Efekt grawerowania |
Autor |
Wiadomość |
charlesik
Początkujący
|
Wysłany: 9 Maj 2013, 11:28 Efekt grawerowania
|
|
|
Witam,
Czy ktoś natknął się w sieci na tutorial przedstawiający jak wykonać efekt graweru w CorelDraw? W załączniku przykład projektu, jaki chciałbym wykonać.
Będę wdzięczny za pomoc.
grawer.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 533 raz(y) 589.68 KB |
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 9 Maj 2013, 12:59
|
|
|
Chociażby TUTAJ jeśli masz Ph-Shopa. Jeśli masz na myśli zrobienie czegoś takiego w DRAW-ie to może być ciężko. Nie jest to niemożliwe, ale jak już wielkie umysły tego forum nie raz mówiły, po co wbijać gwóźdź sekatorem, skoro jest młotek? W PS-ie zrobisz to szybko i ładnie. No chyba, że nie masz, wtedy kicha. Na necie (np. YT) wyszukaj hasła "engraving" albo jeszcze lepiej "emboss". Dorzuć jeszcze słowo "effect" i "Corel" i na pewno coś znajdziesz
Na warunki DRAW-a to bym zrobił tak (chociaż nie jestem w 100% pewien, bo nie próbowałem): znajdujesz ładne tło z drewnem a projekt grawerunku robisz w czerni-bieli, gdzie czarne to to, co ma być "wycięte". Następnie ustawiasz pod kątem jak na zdjęciu, kopiujesz sobie obiekty, żeby mieć 2 zestawy - w 1 zestawie wybierz te czarne elementy i wycinasz nimi bitmapę z drewnem; w 2 zestawie zgrupuj białe elementy i przesuń je ciut w prawo i w górę - powinien być efekt świecących krawędzi. Następnie weź czarne elementy i przesuń je ciut w lewo w dół - to będzie efekt cienia. Do tych czarnych zastosuj głębię i wyciągnij je w dół, żeby sterować głębią grawerunku. Z tych czarnych elementów widocznych użyj przezroczystości typu odemowanie albo coś i (używając opcji i suwaków) ustaw je tak, żeby dały ciemniejsze drewno a nie czarne obiekty. Na koniec przesuń bitmapę z drewnem na wierzch i jakoś to będzie wyglądać
Możliwe, że w powyższym tutorialu zrobiłem jakiś krok niepotrzebnie albo pominąłem jakiś szczegół, ale ogólnie da ci to pogląd. Może pomoże? |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Maj 2013, 20:23
|
|
|
uff.kupe roboty z takim czymś,w sensie klikania,jest taki zbior tutków do corela jesli chodzi o tekst ,chyba z 50 klipów,i z tego co kojaze jest tam tekst właśnie wgłębny/wypókły,wystarczy zastosować te same myki tylko że do obiektów i powinno być oki,tutki są od corela12 w zwyż |
|
|
|
|
Snotic
Początkujący
|
Wysłany: 28 Październik 2014, 11:54
|
|
|
Proszę o pomoc - jak osiągnąć taki efekt, tj. tło dokumentu składa się z "przeplatających się nitek" zaś w nich "wtłoczony" jest jakiś symbol. Przykład: http://youtu.be/njjOkx4zZfY?t=1m3s.
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7684 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
|
Snotic
Początkujący
|
Wysłany: 28 Październik 2014, 14:39
|
|
|
Żebyśmy się dobrze zrozumieli.
1. Swoim postem chcesz mi powiedzieć, że giloszem jest tło wraz z "odciśniętym" orłem, a efekt ten został osiągnięty za pomocą programu SecuriDesign (tło i "odciśnięcie" osiągnięto od razu na poziomie projektowania tła);
czy też
2. tło dokumentu jest giloszem, w którym "odciśnięto" orła - przy czym stworzenie tła i "odciśnięcie" orła osiągnięto za pomocą programu SecuriDesign (na początku stworzono tło w programie SecuriDesign, a potem "odciśnięto" w nim orła również za pomocą programu SecuriDesign);
czy też
3. tło dokumentu jest giloszem, który stworzono w programie SecuriDesign - zaś nie masz pojęcia jak "odciśnięto" w tym giloszu orła? |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 28 Październik 2014, 19:19
|
|
|
Guilloché, to ornament. Najpierw pojawił się, jak mówi Wikipedia na kopertach zegarków, później został użyty w poligrafii jako nie rzucający się w oczy ozdobnik, a częściej jako zabezpieczenie na różnych dokumentach czy też banknotach (stąd nazwa makra do którego link podał Restauro). Ten programik na pewno nie narysuje tego orła
Na tym filmiku oczywiście orzeł też może być częścią gilosza, ale bardziej przypomina to znak wodny, a dokładniej odciśnięty w papierze stempel.
Teraz tak, gdyby chcieć stworzyć efekt takiego wytłoczonego papieru, to zadanie jest raczej proste, ale w tym przypadku pod tym tłoczeniem jest fragment gilosza i jego rysunek jest zakłócony efektem wklęsłości, wypukłości, może się mylę, ale powtórzenie tego w Corelu okaże się zadaniem dosyć skomplikowanym i na pewno łatwiej będzie to uzyskać na grafice rastrowej niż wektorowej. |
|
|
|
|
Snotic
Początkujący
|
Wysłany: 29 Październik 2014, 08:15
|
|
|
Zgadzam się, że osiągnięcie takiego efektu w grafice wektorowej jest zadaniem skomplikowanym, dlatego zwróciłem się do Was o pomoc. Nie liczę, że ktoś opisze mi krok po kroku jak osiągnąć ten efekt. Potrzebuję tylko jakiś wskazówek np. dotyczących narzędzi CorelDRAW, których mógłbym użyć - ewentualnie jakiś linków/źródeł, gdzie mógłbym zleźć potrzebne mi informacje (sam takich szukałem ale niestety nie znalazłem). |
|
|
|
|
andpul
Początkujący
|
Wysłany: 4 Listopad 2014, 21:19
|
|
|
Snotic, nie wiem jakiej używasz grawerki. Jeżeli masz możliwość zastosowania rastra i vectora w oprogramowaniu to nie powinno być tragedii. Najbardziej pracochłonne będą winogrona. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 4 Listopad 2014, 21:27
|
|
|
Andpul, efekt grawerowania, to nie to samo co grawerowanie