Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CorelDRAW X6 zawiesza się przy trasowaniu
Autor Wiadomość
DexPRO 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x6
  Wysłany: 7 Sierpień 2014, 15:46   CorelDRAW X6 zawiesza się przy trasowaniu

Bardzo proszę o pomoc.
Posiadam CorelDRAW X6, który pracuje na systemie windows8.
Program zainstalowany jest na laptopie, a do laptopa podłączony jest monitor. Problem pojawił się już na początku użytkowania, a objawiał się tym, że we momencie w którym monitor był odłączony Corel przestawał reagować w trakcie m.in. trasowania obrazu. Nie było to dla mnie jakoś szczególnie uciążliwe ponieważ uznałem, że jest to znak, żeby pracę wykonywać w... pracy, a nie zabierać ją do domu:) Niestety parę dni temu te objawy zaczęły pojawiać się również z podłączonym monitorem.
W ostatnim czasie nie robiłem żadnej aktualizacji, nie zmieniałem programu antywirusowego, ani nie instalowałem innego programu, który mógłby coś blokować, albo wchodzić w konflikt z corelem.
Co może być powodem takiej sytuacji, czy któryś z Użytkowników spotkał się z czymś takim?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 7 Sierpień 2014, 16:56   

DexPRO napisał/a:
pracuje na systemie windows8.

Jak dla mnie to już jest powód do problemów :-> Tak serio, to Win8 w każdym calu jest niedopracowany (nawet w wersji 8.1). Do tego stopnia, że Microsoft postanowił oddzielić kolejny SP do Win8 i zamiast robić 8.2 zrobią Windows 9 (tak, tak, panie i panowie, oni wiedzą, że wypuścili badziew). Bo należałoby się zastanowić, od czego zależy wyświetlanie - teoretycznie, medium wyświetlajace nie ma nic wspólnego z aplikacją, jaką jest Corel. Przecież (w teorii) możesz używać Corela i robić cokolwiek nawet bez monitora :-P A pisałeś, że tak było od początku... Dziwnym jest, że po pewnym czasie ten problem dotknął również twój roboczy monitor, który jak rozumiem działał (aż do teraz).

DexPRO napisał/a:
W ostatnim czasie nie robiłem żadnej aktualizacji

A robiłeś update'y Corela? Jak nie, to zrób. Masz najnowsze, aktualne stery do chipset'u płyty głównej oraz do karty graficznej?

Jeśli chodzi o problemy z laptopami z Win8 to ostatnio robiłem (naprawiałem) lapka szwagrowi, gdzie firware od Lenovo zawierał m.in. stery od chipsetu VGA od płyty (jakiś tam intel HD czy inny syf) i kiedy wgrywałem stery od grafy (ma radeiona któregoś) to najpierw wgrywałem "stare" stery, pobrane ze strony Lenovo, a dopiero później chciałem je zaktualizować (przez Catalyst Control Center). i po wgraniu starych sterów karty ekran zaczął szaleńczo migać. Jakby zmieniał rozdzielczość. Jakoś się karty gryzły, pewno każda ciągnęła w swoją stronę. Dopiero po zaciśnięciu zębów i przebrnięciu przez ten stroboskop i otarciu się o epilepsję udało mi się wgrać najnowsze stery i dopiero wtedy ekran przestał migać :-/ U ciebie jest nieco inaczej, ale kto wie? Może zasada podobna? Poaktualizuj co tylko możesz (również firmware), wgraj sobie może coś do czyszczenia rejestru itp..

DexPRO 
Początkujący

Wysłany: 7 Sierpień 2014, 17:44   

Pomysł zakupu komputera z z windowsem 8 odchorowałem już parokrotnie przy instalacji ploterów i drukarek. Również wielokrotnie zastanawiałem się co wspólnego ma podpięcie monitora do działania programu, ale po konsultacjach przeważała odpowiedź "to windows 8, nie szukaj logiki".

Do momentu, w którym praca na monitorze zewnętrznym nie została również zablokowana traktowałem to jako ciekawostkę informatyczną.

Wszystkie aktualizacje zrobiłem, wszystko co trzeba było przeinstalować przeinstalowałem a program jak wisiał tak wisi :-/

Oprócz tej dolegliwości wszystko działa tak jak powinno, nie ma zamulania nawet przy bardzo dużych plikach, jak również przy bardziej pamięciożernych działaniach.

Co ciekawe, zauważyłem, że szybkie trasowanie działa bez zarzutu :-|

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Sierpień 2014, 19:02   

DexPRO napisał/a:
Co ciekawe, zauważyłem, że szybkie trasowanie działa bez zarzutu

Czyli wywołanie funkcji działa, sama funkcja również działa. Co nie działa, to formularz (mając na myśli terminologię VBA) trasowania, który zawiera opcje i podgląd... Mówisz też, że reszta działa bez zarzutu. I to nadal po reinstalacji Corela? A próbowałeś np. odinstalować swoją X6 i spróbować pobrać trial X6? W skrócie - nie używaj swojej instalki, tylko załatw skądś inną (nawet trial). Jak ruszy, to może problem Twojej instalacji (może coś w rodzaju "Data corruption")?

A tak na marginesie muszę pochwalić się swoim małym wielkim osiągnięciem, czyli wypier*****iem firmware'owej Ósemki z laptopa i wrzuceniem Siódemki :-D Niby nic, bo ktoś powie - format każdy potrafi zrobić - ale tu nie ma tak łatwo. Win8 ma nowy system plików (którym MS się nie chwalił), który zapobiega zainstalowaniu innego systemu niż 8. Odpalenie instalki do 7 i próba nawet usunięcia wszystkich partycji i stworzenia nowych spełza na niczym, gdyż nowe tworzone są (bez pytania) w systemie ReFS, a tablica alokacji plików CPT (zamiast starego MBR). Jeśli to twój prywatny laptop (lub po prostu możesz w nim grzebać) to mogę ci powiedzieć jak to zrobić ;-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Sierpień 2014, 19:09   

Nie mam 8 ale pmagic z pendrive byłby odpowiedni .

DexPRO 
Początkujący

Wysłany: 7 Sierpień 2014, 20:32   

Uwaga! Problem został rozwiązany :-)

W sumie nie wiem czy tak to można nazwać, ale wszytko działa.

Jak człowiek już nie wie co zrobić, to zaczyna robić głupie rzeczy i... w ustawieniach ekranu zamieniłem kolejność wyświetlaczy (bez jakiejkolwiek zmiany w ustawieniach czyli główny dalej jest laptop, te same rozdzielczości, orientacja itd.)
Teraz wprawdzie mam zaznaczone, że monitor jest po prawej, chociaż stoi po lewej, ale można pracować :)

Dziękuję serdecznie za pomoc. Po dzisiejszym dniu opcja zmiany na windows 7 jest jak najbardziej do przemyślenia.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Sierpień 2014, 21:17   

DexPRO napisał/a:
Uwaga! Problem został rozwiązany

W sumie nie wiem czy tak to można nazwać, ale wszytko działa.

No to pogratulować :mrgreen:

restauro napisał/a:
Nie mam 8 ale pmagic z pendrive byłby odpowiedni .

Eh restauro, no jasne. Można też wyjąć dysk z laptopa, pójść do kolegi i tam sformatować i włożyć z powrotem. A ja mam sposób do którego nie potrzeba ŻADNEGO narzędzia prócz tego, co już w systemie jest ;-) Zresztą powiem ci, że kiedyś użyłem Partition Magica i chyba już nigdy więcej - rozpier**** mi dysk tak, że 2 tygodnie męczyłem się z odzyskiwaniem danych (na szczęście się udało w odzyskać 100%). Co prawda jak się robi format ze zmianą systemu to i tak wszystko idzie do pieca, więc zapewne ten sposób by zadziałał tak, czy siak. Nie mniej jednak ja dla zasady, żeby se nie myśleli! nie będę już używał PMa ;-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 8 Sierpień 2014, 10:51   

Shame napisał/a:
2 tygodnie męczyłem się z odzyskiwaniem danych

Ja mam tylko pozytywne doświadczenia z tym programem .Widocznie musiałeś znaleźć się w nieodpowiednim miejscu o nieodpowiedniej porze. :mrgreen:
Do odzyskiwania używam stary, dobry PartitionMagic_

Odpowiedz do tematu