|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Odznaczanie obszaru na mapie - pomoc. |
Autor |
Wiadomość |
Marcin123
Początkujący
|
Wysłany: 28 Październik 2014, 12:20 Odznaczanie obszaru na mapie - pomoc.
|
|
|
Witam wszystkich użytkowników tej strony.
Przepraszam z góry jeżeli nie piszę w dobrym dziale, ale ten mi się wydawał za słuszny.
Mam pewien problem. Sprawa dotyczy odznaczania obszaru na mapie i wypełnienia go jakimś kolorem. Mam dużą mapę w domu i ręcznie mam odznaczone w rzeczywistości obszary. Zgrana jest ta mapa w formacie "tif" na mój komputer i teraz zadanie polega na tym by odznaczyć to w programie.
Macie pomysł może, jak zacząć taką rzecz robić? Mam zerową wiedzę w tych tematach. Nie mam pomysłu, jak zacząć by to miało ręce i nogi. Dodatkowo żadnej wiedzy z mojej strony.
Mam duże ciśnienie, bo muszę to zrobić, jak najszybciej. Koledzy i koleżanki pomóżcie i dajcie jakieś propozycje!
Mam gotową mapę chodzi tylko o odznaczenie obszaru i wypełnienie go jakimś kolorem by było widoczne to oddzielenie.
Dziękuję za pomoc!!! |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28 Październik 2014, 14:04
|
|
|
Według mnie łatwiej byłoby to zrobić w CorelDRAW niż PhotoPaint. W DRAWie mógłbyś to zrobić tak:
1. otwierasz nowy dokument
2. importujesz do niego mapę
(opcja) dopasuj rozmiar strony do rozmiaru mapy
3. użyj narzędzia rysowania krzywych - obojętni, czy to będzie freehand, polyline czy Bézier'em - najważniejsze, żeby po obrysowaniu obszaru, który chcesz, zamknąć krzywą (trzeba skończyć rysować tam gdzie zacząłeś)
4. zaznacz obiekt (będący twoim obrysem danego obszaru)
5. wybierz kolor wypełnienia (LPM na kolorze) i konturu (PPM na kolorze)
6. mając zaznaczony obiekt wybierz narzędzi przezroczystości
7. ustaw tryb przezroczystość na color i operując kryciem ustaw sobie taka przezroczystość, jaka ci pasuje.
Efekt końcowy
Tak wykonany projekt możesz zachować i w dowolnym momencie wyedytować - zmienić kolor, kształt obszaru, krycie itp. Do tego możesz wyeksportować do PDF (jeśli ustawiłeś rozmiar strony taki jak obrazu lub odwrotnie) LUB wyeksportować do JPG lub TIFF. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|