Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt grawerowania
Autor Wiadomość
charlesik
Początkujący

Wysłany: 9 Maj 2013, 11:28   Efekt grawerowania

Witam,

Czy ktoś natknął się w sieci na tutorial przedstawiający jak wykonać efekt graweru w CorelDraw? W załączniku przykład projektu, jaki chciałbym wykonać.

Będę wdzięczny za pomoc.

grawer.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 533 raz(y) 589.68 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 9 Maj 2013, 12:59   

Chociażby TUTAJ jeśli masz Ph-Shopa. Jeśli masz na myśli zrobienie czegoś takiego w DRAW-ie to może być ciężko. Nie jest to niemożliwe, ale jak już wielkie umysły tego forum nie raz mówiły, po co wbijać gwóźdź sekatorem, skoro jest młotek? ;-) W PS-ie zrobisz to szybko i ładnie. No chyba, że nie masz, wtedy kicha. Na necie (np. YT) wyszukaj hasła "engraving" albo jeszcze lepiej "emboss". Dorzuć jeszcze słowo "effect" i "Corel" i na pewno coś znajdziesz :-o

Na warunki DRAW-a to bym zrobił tak (chociaż nie jestem w 100% pewien, bo nie próbowałem): znajdujesz ładne tło z drewnem a projekt grawerunku robisz w czerni-bieli, gdzie czarne to to, co ma być "wycięte". Następnie ustawiasz pod kątem jak na zdjęciu, kopiujesz sobie obiekty, żeby mieć 2 zestawy - w 1 zestawie wybierz te czarne elementy i wycinasz nimi bitmapę z drewnem; w 2 zestawie zgrupuj białe elementy i przesuń je ciut w prawo i w górę - powinien być efekt świecących krawędzi. Następnie weź czarne elementy i przesuń je ciut w lewo w dół - to będzie efekt cienia. Do tych czarnych zastosuj głębię i wyciągnij je w dół, żeby sterować głębią grawerunku. Z tych czarnych elementów widocznych użyj przezroczystości typu odemowanie albo coś i (używając opcji i suwaków) ustaw je tak, żeby dały ciemniejsze drewno a nie czarne obiekty. Na koniec przesuń bitmapę z drewnem na wierzch i jakoś to będzie wyglądać ;-)

Możliwe, że w powyższym tutorialu zrobiłem jakiś krok niepotrzebnie albo pominąłem jakiś szczegół, ale ogólnie da ci to pogląd. Może pomoże? :roll:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Maj 2013, 20:23   

uff.kupe roboty z takim czymś,w sensie klikania,jest taki zbior tutków do corela jesli chodzi o tekst ,chyba z 50 klipów,i z tego co kojaze jest tam tekst właśnie wgłębny/wypókły,wystarczy zastosować te same myki tylko że do obiektów i powinno być oki,tutki są od corela12 w zwyż

Snotic
Początkujący

Wysłany: 28 Październik 2014, 11:54   

Proszę o pomoc - jak osiągnąć taki efekt, tj. tło dokumentu składa się z "przeplatających się nitek" zaś w nich "wtłoczony" jest jakiś symbol. Przykład: http://youtu.be/njjOkx4zZfY?t=1m3s.

Z góry dziękuję za pomoc.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 28 Październik 2014, 12:32   

To jest GILOSZ .
http://oberonplace.com/pr...esign/index.htm

Snotic
Początkujący

Wysłany: 28 Październik 2014, 14:39   

Żebyśmy się dobrze zrozumieli.

1. Swoim postem chcesz mi powiedzieć, że giloszem jest tło wraz z "odciśniętym" orłem, a efekt ten został osiągnięty za pomocą programu SecuriDesign (tło i "odciśnięcie" osiągnięto od razu na poziomie projektowania tła);

czy też

2. tło dokumentu jest giloszem, w którym "odciśnięto" orła - przy czym stworzenie tła i "odciśnięcie" orła osiągnięto za pomocą programu SecuriDesign (na początku stworzono tło w programie SecuriDesign, a potem "odciśnięto" w nim orła również za pomocą programu SecuriDesign);

czy też

3. tło dokumentu jest giloszem, który stworzono w programie SecuriDesign - zaś nie masz pojęcia jak "odciśnięto" w tym giloszu orła? ;-)

chezare 

Wysłany: 28 Październik 2014, 19:19   

Guilloché, to ornament. Najpierw pojawił się, jak mówi Wikipedia :-) na kopertach zegarków, później został użyty w poligrafii jako nie rzucający się w oczy ozdobnik, a częściej jako zabezpieczenie na różnych dokumentach czy też banknotach (stąd nazwa makra do którego link podał Restauro). Ten programik na pewno nie narysuje tego orła :-)
Na tym filmiku oczywiście orzeł też może być częścią gilosza, ale bardziej przypomina to znak wodny, a dokładniej odciśnięty w papierze stempel.
Teraz tak, gdyby chcieć stworzyć efekt takiego wytłoczonego papieru, to zadanie jest raczej proste, ale w tym przypadku pod tym tłoczeniem jest fragment gilosza i jego rysunek jest zakłócony efektem wklęsłości, wypukłości, może się mylę, ale powtórzenie tego w Corelu okaże się zadaniem dosyć skomplikowanym i na pewno łatwiej będzie to uzyskać na grafice rastrowej niż wektorowej.

Snotic
Początkujący

Wysłany: 29 Październik 2014, 08:15   

Zgadzam się, że osiągnięcie takiego efektu w grafice wektorowej jest zadaniem skomplikowanym, dlatego zwróciłem się do Was o pomoc. Nie liczę, że ktoś opisze mi krok po kroku jak osiągnąć ten efekt. Potrzebuję tylko jakiś wskazówek np. dotyczących narzędzi CorelDRAW, których mógłbym użyć - ewentualnie jakiś linków/źródeł, gdzie mógłbym zleźć potrzebne mi informacje (sam takich szukałem ale niestety nie znalazłem).

andpul
Początkujący

Wysłany: 4 Listopad 2014, 21:19   

Snotic, nie wiem jakiej używasz grawerki. Jeżeli masz możliwość zastosowania rastra i vectora w oprogramowaniu to nie powinno być tragedii. Najbardziej pracochłonne będą winogrona.

chezare 

Wysłany: 4 Listopad 2014, 21:27   

Andpul, efekt grawerowania, to nie to samo co grawerowanie :-)
Poza tym o tym grawerowaniu to była mowa 1,5 roku temu.

Odpowiedz do tematu