Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Baner pod aukcje internetową - odświeżona wersja
Autor Wiadomość
fxj 
Bywalec

Wysłany: 30 Czerwiec 2014, 18:20   Baner pod aukcje internetową - odświeżona wersja

Witam ponownie, brak mi już troszkę inspiracji...

No to zrobię nową wersję tego szablonu, z konkurencją muszę walczyć bo mi wszystko kopiują nawet tabele, oraz działają nieco nieuczciwie jak ja piszę powystawowa to oni że "jak nowa wydrukowane 10 stron" :-x

Na obecną chwilę to na tym skończyłem (PSP, PNG) i wygląda to tak teraz. Ale jeszcze mam jakimś cudem ująć to LOGO.

Jakieś pomysły bo chcę zostać przy tej czerwonej belce z czarnymi paskami.

Cysorz 

Wysłany: 30 Czerwiec 2014, 20:15   

Widzę, że przed Tobą jeszcze długa, dłuuuga droga ;-)
Oglądaj inne witryny, inspiruj się nimi (nie kopiuj!!! bo to najłatwiejsza droga by stracić tzw. wenę) i próbuj, próbuj po prostu...

fxj 
Bywalec

Wysłany: 30 Czerwiec 2014, 22:05   

Sorry pomyłka :P Tak wygląda wersja pierwotna - takie minimalistyczne podejście...

Malutki napisał/a:
(nie kopiuj!!! bo to najłatwiejsza droga by stracić tzw. wenę)

Dzięki za dobrą radę. PS: gdzieś na forum masz prezent to poszukaj :P

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Czerwiec 2014, 22:27   

O rany koguta... Toż to zbrodnia na grafice użytkowej. Wybacz fxj, ale mam nadzieję, że zawitałeś na nasze forum w poszukiwaniu konstruktywnej krytyki i by pogłębić wiedzę oraz podciągnąć warsztat, tak?

Malutki był lakonicznie łagodny, może w związku z tym, że jesteś w miarę świeżym członkiem naszej społeczności?

Ja niestety nie mogę puścić tego płazem ;-) Twój projekt, prócz szeregu innych kwestii, jest przede wszystkim niespójny. Brak jakiejkolwiek myśli przewodniej, co dezorientuje. Poszczególne segmenty oferty wyglądają, jakbyś na chybił-trafił kopiował fragmenty kodu z tuzina różnych stron. Tu nawet nie chodzi o wenę, pomysł, tylko o logikę i zdrowy rozsądek. Stary, czy zależy ci na zdezorientowaniu klienta? Wywołaniu u niego oczopląsu? Nie chce mi się przyglądać szczególnie uważnie, ale 5 rożnych czcionek w obrębie jednego projektu? Serio? :-| Fonty szeryfowe wymieszane z bezszeryfowymi, niektóre rozciągnięte, inne zwężone... Typograficzna masakra. Ogólna kolorystyka również niestety naciapana byle jak. I znów - nie chodzi tutaj o zmyślną implementację triad kolorystycznych i innych pierdół, tylko o zdrowy rozsądek i chociaż lekkie wyczucie.

Dobra, tyle krytyki - chociaż pewno znajdzie się coś jeszcze w trakcie pisania - czas, na porady. Postaram się jakoś naświetlić ci sprawę tak, by miało to sens edukacyjny.

Typografia

Otóż zacznijmy od typografii (czcionek). Trzymaj się kilku prostych reguł (a najlepiej zaopatrz się w stosowne pozycje książkowe traktujące o tym temacie). Staraj się używać 1 czcionki przez cały dokument. Dobre fonty przychodzą w kilku stylach - pogrubiony, pochylony, pochylony pogrubiony itp.; oraz rodzajach - regular/normal/medium, czyli zwykła, thin/light, czyli cienka, extended/wide, czyli poszerzona, narrow/condensed, czyli zwężona. Nie rób tych zabiegów sam. Używaj odmian danego fonta.

Możliwe są odchylenia, gdyż np. logo może mieć inną czcionkę, co jest jasne, jednak font użyty w tekście zasadniczym powinien nawiązywać stylem, by zachować spójność. Możliwe są też wstawki, stickery typu "super cena" czy "promocja", które mogą mieć inny font, dla podkreślenia dramatyzmu, który mają wnieść. Dodatkowo, polecam poczytać na necie (lub w książkach) o różnym ładunku emocjonalnym, który niosą różne typy czcionek. W praktyce chodzi o to, że jak będziesz używał Comic Sans, to spodobasz się najwyżej 6-latkom, a jeśli fontu typu grunge, to koneserzy Behemmotha i Vadera będą wniebowzięci, ale nikt inny tego nie rozczyta. Chcesz wyglądać profesjonalnie i nowocześnie? Używaj np. Ubuntu, Helvetica'i, DINa! Sporo jest fontów, które się nadadzą. Wystarczy poszukać. Proponuję [uel=www.dafont.com]DaFont.com[/url] czy praktycznie każdy portal o fontach. Kategorie pomogą znaleźć odpowiedni typ.

Dodam jeszcze słówko odnośnie rozmieszczenia tekstu. Otóż ważne jest, by tekst optycznie zgadzał się np. z nagłówkiem. Staraj się zawsze wyrównywać do czegoś. Jeśli centrujesz tekst, to nagłówek względem tekstu też. Jeśli coś jest odsunięte lekko na bok, to wyjustuj to w bloku, a nagłówek daj do lewej krawędzi bloku. Brak symetrii i wyrównania jest czymś fundamentalnie rażącym na poziomie podświadomości. To to uczucie, że "coś nie gra", nawet jeśli wygląda w miarę OK.

Ostatnia sprawa - nie środkuj całego tekstu. To w branży nie jest dobrze postrzegane oraz niespecjalnie się to czyta. Justuj po całości lub równaj do lewej.

Kolorystyka

Słyszałeś kiedyś o kolorach dopełniających? O triadach? Coś o teorii kolorów? Przyjmuję, że nie, jednak to nie miejsce na takie dywagacje, to musisz sobie doczytać sam. Jednakże, jeśli chodzi o stronę praktyczną, to najlepiej wystartować od kolorystyki Twojego logo. Samo logo jest OK, dla takiego przedsięwzięcia jest jak najbardziej OK. Podejrzewam, że negatyw logo przedstawia się jako grafitowe litery (z głęboko żółtymi wstawkami) na białym tle. To ma sens. Zestawienie kolorystyczne jak najbardziej trafne - szary (grafit) i żółty.

*Ufff... ależ mam dzisiaj wenę /bierze kolejny łyk kolejnego piwa/

Powinieneś trzymać się tego schematu. W projekcie używaj 4 kolorów: szary (grafit), głęboki żółty, biały i czarny. NIGDY nie rób tła jednolicie głęboko czarnego. Głęboki czarny to RGB 0-0-0. Oznacza on praktycznie wyłączenie pikseli na monitorze. Tekst na takim tle się źle czyta. Ten Twój grafitowy jest bardzo fajny - nie za ciemny, nie za jasny. Jak chcesz ciemny projekt, użyj go jako tła na całej długości, ale ja bym został przy białym tle. Daje więcej możliwości. Jeśli chcesz robić wtręty w postaci ramek tekstowym, to mogą one być w bloku z żółtym (tym Twoim głębokim żółtym) tłem. Daj wtedy czarny tekst. Na grafitowych tłach możesz pisać żółtym, na białych - grafitowym lub żółtym itd.

Oczywiście, jeśli chcesz odejść od tych kolorów, to proszę bardzo. Tylko pamiętaj, że jak chcesz niebieski, to trzymaj się odcieni i dodaj kolor dopełniający (np. żółty). Jak chcesz brązy, to dodaj żółci, pomarańczu i czerwieni. Myślę, że w doborze kolorów może pomóc ci Adobe Color Wheel lub Color Scheme Designer.

Fotografie

Nie do końca orientuję się w możliwościach, jakie daje Allegro, ale kiedy swego czasu robiłem szablon aukcji, to właściwie wszystko da się zaimplementować, tylko trzeba podawać bezpośrednie linki do skryptów, najlepiej publicznych, jak W3C. Wtedy można zapodać lightboxy i inne wodotryski. Jeśli nie znasz się na tym - spoko, nie ma sprawy. Postaraj się chociaż, żeby wszystkie foty były w jednym stylu. Dla podanej przez ciebie aukcji drukarki HP w zupełności wystarczyłyby Twoje fotki. Te producenckie są zbyteczne i nawet powodują niepotrzebny ścisk na stronie. Jest ich za dużo, a część się pokrywa. Poza tym, foty producenckie zawsze dają wrażenie "oj, nie postarał się, ściągnąć ze strony producenta, boi się pokazać co naprawdę sprzedaje, a pewno maszynka porypana".

Podsumowanie

Mam nadzieję, że się nie obrazisz za moje słowa. Staram się nie wydawać osądów w stylu "brzydkie w kij". Jeśli już coś takiego robię, to mówię "brzydkie w kij, ale można by to, to i to". To chyba definiuje różnicę między hate'owaniem a konstruktywną krytyką ;-)

Oczywiście nie jestem nieomylny, a wszelkie porady są skażone moimi własnymi preferencjami i moim stylem, który niekoniecznie musi odpowiadać Twojemu. Jednak ogólne zasady pozostają w mocy i są wspólne niezależnie od charakterystycznych cech danego stylu.

Pozdro!

fxj 
Bywalec

Wysłany: 2 Lipiec 2014, 22:09   

Twój projekt, prócz szeregu innych kwestii, jest przede wszystkim niespójny. Brak jakiejkolwiek myśli przewodniej, co dezorientuje.
:arrow: myśl przewodnia, mam jedną, jako że to szablon allegro to żebym szybko treść kodu html podmieniał stosując zmianę ścieżek (folder docelowy) strukturę katalogów mam prostą.

Poszczególne segmenty oferty wyglądają, jakbyś na chybił-trafił kopiował fragmenty kodu z tuzina różnych stron.
:arrow: staram się unikać cudzych prac, jedynie się opierając lub korzystając z fragmentu. W końcu własność intelektualna.

Tu nawet nie chodzi o wenę, pomysł, tylko o logikę i zdrowy rozsądek. Stary, czy zależy ci na zdezorientowaniu klienta? Wywołaniu u niego oczopląsu? Nie chce mi się przyglądać szczególnie uważnie, ale 5 rożnych czcionek w obrębie jednego projektu? Serio? :-| Fonty szeryfowe wymieszane z bezszeryfowymi, niektóre rozciągnięte, inne zwężone... Typograficzna masakra. Ogólna kolorystyka również niestety naciapana byle jak. I znów - nie chodzi tutaj o zmyślną implementację triad kolorystycznych i innych pierdół, tylko o zdrowy rozsądek i chociaż lekkie wyczucie.
- no fonty postaram się uporządkować
Kod:

<b><span style='font-size:18.0pt;color:black'>
<span style='font-size:16.5pt'>
<font size="6">
<font size="4">
<span style='font-size:22pt;font-family:Verdana;color:black'>
 :arrow:  jakoś wymyślnie tu nie jest, ale tabela musi zostać taka jak jest bo to konwersja...

Dobra, tyle krytyki - chociaż pewno znajdzie się coś jeszcze w trakcie pisania - czas, na porady. Postaram się jakoś naświetlić ci sprawę tak, by miało to sens edukacyjny.

Możliwe są odchylenia, gdyż np. logo może mieć inną czcionkę, co jest jasne, jednak font użyty w tekście zasadniczym powinien nawiązywać stylem, by zachować spójność. Możliwe są też wstawki, stickery typu "super cena" czy "promocja", które mogą mieć inny font, dla podkreślenia dramatyzmu, który mają wnieść. Dodatkowo, polecam poczytać na necie (lub w książkach) o różnym ładunku emocjonalnym, który niosą różne typy czcionek. W praktyce chodzi o to, że jak będziesz używał Comic Sans, to spodobasz się najwyżej 6-latkom, a jeśli fontu typu grunge, to koneserzy Behemmotha i Vadera będą wniebowzięci, ale nikt inny tego nie rozczyta. Chcesz wyglądać profesjonalnie i nowocześnie? Używaj np. Ubuntu, Helvetica'i, DINa! Sporo jest fontów, które się nadadzą. Wystarczy poszukać. Proponuję [uel=www.dafont.com]DaFont.com[/url] czy praktycznie każdy portal o fontach. Kategorie pomogą znaleźć odpowiedni typ.
:arrow: kwestia czy allegro mi na to pozwoli chyba nie ;)

Słyszałeś kiedyś o kolorach dopełniających? O triadach? Coś o teorii kolorów? Przyjmuję, że nie, jednak to nie miejsce na takie dywagacje, to musisz sobie doczytać sam. Jednakże, jeśli chodzi o stronę praktyczną, to najlepiej wystartować od kolorystyki Twojego logo. Samo logo jest OK, dla takiego przedsięwzięcia jest jak najbardziej OK. Podejrzewam, że negatyw logo przedstawia się jako grafitowe litery (z głęboko żółtymi wstawkami) na białym tle. To ma sens. Zestawienie kolorystyczne jak najbardziej trafne - szary (grafit) i żółty.
:arrow: to logo nie jest moje ;( niejako je dostałem i bardzo go nie lubię :P Swoją drogą jest paskudne szkaradne i nie występuje negatywnie w formatach których mam rozeznanie.

Powinieneś trzymać się tego schematu. W projekcie używaj 4 kolorów: szary (grafit), głęboki żółty, biały i czarny. NIGDY nie rób tła jednolicie głęboko czarnego. Głęboki czarny to RGB 0-0-0. Oznacza on praktycznie wyłączenie pikseli na monitorze. Tekst na takim tle się źle czyta. Ten Twój grafitowy jest bardzo fajny - nie za ciemny, nie za jasny. Jak chcesz ciemny projekt, użyj go jako tła na całej długości, ale ja bym został przy białym tle. Daje więcej możliwości. Jeśli chcesz robić wtręty w postaci ramek tekstowym, to mogą one być w bloku z żółtym (tym Twoim głębokim żółtym) tłem. Daj wtedy czarny tekst. Na grafitowych tłach możesz pisać żółtym, na białych - grafitowym lub żółtym itd.

Oczywiście, jeśli chcesz odejść od tych kolorów, to proszę bardzo. Tylko pamiętaj, że jak chcesz niebieski, to trzymaj się odcieni i dodaj kolor dopełniający (np. żółty). Jak chcesz brązy, to dodaj żółci, pomarańczu i czerwieni. Myślę, że w doborze kolorów może pomóc ci Adobe Color Wheel lub Color Scheme Designer.
:arrow: dzięki na pewno skorzystam (w następnych przynajmniej przynajmniej na pewno)

Nie do końca orientuję się w możliwościach, jakie daje Allegro, ale kiedy swego czasu robiłem szablon aukcji, to właściwie wszystko da się zaimplementować, tylko trzeba podawać bezpośrednie linki do skryptów, najlepiej publicznych, jak W3C. Wtedy można zapodać lightboxy i inne wodotryski. Jeśli nie znasz się na tym - spoko, nie ma sprawy.
:arrow: niestety CSS u mnie leży tak jak kolorystyka :/

dzięki

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 2 Lipiec 2014, 23:51   

fxj napisał/a:
myśl przewodnia, mam jedną, jako że to szablon allegro to żebym szybko treść kodu html podmieniał stosując zmianę ścieżek (folder docelowy) strukturę katalogów mam prostą.

Chcesz mieć ładnie? Niestety nie wszystko da się załatwić kilkoma linijkami kodu stosując jedynie najprostsze sztuczki programistyczne.

fxj napisał/a:
kwestia czy allegro mi na to pozwoli chyba nie ;)

A co Allegro ma ci do pozwalania? Nie bardzo rozumiem. Jeśli chodzi ci o to, że to płatne fonty, to ja podałem tylko przykłady. Jest mnóstwo czcionek, które są darmowe i ładnie wyglądają, nawet do celów komercyjnych. Wystarczy poszukać. A przecież czcionki możesz ustawić przez CSS, który w kodzie oferty podlinkujesz zewnętrznie (np. na swój hosting).

fxj napisał/a:
to logo nie jest moje ;( niejako je dostałem i bardzo go nie lubię :P Swoją drogą jest paskudne szkaradne i nie występuje negatywnie w formatach których mam rozeznanie.

No chyba żartujesz... To czy pierwszym porządkiem obrad dla ciebie byłoby stworzenie własnej identyfikacji wizualnej? Oczywiście, jeśli chcesz taką posiadać. Jak nie, to daruj sobie i tylko wielkimi literami napisz nazwę firmy i cześć! Bo albo masz coś porządnego, z czego ty jako szef możesz być dumny i nie wstyd się pod czymś takim podpisać, ALBO nie miej w ogóle :-P

fxj napisał/a:
dzięki na pewno skorzystam (w następnych przynajmniej przynajmniej na pewno)

Nie ma sprawy :-o

fxj napisał/a:
niestety CSS u mnie leży tak jak kolorystyka :/

To na prawdę nie jest trudne. Jeśli masz zamiar korzystać z Allegro to radzę - poćwicz CSSa. Jeśli znasz jako tako HTML, to z CSS nie będziesz miał problemu. One się przeplatają. To tylko sposób na globalne zarządzanie stylem strony. Zamiast używać "<h1 align="center"><color="red"><b> Lorem ipsum </b></color></h1> używasz <h1> Lorem ipsum </h1>, a wszelkie właściwości <h1> znajdują się w osobnym pliku CSS (kolor, rozmiar, styl, układ, zachowanie), do którego podajesz ścieżkę. Znajdź jakikolwiek darmowy samouczek na temat CSS i zobaczysz, że dasz radę ;-)

fxj 
Bywalec

Wysłany: 3 Lipiec 2014, 17:57   

Pierwotna, v2, v5

Tylko górna sekcja z logo... :roll: kobieta by się tu przydała...

Ale wpadłem na pomysł (wersja drewniana) tylko potrzebuję odpowiedniego tła.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 3 Lipiec 2014, 20:08   

fxj napisał/a:
kobieta by się tu przydała...

A co? Masz braki? :mrgreen: A tak serio, to po co? Fałszywym jest przekonanie, że kobiety mają lepszy zmysł artystyczny od mężczyzn. Zaraz pewnie zostanę zlinczowany, ale ile kobiet znanych jest jako sławne malarki, a ilu facetów było najsławniejszymi malarzami? Na pierwszej stronie z brzegu na temat najbardziej znanych malarzy w historii naliczyłem 16 kobiet na 473 artystów :-P Pójdźmy więc na kompromis i przyjmijmy, że kobiety i mężczyźni znają się na rzeczy tak samo. Każdy więc powinien sobie poradzić, w tym ty!

Wracając do Twoich propozycji, to różnice między nimi są tak niewielkie, że właściwie ja ich nie widzę. Zauważyłem "drewniany podkład" w Twoim "pomyśle" i ty w sumie tyle. Szablony wygląda prawie tak samo jak na początku :-/ Mam uczucie, że ciskam grochem o ścianę. Bo właściwie wszystko po staremu, tylko logo dodałeś. Nadal naciepielone, nadal chaos w fontach, nadal kolorów bez liku, nadal jak wyklejanka z różnych stron. Setka za dużych zdjęć, które nawet nie są wyśrodkowane i psuja układ strony, skopiowana tabelka

Może spróbuj robić to w innym programie? Rób w DRAWie, bo daje większa kontrolę nad tekstem, niż PhotoPaint czy Paintshop Pro. Pierwszy jest programem do grafiki rastrowej, a drugi jest właściwie dedykowany do obróbki zdjęć (nawet na stronie Corela tak stoi), a ty robisz w nich - jakby nie było - stronę internetową. Niby można, kto ci zabroni. Ale po co wbijać gwoździe łopatą, skoro obok leży młotek? DRAW to oczywiście najprostszy wybór, chociaż Corel teraz wypuścił Corel Website Creator, który pozwala tworzyć strony internetowe bez znajomości zasad programowania (coś jak konkurencyjny Adobe Dreamweaver).

Na koniec zadam pytanie, bo mnie to nurtuje - dlaczego umieściłeś od zeskanowania zwykły kod kreskowy, zamiast, dajmy na to, kodu QR? Mój czytnik w komórce przekierowuje mnie na stronę ShopAdvisor.com, gdzie jest tylko i wyłącznie foto i nazwa urządzenia. Nic więcej. Na kiego to dałeś? To już szybciej powinieneś zrobić kod QR, który przerzucałby na jakiś portal o sprzęcie (np. PCMagazine, Benchmark albo coś) gdzie znajduje się (pochlebna) recenzja danego produktu. Są bezpłatne generatory online dla QR kodów, wktórych możesz nawet swoje logo wstawić. Opcji jest sporo, ty wybrałeś tę najmniej przydatną :-|

Twój niedorzecznie wielki link do YouTube'a wskazuje listę wyszukań, zamiast bezpośredniego filmu o drukarce. A drugim wynikiem na tej liście jest "Hp photosmart 5510 won't print black ink" :roll: To raczej mało zachęcające.

Reasumując - życzę szczęścia i powodzenia, zarówno w dalszym rozwoju i samodoskonaleniu, jak i w projektowaniu i sprzedaży (z czegoś człowiek musi żyć). Moja propozycja jest taka: nie edytuj tego szablonu, bo jest to dzieło z serii "horror grafika". Spróbuj zrobić zupełnie od nowa. Kto wie? Może jakiś świeży pomysł ci się przypałęta?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 3 Lipiec 2014, 20:40   

Shame napisał/a:
bo jest to dzieło z serii "horror grafika"

Słowo "grafika" jest tu niepotrzebne. Horror także dla potencjalnego klienta, po przeczytaniu najeżonego błędami, niechlujnie napisanego tekstu. Sprawdź kolego swój tzw. regulamin, bo moim zdaniem masz tam kilka zapisów ocierających się o tzw. klauzule niedozwolone.

Poczytaj tutaj: http://eprzekret.blox.pl/...wolona8221.html

Trafisz na cwaniaków i będziesz miał problem.

Cysorz 

Wysłany: 3 Lipiec 2014, 21:56   

Eeee tam, nie znacie się Panowie!
Przecież jak klient obejrzy te 23 zdjęcia to nie ma wyjścia jak tylko kupić to "coś". Samo tylko Google co prawda pokazuje ok. 62.000 zdjęć z tego tematu, ale przecież poprawny klient nie zaglądnie gdzieś indziej, prawda? Proponuję zamieścić tam przynajmniej 70.000 fotek, żeby Google nie miało szans...
A że grafika, na tle której nie da się przeczytać o co chodzi - po co to komu? Jak klient zostanie oślepiony na takiej właśnie stronie a taki sprzęt mu jest absolutnie niezbędny, to przecież nie będzie szukał gdzie indziej bo i tak nic nie zobaczy ;)

To taki sprytny chwyt marketingowy :-D!!!

fxj 
Bywalec

Wysłany: 4 Lipiec 2014, 20:52   

Shame napisał/a:

Wracając do Twoich propozycji, to różnice między nimi są tak niewielkie, że właściwie ja ich nie widzę. Zauważyłem "drewniany podkład" w Twoim "pomyśle" i ty w sumie tyle. Szablony wygląda prawie tak samo jak na początku :-/
:arrow: Chciałem uniknąć konfliktu kolorów, tak sobie wymyśliłem że to może by przeszło, bo wszystkie loga robię z transparentnością na kanale alfa. Poza tym na razie chcę zrobić jakiś nagłówek to nazwijmy.
Bo ten podkład drzewny pasował by podstawiony pod całość? W PS 8-9 była opcja robienia tła sąsiadującego pod strony ale w nowej nie mogę tego zlokalizować :?:

Mam uczucie, że ciskam grochem o ścianę. Bo właściwie wszystko po staremu, tylko logo dodałeś. Nadal naciepielone, nadal chaos w fontach, nadal kolorów bez liku, nadal jak wyklejanka z różnych stron. Setka za dużych zdjęć, które nawet nie są wyśrodkowane i psuja układ strony, skopiowana tabelka
:arrow: jak widać jeszcze jestem przed filmem "48h tutorial for web development"
:arrow: z ilością zdjęć pomyślałem o przekierowaniu z 1 zdjęcia (z adnotacją) na folder na G Drive. Kolorów to tak nie czepiajmy się aż tak niebywale mocno w końcu to o drukarki kolorowe (głównie chodzi)
:arrow: szkice: http://www.allegro.multi-.../logo_top5c.png & http://www.allegro.multi-...logo_top5gg.png

Może spróbuj robić to w innym programie? Rób w DRAWie, bo daje większa kontrolę nad tekstem, niż PhotoPaint czy Paintshop Pro. Pierwszy jest programem do grafiki rastrowej, a drugi jest właściwie dedykowany do obróbki zdjęć (nawet na stronie Corela tak stoi), a ty robisz w nich - jakby nie było - stronę internetową. Niby można, kto ci zabroni. Ale po co wbijać gwoździe łopatą, skoro obok leży młotek? DRAW to oczywiście najprostszy wybór, chociaż Corel teraz wypuścił Corel Website Creator, który pozwala tworzyć strony internetowe bez znajomości zasad programowania (coś jak konkurencyjny Adobe Dreamweaver).
:arrow: jeszcze się nie nauczyłem :( a te programy niestety też wymagają nauki..

Na koniec zadam pytanie, bo mnie to nurtuje - dlaczego umieściłeś od zeskanowania zwykły kod kreskowy, zamiast, dajmy na to, kodu QR? Mój czytnik w komórce przekierowuje mnie na stronę ShopAdvisor.com, gdzie jest tylko i wyłącznie foto i nazwa urządzenia. Nic więcej. Na kiego to dałeś? To już szybciej powinieneś zrobić kod QR, który przerzucałby na jakiś portal o sprzęcie (np. PCMagazine, Benchmark albo coś) gdzie znajduje się (pochlebna) recenzja danego produktu. Są bezpłatne generatory online dla QR kodów, wktórych możesz nawet swoje logo wstawić. Opcji jest sporo, ty wybrałeś tę najmniej przydatną :-|
:arrow: troszkę dla skanera ręcznego, poza tym to wskazuje na konkretny model wariant, mam też taki kod jeśli mi brakuje link

Twój niedorzecznie wielki link do YouTube'a wskazuje listę wyszukań, zamiast bezpośredniego filmu o drukarce. A drugim wynikiem na tej liście jest "Hp photosmart 5510 won't print black ink" :roll: To raczej mało zachęcające.
:arrow: nie do wszystkich mam prezentacje w języku polskim, a w razie czego jeśli kiedyś właśnie nakręcimy będzie jak znalazł. Jest też kwestia żeby nie reklamować kogoś konkretnie.

Reasumując - życzę szczęścia i powodzenia, zarówno w dalszym rozwoju i samodoskonaleniu, jak i w projektowaniu i sprzedaży (z czegoś człowiek musi żyć). Moja propozycja jest taka: nie edytuj tego szablonu, bo jest to dzieło z serii "horror grafika". Spróbuj zrobić zupełnie od nowa. Kto wie? Może jakiś świeży pomysł ci się przypałęta?
:arrow: jak się naucze CSS'a dam znać, tym czasem musi zostać bardziej modularna strona, to jest na razie szablon i pole testowo manewrowe, myślę żeby pozmieniać czarne tło i jednokolorowe ramki na tło png w tym koloże ale z przezroczystością ustawioną na 60-80%?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 4 Lipiec 2014, 21:56   

W sumie nie wiem co powiedzieć :-| Odnoszę wrażenie, że masz chęci i troszkę wiedzy, ale nadal, mimo wszystko, brak ci jakiegoś głównego pomysłu. Starasz się próbować rożne kolory, tła itp. ale przez to, modułowa strona wygląda jak internetowy Frankenstein - pozszywany z resztek martwych stron i szablonów.

Drzewny podkład ma sens, jeśli sprzedajesz stare meble lub alkohole. Dla nowoczesnych technologii sprawdza się raczej słabo. Ale jeśli chcesz odpowiedzi, to po pierwsze obraz musi być tak skonstruowany, żeby tworzył wzór. Nie ze wszystkiego się da. Powielane elementy muszą łączyć się bez widocznego przeskoku. Element taki nie może być zbyt mały, bo za łatwo można zauważyć powtarzający się wzór. nie bój się dużych bitmap, bo przy dzisiejszych prędkościach internetu, przestaje powoli mieć to znaczenie. Twój pierwszy szablon (z nasyconymi panelami) jest pierwszym krokiem w dobrą stronę. Już jest znacznie lepiej, chociaż byłoby fajniej, gdybyś nie umieszczał tekstu (nawet z cieniem) na kolorowej, melanżowej kartce imitującej wydruk z tej drukarki. To jest nieczytelne - kartka powinna być biała i na niej tekst ;-)

Niestety wciąż fonty kuleją, chociaż jest lepiej. Chociaż znów mieszasz bezszeryfowe z szeryfowymi! Po co?! Dodatkowo - justując tekst, nie rób tego od krawędzi do krawędzi. Teraz masz tak jakieś 3 mm marginesu. On powinien mieć ze 3 centymetry!

Jeśli mowa o fontach to nawiążę do logo. Jak wspomniałem, tragiczne nie jest. Ale ten slogan to istna porażka. Zero ładu i składu. Mógłbyś tam napisać tak: drukarkinalatazaufanafirma. Rozczytasz to? Po pierwsze font kiepski, ale gusta są różne. Ale jeśli chodzi o typografię, to albo piszesz z Wielkiej, albo całość WIELKIMI, używaj znaków interpunkcyjnych, rozdziel oba zdania. A najlepiej ogranicz się do "drukarki na lata" i wywal tą "zaufaną firmę". Jak ktoś tak pisze, to człowiek automatycznie trafi zaufanie :-? O solidności świadczy ilość pozytywnych komentarzy i ilość transakcji.

Podoba mi się ten znaczek "szybka wysyłka ..." chociaż możesz pominąć "w" i dać samo "24h" tylko większe i na środku.

Niezły jest też ten z HP. Tylko zdecyduj się na jakiś rodzaj cienia, bo raz masz "cień" a kiedy indziej masz "glow".

fxj 
Bywalec

Wysłany: 6 Lipiec 2014, 20:45   

W sumie nie wiem co powiedzieć :-| Odnoszę wrażenie, że masz chęci i troszkę wiedzy, ale nadal, mimo wszystko, brak ci jakiegoś głównego pomysłu. Starasz się próbować rożne kolory, tła itp. ale przez to, modułowa strona wygląda jak internetowy Frankenstein - pozszywany z resztek martwych stron i szablonów.
:arrow: staram się, coś wymyślić, dlatego próbuję bo jakoś całości nie mogę od początku do końca przewidzieć.

Drzewny podkład ma sens, jeśli sprzedajesz stare meble lub alkohole. Dla nowoczesnych technologii sprawdza się raczej słabo.
:arrow: jakieś inne pomysły co mógłbym zastosować jako background (wszystko ma przezroczystość) ?

Ale jeśli chcesz odpowiedzi, to po pierwsze obraz musi być tak skonstruowany, żeby tworzył wzór. Nie ze wszystkiego się da. Powielane elementy muszą łączyć się bez widocznego przeskoku. Element taki nie może być zbyt mały, bo za łatwo można zauważyć powtarzający się wzór. nie bój się dużych bitmap, bo przy dzisiejszych prędkościach internetu, przestaje powoli mieć to znaczenie.
:arrow: ten co wstawiłem i tak był duży 259 KB 1200x675px - ale oczywiście grafika na wolnej licencji ale do "mocnej obróbki" właśnie nie jest sąsiadująca na zasadzie łączenia (to ma jakąś nazwę fachową?)

Twój pierwszy szablon (z nasyconymi panelami) jest pierwszym krokiem w dobrą stronę.
:arrow: czyli ten ? (reszta jest tu )
Już jest znacznie lepiej, chociaż byłoby fajniej, gdybyś nie umieszczał tekstu (nawet z cieniem) na kolorowej, melanżowej kartce imitującej wydruk z tej drukarki. To jest nieczytelne - kartka powinna być biała i na niej tekst ;-)
:arrow: to jest do zrobienia, jak tylko ogarnę jak :D ale też miałem taki zamiar, oryginał mam w 3000px więc moze dam radę to ładnie wykonać

Niestety wciąż fonty kuleją, chociaż jest lepiej. Chociaż znów mieszasz bezszeryfowe z szeryfowymi! Po co?! Dodatkowo - justując tekst, nie rób tego od krawędzi do krawędzi. Teraz masz tak jakieś 3 mm marginesu. On powinien mieć ze 3 centymetry!
:arrow: jeszcze nie doszedłem do fontów (jeszcze) robię ją tak jak umiem yes jak już będę miał górę będę robił środek i dół

Jeśli mowa o fontach to nawiążę do logo. Jak wspomniałem, tragiczne nie jest. Ale ten slogan to istna porażka. Zero ładu i składu. Mógłbyś tam napisać tak: drukarkinalatazaufanafirma. Rozczytasz to? Po pierwsze font kiepski, ale gusta są różne. Ale jeśli chodzi o typografię, to albo piszesz z Wielkiej, albo całość WIELKIMI, używaj znaków interpunkcyjnych, rozdziel oba zdania. A najlepiej ogranicz się do "drukarki na lata" i wywal tą "zaufaną firmę". Jak ktoś tak pisze, to człowiek automatycznie trafi zaufanie :-? O solidności świadczy ilość pozytywnych komentarzy i ilość transakcji.
:arrow: tekst roboczy bo slogan nie został wymyślony ;-)

Podoba mi się ten znaczek "szybka wysyłka ..." chociaż możesz pominąć "w" i dać samo "24h" tylko większe i na środku.

Niezły jest też ten z HP. Tylko zdecyduj się na jakiś rodzaj cienia, bo raz masz "cień" a kiedy indziej masz "glow".
:arrow: wstawiałem różne tła i chciałem żeby tekst był czytelny. Trochę nie wiem jak to pogodzić, na pomarańczowej belce i niebieskim banerze bardziej pasuje cień, zmów na tekstach po poświata.

Niestety cały weekend byłem na wsi i dopiero znów wrócę do tworzenia w tym tygodniu. Odezwę się jak będę miał coś do pokazania nowego.

fxj 
Bywalec

Wysłany: 14 Lipiec 2014, 17:56   

Link v7
Niestety daleko się nie posunąłem, nie czepiamy się fontów jeszcze jestem na początku kursu wideo CSS3 :P I tu takie pytanie czy allegro pozwala na lokacje zewnętrznych stylów? Oraz czy stosować tło jako zablokowane na stałe czy bardziej w opcji sąsiadującej ?

Muszę jeszcze rozwiązać prostą sprawę. Chwilowo usunąłem część niepotrzebnych rzeczy i testuję przezroczyste pliki png jako tło dla table, tak się podzielę może komuś się przyda ;)

PS: obiecuję stosować link :poklon

Cysorz 

Wysłany: 14 Lipiec 2014, 18:42   

Zacznij może ::od tego::.
Nie odbieraj tego jako złośliwość, bo wcale nie mam zamiaru Cię tępić, gnębić czy w jakikolwiek sposób "dołować" - po prostu uważam, że może Ci się to przydać...

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 14 Lipiec 2014, 18:43   

Jest dużo lepiej (w porównaniu). Co prawda mówisz, że części brakuje, więc nie sposób ocenić całości, ale poszedłeś kilka kroków w dobrą stronę. Z tego co wiem, to możesz zewnętrzne podlinkować prawie wszystko co ci się podoba (chyba poza <iframe>). Ale tak naprawdę to najzwyczajniej musisz spróbować. Zrób jakiś PRZEDZIWNY i oczojebny styl w zewnętrznym CSSie (np. dla <p>) to się przekonasz ;-)

Jeśli okaże się, że wszystko gra i zewnętrzny CSS działa, to podsunę pomysł - aktualne interpretery HTML, XHTML i całej reszty nieźle radzą sobie z przezroczystością w kodzie (jest taki atrybut jak "alpha"), dzięki której możesz zrobić jednolite kolorowe tła z przezroczystością, bez konieczności tworzenia półprzezroczystych PNGów.

fxj 
Bywalec

Wysłany: 14 Lipiec 2014, 18:47   

Dzięki, jak wspominałem just start learning CSS
Pewnie się przyda, ale jak widać still developing & testing..

fxj 
Bywalec

Wysłany: 14 Lipiec 2014, 19:07   

Shame napisał/a:
Jeśli okaże się, że wszystko gra i zewnętrzny CSS działa, to podsunę pomysł - aktualne interpretery HTML, XHTML i całej reszty nieźle radzą sobie z przezroczystością w kodzie (jest taki atrybut jak "alpha"), dzięki której możesz zrobić jednolite kolorowe tła z przezroczystością, bez konieczności tworzenia półprzezroczystych PNGów.

Wolę na "sztywno" mieć to zrobione, tak wiem że będzie działać wszędzie a i skompresować/wykastrować wolę wpierw ^^

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 14 Lipiec 2014, 19:52   

Możesz zarządzać stylami CSS w jednym pliku z HTMLem. Używanie zewnętrznych plików styli ma tę przewagę, że można stosować 1 plik CSS do wielu stron. Ale możesz zawsze wstawiać całego CSSa w HTML. To nie problem, jak nie chcesz linkować. Rożnica polega na tym, że to co zwyczajnie znajduje się w CSS kopiujesz i wrzucasz na początek kodu HTML. Powoduje to zwiększenie wagi pliku HTML, jednak to chyba nie problem ;-)

fxj 
Bywalec

Wysłany: 14 Lipiec 2014, 19:55   

Shame napisał/a:
Możesz zarządzać stylami CSS w jednym pliku z HTMLem. Używanie zewnętrznych plików styli ma tę przewagę, że można stosować 1 plik CSS do wielu stron. Ale możesz zawsze wstawiać całego CSSa w HTML. To nie problem, jak nie chcesz linkować. Rożnica polega na tym, że to co zwyczajnie znajduje się w CSS kopiujesz i wrzucasz na początek kodu HTML. Powoduje to zwiększenie wagi pliku HTML, jednak to chyba nie problem ;-)

nono jak wiadomo mówimy o allegro, proszę od tematy nie odbiegać, każdy KB na wagę złota cokolwiek wyrzucić poza szablon to yes dances ok

fxj 
Bywalec

Wysłany: 15 Lipiec 2014, 00:41   

http://allegro.pl/bosch-s...4407333946.html
Tak wygląda dla mnie w tej chwili idealny szablon :D

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 15 Lipiec 2014, 08:16   

:roll: To porównaj go z tym, co pisałem. Praktycznie słowo w słowo (pomijając zestaw kolorystyczny) to co w pierwszej mojej odpowiedzi :-> Następnie porównaj go z tym co przedstawiłeś na samym początku. Jest różnica, nie? Twoja ostatnia wersja projektu jest niezła, chociaż jak pisałem wcześniej, to drewno w tle nie bardzo pasuje do sprzętu komputerowego. Pamiętaj - mniej, znaczy więcej. Less is more, albo Remove to improve.

albo tabelki (u ciebie też to było, chociaż nie tak widoczne:

Teraz chwytasz? ;-)

fxj 
Bywalec

Wysłany: 15 Lipiec 2014, 09:25   

Shame napisał/a:
Jest różnica, nie? Twoja ostatnia wersja projektu jest niezła, chociaż jak pisałem wcześniej, to drewno w tle nie bardzo pasuje do sprzętu komputerowego. Pamiętaj - mniej, znaczy więcej. Less is more, albo Remove to improve.
Teraz chwytasz? ;-)

Ja cały czas chwytam tutaj ograniczeniem są moje umiejętności tylko :P
Obie tabeli nawet już wadziłem wcześniej ;-)

Tak wiem a najlepiej LESSCSS/SASS kwestia żebym umiał tego urzyć, bo wiedzę mam tylko umiejętności brak. Podmiana tła ogranicza się do podmiany jednego pliku.
Ale przywołam wcześniejsze pytanie:
Cytat:
Niestety daleko się nie posunąłem, nie czepiamy się fontów jeszcze jestem na początku kursu wideo CSS3 :P I tu takie pytanie czy allegro pozwala na lokacje zewnętrznych stylów? Oraz czy stosować tło jako zablokowane na stałe czy bardziej w opcji sąsiadującej ?

fxj 
Bywalec

Wysłany: 15 Lipiec 2014, 20:23   

No więc aby sobie pomóc próbowałem zrobić analizę "szablonu profesjonalnego" - musiałbym być mocnym grafikiem aby im dorównać (jak widać wszystko się opiera na jpg) więc jego twórcy tak samo pomysłowi jak ja i też lubią przezroczystość i dvi-y yes

Nie mam bladego pojęcia jak to dalej ugryżć ... (if I may say in permanent development/alfa)

Odpowiedz do tematu