz(y) 676.94 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 30 Maj 2014, 20:23
|
|
|
| Bibi Słoneczko napisał/a: | | nie mogę się pozbyć zbędnych kwadracików w rysunkach, nie umiem tego zrobić |
Zaznacz myszką kwadrat i lewym przyciskiem myszy wybierz USUŃ . Gdybyś coś niepotrzebnie usunęła możesz cofnąć ruch strzałką u góry (podobnie jak we wszystkich programach graficznych ) lub Edycja - Cofnij - Usuń. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Maj 2014, 20:36
|
|
|
vector magic to zarąbisty program do tworzenia wektorów z bitmap
PS: ja piernicze pobrałem tego pdf,no wyrazy współczucia,to trza od nowa rysować to jakiś koszmar jest |
|
|
|
 |
Bibi Słoneczko
Początkujący Ja

|
Wysłany: 31 Maj 2014, 16:21
|
|
|
| restauro napisał/a: |
Zaznacz myszką kwadrat i lewym przyciskiem myszy wybierz USUŃ . Gdybyś coś niepotrzebnie usunęła możesz cofnąć ruch strzałką u góry (podobnie jak we wszystkich programach graficznych ) lub Edycja - Cofnij - Usuń. |
Tylko nie dopisałam, ze pod tymi kwadracikami są strzałki wektorów, których nijak nie idzie usunąć cry |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 31 Maj 2014, 17:35
|
|
|
Wszystko można usunąć .
Zaznasz rysunek , kliknij na : Rozmieszczanie - Rozdziel wszystkie grupy.
W pliku który zamieściłaś widzę po rozdzieleniu zablokowane elementy (małe kłódki) Musisz kliknąć
Rozmieszanie - Odblokuj wszystkie obiekty . Teraz możesz usunąć niepotrzebne fragmenty rysunku ,lub go poprawić. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 31 Maj 2014, 17:45
|
|
|
Tak od jakiegoś czasu czytam to i czytam i nadal nie bardzo rozumiem, co się stało, ani co ma się stać? Bibi Słoneczko, masz te wszystkie rysunki w krzywych i zakładając, że mogłabyś od tak zmienić ich grubość, to chciałabyś mieć to np. włosowy, tak? Bo teraz mają 0,25 mm. Ale kiedy to robisz, to nagle zmieniają się końcówki tych krzywych w strzałki, tak? Jeśli tak, to powiem, że mi taki rysunek otwiera się jako zgrupowane ZABLOKOWANE obiekty o nazwach path#### i czasem jakiejś zwykłej krzywej. No to wystarczy zrobić kilka rzeczy:
1. Zaznaczyć wszystko
2. Wybrać z menu Rozgrupuj Wszystko
3. Znów wszystko zaznaczyć
4. Z menu wybrać Odblokuj wszystkie obiekty
5. Zaznaczyć wszystko po raz kolejny
6. Zmienić grubość krzywych.
Jakoś nie zauważyłem, żeby robiły się jakiekolwiek strzałki, czy to pogrubiałem, czy odchudzałem linie.
TUTAJ do pobrania plik "rysunki.cdr" przesłany przez Ciebie wczoraj, przerobiony na włosową grubość krzywych.
PS. @restauro - wygląda na to, że pisaliśmy w jednym momencie |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 31 Maj 2014, 18:06
|
|
|
Zrobienie od początku każdego z tych rzutów zajmie kwadrans od sztuki za pomocą myszy. Rysikiem — szybciej. Masz osiem rysunków, czyli będzie to jakieś 2 godziny.
Odnośnie strzałek rozmiarowych, proponuję wykonać jedną, powielić i zastąpić nią stare. Jeśli koniecznie chcesz bawić się ze starymi, to najpierw każdą rozgrupuj (bo masz tam grupy o jednym obiekcie), następnie rozdziel (Ctrl+K). Wtedy okaże się że zamiast strzałki masz prostokąt i da trójkąty. Dlatego proponuję od nowa.
Poza tym, rysunek jest importowany z SVG i większość obiektów zablokowano. Trzeba wszystko zaznaczyć, rozgrupować i odblokować (PKM + Odblokuj obiekt). |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Maj 2014, 18:18
|
|
|
eh,ani Shame ani Ty nie czytacie tematu od początku,ale trudno dla mnie to powinno wyglądac minimum tak
 |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 31 Maj 2014, 18:31
|
|
|
Sprawa ma się tak. Jeśli wszystkie te obrazki tak wyglądają, to nie ma co poprawiać, trzeba od nowa rysować i żaden VectorMagic tu nie pomoże, ten program jest zupełnie do czego innego, a ten Twój pożal się Boże grafik, użył podobnego narzędzia, ze skutkiem takim jak widać. Poprawianie tych obrazków zajmie więcej czasu niż ich narysowanie od nowa. Po drugie mówisz o strzałkach, a w tych obrazkach żadnych strzałek nie ma, choć niektóre fragmenty mogą tak wyglądać.
Narysowanie tego obrazka myszą i wypicie dwóch heinekenów zajęło mi 5 min, bo się nie spieszyłem
Narysowanie 100 obrazków o takiej skali złożoności, nie jest jakimś niewykonalnym przedsięwzięciem, jeśli jednak dopiero zaczynasz, to ciemność widzę. |
|
|
|
 |
|
|