Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie powinienem dobierać ustawiena na spady?
Autor Wiadomość
marko12
Praktyk

Wysłany: 18 Czerwiec 2014, 19:40   Jakie powinienem dobierać ustawiena na spady?

Jeśli przykładowo chciałbym zrobić wizytówke w rozmiarze 90x50mm, to powinienem utworzyć projekt w większym rozmiarze np 94x54mm i ustawić prowadnice po 2 mm z każdej strony tak jak na screenie?

screen corel.png
Pobierz Plik ściągnięto 162 raz(y) 77.73 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 18 Czerwiec 2014, 21:34   

Nie. Rozmiar strony (obszaru roboczego) powinien ZAWSZE wynosić tyle, ile rozmiar netto produktu (czyli wydrukowany i przycięty, np. wizytówka środkowoeuropejska 90x50, ulotka DL 99x210 itd.). Prowadnice na spad najlepiej ustawiać automatycznie, wpisując w opcjach ustawiań strony jakie mają być te spady i włączyć wzorce prowadnic, które te spady pokażą.

marko12
Praktyk

Wysłany: 19 Czerwiec 2014, 00:28   

A gdybym miał za zadanie zrobić i wydrukować np 10 wizytówek awers i rewers, to jak prawidłowo poustawiać te spady?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Czerwiec 2014, 06:36   

Tak samo. Nie ma różnicy między spadami dla 1, 10 czy 10 000 wizytówek.

Poczytaj o spadach tutaj:
http://chochlikdrukarski....oste/#more-4685
http://chochlikdrukarski..../spady/#more-71

chezare 

Wysłany: 19 Czerwiec 2014, 12:31   

WIZYTÓWKA

marko12
Praktyk

Wysłany: 20 Czerwiec 2014, 23:05   

Mógłby mi ktoś sprawdzić, czy dobrze zrobiłem to zadanie w indesignie?

Ustawienia zastosowałem takie

Nie mam pojęcia na ile powinno ustawiać sie te marginesy... Na ile powinienem w tym przypadku?

A tak wygląda projekt po rozmierszczeniu:
Klik

Jak to fachowo zrobić, żeby pod każdym obiektem był ten sam odstęp? Bo jak na razie robiłem to dosć prymitywnie - czyli odiczając przesunięcia strzałkami :P

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 20 Czerwiec 2014, 23:55   

To forum Corela, a nie Adobe'a ;-)

chezare 

Wysłany: 21 Czerwiec 2014, 10:41   

InDesign nigdy nie używałem i ma rację Shame że to nie to forum, ale z tego co widzę, to ustawienia z obrazka, który załączyłeś nie mają żadnego związku z tematem, to ustawienia dla drukowania na arkuszu A4, spady też dotyczą strony A4, a nie użytku (wizytówki).

marko12
Praktyk

Wysłany: 21 Czerwiec 2014, 15:31   

Wizytókwka to jeden z przykładów. Ogólnie chce sie nauczyć, przygotowania różnych materiałów do druku. Wiem, że to forum corela, ale nikt z was nie używa Indesigna?

Polkiego forum Adobe chyba nie ma, więc nie mam gdzie sie podziać :P

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Czerwiec 2014, 20:01   

Ja używam. Ale nie do robienia wizytówek... :-)

A zasady przygotowania do druku chętnie Ci wyjaśnię. Pytej. :mrgreen:

marko12
Praktyk

Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 01:31   

A więc tak

1. Czy przy eksporcie PDFa który bedzie drukowany. Zawsze powinno sie zaznaczać wszystkie znaczniki tak jak na tym screenie http://www.gg.pl/dysk/rjR...w/screenpdf.jpg ?

2.Jak prawidłowo zrobić spady? Wystarczy w ustawieniach dokumentu ustawie spady, tak jak na screenie http://s3.postimg.org/zeqzje6wj/screen_spady.jpg i na tym kończy sie moja praca ze spadami?

3. Jak poprawnie wykonać ulotke, od części przygotowania do druku - wzorując sie na tym zadaniu? https://www.dropbox.com/s...zaminacyjny.pdf

- Jak zrobić spady? bo przecież jesli ulotka ma mieć rozmiar 170x250 to nie moge jej rozciągnąć do spadów strony, ktore ustawiłem na początku http://s3.postimg.org/zeqzje6wj/screen_spady.jpg

- jak sie robi pasery?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 05:45   

1. Właściwie nic nie powinieneś zaznaczać. Zakładając, że nie jesteś drukarnią, a do drukarni przekazujesz plik typu pdf, to w Twoim pdfie nie powinno być żadnych znaczników. Czasem niektóre drukarnie dopuszczają (lub chcą) znaczniki cięcia.

2. Nie, na tym się nie kończy. Na pokazanym ekranie ustawiasz wartości spadów, ale musisz je jeszcze fizycznie wykonać.

3. Zadaj pytanie precyzyjnie. Teraz to prosisz o napisanie powieści.

4. Nie możesz rozciągnąć, bo chcesz mieć ulotkę 170x250 a na pokazanym ekranie masz rozmiar strony 210x297. Ustaw rozmiar na 170x250 i wielkość spadów na 5 mm. Następnie zaprojektuj spady, tzn. ze wszystkimi elementami projektu, które dotykają krawędzi strony, zrób tak, aby wystawały poza nią o wielkość spadu. Możesz zrobić cokolwiek - możesz przeskalować, rozciągnąć, zdeformować, dorysować, itp. - byle wystawały poza krawędź strony.

5. Rysuje się lub korzysta z gotowców przy generowaniu pdfa (np. w pierwszym zrzucie ptaszek "pasery"). Paser to element służący do precyzyjnego pasowania (nakładania jeden na drugi) kolejnych drukowanych kolorów w druku offsetowym. Kształt pasera to z reguły jakaś kombinacja kółek i kresek, coś w rodzaju celownika w pewnym specjalnym kolorze. Element całkowicie zbędny w pdfie przekazywanym do drukarni i w druku cyfrowym.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 08:02   

1. Na ogół nie robi się sznytów i paserów, ale to zależy od drukarni. Najlepiej zapytać. Mój znajomy, który poracuje w drukarni i zajmuje się przygotowaniem pedeefów do druku, wywala wszystkie sznyty i pasery, które ma w pedeefch klientów, po czym wstawia własne.

2. Spady robi się tak:
• ustawiasz rozmiar strony netto, czyli taki, jaki będzie miała praca po obcięciu na gilotynie.
• wyciągasz wszystko to, co ma być do krawędzi, poza krawędź strony o jakieś 3-5 mm.

Ustawienie spadów w tym oknie: http://s3.postimg.org/zeqzje6wj/screen_spady.jpg powoduje tylko to, że pedeef będzie wystawał poza sznyty o zadaną wielkość. Gdybyś ustawił je wszystkie na 0, pedeef by nie wystawał poza sznyty, a więc nie można by było obciąć nadmiaru koloru na gilotynie, bo tago nadmiaru by nie było, mimo że w pracy wyciągnąłbyś kolor poza krawędź strony.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 08:05   

Aha: Ważne jest, żeby pedeef zawierał wszystkie fonty, albo ustaw w pedeefie opcję zakrzywiania fontów. Poza tym pamiędaj o nadlewkach (czy - jak kto woli - zalewkach). Wiesz, co to jest i jak się je robi? :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 08:21   

Trurl napisał/a:
wywala wszystkie sznyty i pasery, które ma w pedeefch klientów, po czym wstawia własne

To może być trochę mylące, bo rodzi się pokusa, aby ten znajomy podał specyfikację tych paserów, to takie wstawię i zaoszczędzę mu roboty. A tak naprawdę to pasery wokół pojedynczej pracy nie są potrzebne do niczego - także te wstawiane przez znajomego. Na pewno nie wstawia ich zamiast.

Trurl napisał/a:
Gdybyś ustawił je wszystkie na 0, pedeef by nie wystawał poza sznyty,

To też jest mylące. Samo ustawienie wielkości spadów w oknie dialogowym nie powoduje ich fizycznego powstania. Tak jak pisałeś (pisałem) - spady trzeba wykonać. Ich wielkość w oknie dialogowym, to informacja dla programu do jakiej wielkości je przyciąć - i tylko tyle. Pdf ze spadami musi mieć większe rozmiary (w mm) niż gotowy produkt (np. ulotka). Ale samo powiększenie (bez "wyciągnięcia" elementów na spad), czyli dodanie białej ramki jest równoważne pedefowi bez spadów.

Nie musi wystawać poza "sznyty", cokolwiek to znaczy. Ma wystawać poza rozmiar netto, czyli TrimBox. Jeżeli te "sznyty" oznaczają rozmiar netto, to tak - elementy na spad mają wystawać poza sznyty. A co, jeżeli "sznyty" nie oznaczają rozmiaru netto?

marko12
Praktyk

Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 10:34   

Nadal nie wiem jak ustawić wstawić te znaczniki spadów i pasowanias

Spójrzcie na tego pdfa
W "wymaganaich dotyczących projektu ulotki" (str 3) pisze że spady powinny mieć 5mm z każdej strony
czyli wybierając nowy dokument mam zastosować takie ustawienia? http://s3.postimg.org/zeqzje6wj/screen_spady.jpg

Wg szkicu(str4) romiar ma wynosić 170x250mm, więc chyba nic mi z tych spadów które ustawiłem wybierając nowy dokument http://s3.postimg.org/zeqzje6wj/screen_spady.jpg bo rozmiar strony ma rozmiar a4, a rozmiar ulotki ma mieć rozmair 170x250mm to jeśli chciałbym użyć spadów musiałbym ten projekt rozciągnąć na spady, a przecież nie moge tego zrobić.... A może przy wybieraniu nowego dokumentu powinienem ustawić rozmiar strony 170x250

Najlepiej byłoby gdybyście pokazali mi jak zrobić te spady i paqsowania, na przykłądzie
tego projektu https://www.dropbox.com/s...C%20ulotka.idml utworzyłem nowy dokument w formacie a4, bez spadow i czarny kwadrat jako ulotka - i jak zrobilibyście do tego spady, pasery itp

chezare 

Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 10:48   

Nie wiem, może pismo obrazkowe będzie skuteczniejsze? :-)

WIZYTÓWKA

Trurl, wiem co to są nalewki, próbowałem, ale będę wdzięczny jak mnie oświecisz kiedy i jak się to stosujei, bo przyznam się bez bicia, że wysłałem do drukarni tysiąc różnych rzeczy, nie zawracając sobie tym głowy i nigdy żadne nieszczęście, odpukać, mnie nie spotkało, a Corel z całą pewnością automatycznie dajmy na to w pdf/X-1a tego nie robi. :-)
Całkiem poważnie się pytam, bo czasami żartujemy :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 11:17   

marko12 napisał/a:
utworzyłem nowy dokument w formacie a4

Dlaczego chcąc mieć ulotkę 170x250 mm, tworzysz dokument A4 (210x297)? Tego nie rozumiem. Utwórz dokument o szerokości 170 i wysokości 250 mm, reszta - czyli spady - tak jak na Twoim zrzucie.

Znaczników pasowania (paserów) i znaczników cięcia nie rysujesz w dokumencie. Te elementy pojawią się w pdfie, o ile go wygenerujesz go z odpowiednimi parametrami.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Czerwiec 2014, 11:54   

http://impozycjoner.pl/wodip/spady.html

Może ruchome pismo obrazkowe pomoże.

marko12
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 00:18   

a jakbyscie zrobili spady do 10 ułózonych obok siebie wizytowek na jede]nej kartce a4?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 09:11   

Jeśli wizytówki nie są kolorowe do samej krawędzi, to można je układać na ostro, czyli bez spadów. Jeśli zaś kolor dochodzi do krawędzi, to zrób spady 2mm. Wówczas między wizytówkami będzie wycinka 4mm.
i kartka A4 jest za duża. Zadeklaruj rozmiar strony równy rozmiarowi wszystkich użytków wraz z wycinkami.
Załóżmy, że Twoja wzytówka ma wymiar 90×50. Jeśli układasz użytki na ostro, to strona ma wymiar 180×250. Jeli natomioast są wycinki (takie, jak mówiłem), to strona ma wymiar 186×266.

P.S. Pamiętaj, żeby rozmiar strony zawsze równał się wymiarom pracy netto!

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 09:31   

Np. tak jak w załączniku. 10 wizytówek ze spadami 2 mm każda.

wizytowki--W5K2R10J--A1--IMPOZYCJA.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 169 raz(y) 1.41 MB

chezare 

Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 16:52   

Tak robi Corel
WIZYTOWKA
jak Ci się chce możesz to samo zrobić "ręcznie" na stronie dajmy na to A4.

Nie chciałbym takiej wizytówki :-)

marko12
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 23:00   

tegraf napisał/a:
Np. tak jak w załączniku. 10 wizytówek ze spadami 2 mm każda.

chezare napisał/a:
Tak robi Corel
WIZYTOWKA
jak Ci się chce możesz to samo zrobić "ręcznie" na stronie dajmy na to A4.

jak zrobiliście spady/znaczniki?

chezare 

Wysłany: 24 Czerwiec 2014, 23:55   

Marko ja Ci mogę powiedzieć jak Corel zrobił spady i znaczniki, ale nie wiem czy to ma sens jak Ty używasz InDesign?
IMPOZYCJA W CorelDRAW

Odpowiedz do tematu