Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skala szarości zamiana na cmyk w mapie bitowej
Autor Wiadomość
nildur 
Początkujący

Wysłany: 16 Czerwiec 2014, 15:09   Skala szarości zamiana na cmyk w mapie bitowej

Witam

Korzystam z Corela 12.

Mam mapę bitową która jest w trybie skala szarości. Po wydruku wychodzi siatka, pomimo jak sprawdzam próbnikiem w programie skala szarości jest

L: 0
Nazwa: Czarny

Jednak jak narysuję kwadrat w modelu CMYK i dam 100% czarny to widać różnicę na wydruku.

Jak zamieniam tą mapę bitową na CMYK to czarny składa się z 4 kolorów, jak zrobić, żeby składał się z 1 czarnego 100% tam gdzie w skali szarości podaje, że jest czarny?

Lub jeżeli się tak nie da, to jak zrobić, żeby na wydruku nie było widać siatki tylko 100% czarna apla? Co zrobić, żeby było dobrze?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 16 Czerwiec 2014, 15:34   

Ponieważ kryształowa kula okazała się zawodna, wróżka pyta:
1. Wydruk z Corela czy pdfa?
2. Jak wydruk z Corela, to czy wydruk z pdfa tak samo zły?
3. Jak wydruk z pdfa zły, to jakie są ustawienia przy generowaniu pdfa?
4. Drukarka biurowa czy coś innego?
5. To wszystko się dzieje w CorelDraw czy PhotoPaint?
6. Jakie są ustawienia zarządzania kolorem?

I gdzie są problemowe pliki (cdr i pdf)?

chezare 

Wysłany: 16 Czerwiec 2014, 16:42   

Robisz np. pdf/X-1a (tam jest standardowo CMYK) i importujesz tego pdfa do Corela.
L=0 powinno zostać zamienione na 0/0/0/100.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 16 Czerwiec 2014, 18:23   

Co to znaczy "siatka"? Jakiś skan lub fotkę mógłbyś dać ;-)

A tak w ogóle, to jeśli chcesz mieć CMYKową bitmapę (utworzoną np. z czarnego wektora) to najlepiej podczas pasteryzacji wybierasz CMYK, a potem z menu bitmapy wybierasz Zmniejsz Nasycenie. Poskutkuje to tym, że obraz wciąż będzie w CMYKu, ale tylko z wykorzystaniem K, a nie CMY.

Z ciekawości wziąłem i poprzekształcałem czarne kwadraty w kolorze 0-0-0-100 (czarny), jak również w 100-100-100-100 (głęboki czarny). Przekształcałem je w bitmapy w Skali Szarości oraz na CMYK. Obserwacje są następujące:

czarny na GS (Gray Scale = Skala Szarości) -> szary 21 | szary 21 na CMYK -> 0-0-0-92

czarny na CMYK -> 0-0-0-100

głęboki czarny na GS -> szary 13 | szary 13 na CMYK -> 0-0-0-95

głęboki czarny na CMYK -> 100-100-100-100 -> desaturacja -> 0-0-0-100

... i ostatnia próba

szary 0 (ręcznie zrobiony) na CMYK -> 0-0-0-100

Nie wiem czy to wszystko jest jasne? Sam nie do końca czaję, dlaczego żaden z nich nie daje szarego 0. Te czary z konwersją kolorów występowały przy różnych profilach ICC, ale nie sprawdzałem wszystkich, bo nie bardzo mi się chce ;-)

A tak w ogóle, to tegraf słusznie prawi - GDZIE PLIKI? A nie dalej jak kilka postów temu w innym temacie o tym samym było - ludziska chcą pomocy, a nie potrafią logicznie pomyśleć, że skoro mają problem z jakimiś obiektami (obojętnie jakimi) to trzeba te obiekty pokazać? ;-) Żeby więc dwa razy nie wgrywać plików to podpowiem, że taki plik powinien być w CDR w v9 zapisany. A w nim najlepiej poszczególne stadia konwersji (przed i po) oraz jakiś opis. Bo tak to będziemy gdybać do Gwiazdki :-P

Odpowiedz do tematu