Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Różne kolory na różnych nośnikach - WIELKA prośba o pomoc!
Autor Wiadomość
agata-komi 
Początkujący

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 16:39   Różne kolory na różnych nośnikach - WIELKA prośba o pomoc!

Hej!
Mam ogromną prośbę o pomoc, walczę z tym problemem od tygodnia...

Projektuję logo w Corelu, używając pastelowych kolorów :

#FEECD4 - brzoskwiniowy
#EFF0EA - jasny miętowy
#D2DDCF - ciemny miętowy

Zapisuję logo w .png, lub .gif lub .pdf

W każdym w tych rozszerzeń u mnie na laptopie (+ na drugim laptopie + na komórce męża) kolory wyświetlają się prawidłowo (czy to przed czy po wstawieniu na www)

Na innych nośnikach (moja komórka, laptop, tablet i PC siostry) kolory wyświetlają się zielonkawo-żółtawe.

Gdzie leży problem?
Myślałam, że w zapisie pliku, ale wtedy na wszystkich nośnikach logo byłoby zielonkawe?

Baaaaardzo proszę o pomoc, próbowałam na forach znaleźć odpowiedź na tego typu problem, ale niestety...
Ostatnio zmieniony przez agata-komi 6 Grudzień 2014, 18:32, w całości zmieniany 1 raz  

agata-komi 
Początkujący

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 16:40   

Dodam, że używam Corel X6.

gogman 
Ekspert

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 17:09   

Projektujesz w przestrzeni barwnej CMYK ?

agata-komi 
Początkujący

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 17:32   

Kolory ustawiałam zgodnie z wartościami RGB...

TomTom 
Początkujący
TomTom

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 6 Grudzień 2014, 17:37   

agata-komi,
Domyślam się, że jeżeli pracujesz na potrzeby internetu - powinnaś eksportować pliki w RGB. Ale na wszelki wypadek sprawdź ustawienia :)
Projekty w CMYK'u mogą się źle wyświetlać - bo ta przestrzeń barw wykorzystywana jest na potrzeby druku offsetowego.

agata-komi 
Początkujący

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 17:51   

Jeśli kolory ustawiam w RGB, jakie wartości powinnam mieć ustawione przy zapisie dla Internetu?

GIF / PNG 64/ 128 / 256 z symulacją / bez symulacji kolorów ??

* Osadź profil kolorów iEC61966-2.1

Kombinuję już w zapisie jak się da, ale nic nie działa :(

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 6 Grudzień 2014, 18:05   

agata-komi napisał/a:
#FEECD4 - brzoskwiniowy
#EFF0EA - jasny miętowy
#D2DDCF - ciemny miętowy

To jednoznacznie wskazuje na projektowanie "do neta". Kolory w kodzie szesnastkowym są w RGB przecież ;-)

Odnośnie ustawień eksportu to jeśli masz coś w tym stylu:

To teoretycznie wszystko powinno być OK. Po to osadzasz profil, żeby to się wyświetlało jak trzeba :-/

Jeśli chodzi o samo projektowanie, to zobacz, czy w ustawieniach DRAWa masz odpowiednio ustawiony profil kolorów i odpowiednie powiązania między programem, ekranem i eksportem. Domyślnie z tego co pamiętam ustawiony jest CMYK, więc trzeba ustawić wszystko jak należy ;-) Na forum był temat (chyba w FAQ) odnośnie profili kolorów.

TomTom 
Początkujący
TomTom

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 6 Grudzień 2014, 18:17   

Wklej link sprawdzimy jak się wyświetla :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 18:30   

TomTom napisał/a:
Wklej link sprawdzimy jak się wyświetla :)

Słusznie. Ciekawe, czy tylko Twoi przyjaciele mają niewłaściwy obraz?

Mam jeszcze jeden pomysł: spróbuj jeden z takich przekłamywanych obrazków otworzyć np. w PS albo jakimkolwiek innym, sensownym programie do grafiki rastrowej i zapisz ponownie. Wtedy sprawdź ;-)

agata-komi 
Początkujący

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 18:39   

Hej, dzięki za szybkie odpowiedzi :)

napis powinien być #FEECD4
linia pod napisem : #EFF0EA
kwiatek : mieszanka --> #FEECD4, #EFF0EA, #D2DDCF

Na około 4 nośnikach wyświetla mi się prawidłowo, na około 5-ciu wychodzi zielono-żółta sraka :(

Dodam, że kolory ikon społecznościowych (docelowo będą w innym miejscu ;>) na wszystkich nośnikach wyświetlają się tak samo, problem jest ewidentny z logiem.
Ostatnio zmieniony przez agata-komi 7 Grudzień 2014, 18:39, w całości zmieniany 1 raz  

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 19:09   

Napis jest łososiowo-kremowy (jeśli można tak powiedzieć), jednak linia i kwiatek jest szaro-zielonkawy.

A miały być jakie? Szare, bez zielonkawego odcienia?

agata-komi 
Początkujący

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 19:48   

Hej :)

U mnie ten napis wyświetla się tak, jak pod tym linkiem :

http://wyslijto.pl/plik/2ju9we085p

Nie mam żadnych odcieni zielonkawych ani szarych. Mam łososia-krem i odcienie niebieskiego wchodzące w miętowe odcienie.

Co ciekawe, poprosiłam koleżankę, aby przesłała mi print screena tego, jak ona widzi logo.
Z tego co mówi napis widzi na żółto, a ja otwarłam jej print screena i widzę go dokładnie tak samo jak u siebie (łososiowo-niebiesko, żadnych żółtych odcieni)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 21:15   

kolory jako takie sa dobre,na stronie co podalas jest error z kolorami to znaczy że hash jest zly,czyli paleta nie jest wczytywana ,to nie jest problem corela tylko windowsa,daj czyste pliki

chezare 

Wysłany: 6 Grudzień 2014, 22:34   

"… kolory wyświetlają się prawidłowo."
Skąd wiesz, że wyświetlają się prawidłowo? U kogo wyświetlają się prawidłowo, a u kogo nie?
Jeśli 10 osób weźmie próbki z obrazka wyżej, to wszyscy powinni mieć #FEECD4 (254/236/212), #EFF0EA (239/240/234) i #D2DDCF (210/221/207), jeśli przy otwieraniu obrazka nie został użyty jakiś profil kolorów. Prawdopodobieństwo że te 10 osób będzie miało na ekranie taki sam kolor jest żadne. Mówimy o nieskalibrowanych urządzeniach, które muszą wyświetlać kolory różnie, nawet gdyby były skalibrowane też te kolory nie byłyby identyczne. Przeglądarka internetowa nie korzysta z żadnych profili kolorów, różnice biorą się z właściwości i ustawień sprzętu, z tego powodu przesyłanie zrzutu ekranu nie ma sensu, bo na każdym monitorze jeden i ten sam kolor można wyświetlić na milion sposobów, a procedura przechwytywania bierze wartości z pamięci komputera, fotografia ekranu byłaby lepsza, choć taka informacja też jest mało warta.
W trakcie projektowania i przy eksporcie trzeba wyłączyć zarządzanie kolorami i nie dołączać żadnych profili kolorów. Jak już to zrobisz, to i tak, dopóki nie skalibruje się monitora nie będziesz miała pojęcia czy to co widzisz na ekranie wyświetla się prawidłowo
Z tymi kolorami jest tak jak z ich nazywaniem, ja widziałem i brzoskwinię i miętę, ale w żadnym nie ma kolorów o których tutaj mowa. Niech pan zrobi w kolorze kawy z mlekiem. W takiej sytuacji pytam się ile ma być mleka.
Druga sprawa, jeśli chcesz żeby badać kolory, sprawdzić czy przy zapisywaniu nie są zmieniane, to zrób taki obrazek jak ja wyżej, wyłącz wygładzanie przy zapisywaniu pliku i wtedy można będzie powiedzieć czy to są te kolory o których mówisz, ale to możesz przecież sprawdzić sama.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Grudzień 2014, 14:57   

agata-komi napisał/a:
Mam łososia-krem i odcienie niebieskiego wchodzące w miętowe odcienie.

Uwielbiam takie określenia. Nie istnieje taki kolor jak łososiowy czy miętowy, bo każdy z nas będzie inaczej go sobie wyobrażał (nie wspominając już o postrzeganiu, a co dopiero mówić o wyświetlaniu symulacji takiego koloru!). Dla mnie najlepszy ze wszystkich to beżowy, który widziałem już (wg różnych ludzi) jako brudno-żółty, szarawy, jasno-brązowy, szaro-brązowy i jeszcze tuzin innych. Takie kolory nie istnieją! Albo inaczej - istnieją lokalnie. W obrębi jednego łososia, w obrębie jednego liścia mięty. Jak weźmiesz drugiego łososia lub drugi liść mięty to kolory będą inne ;-) Cały ten szajs z kawą z mlekiem i kością słoniową wprowadzili producenci farb do wnętrz, bo statystyczny konsument jest na tyle bezmózgi, że źle reaguje na kolor 345C, ale za to rewelacyjnie na Egipską Wełnę czy inny ustrojstwo, któremu ten numer odpowiadał w laboratorium Duluxa czy innego Dekorala. Gdyby wszyscy producenci farb na świecie, a także wszystkie organizacje zajmujące się standardami kodowania na użytek Sieci zebrali się i ustanowili, że od dzisiaj #D2DDCF będzie się oficjalnie zwać miętowy, to można by było tak mówić. Na tą chwilę rację ma chezare, który opowiedział o tym, jak to różne urządzenia i programy wyświetlają dany kolor. Możesz więc zrobić Agato tak, jak mówi chez i wyłączyć wszystko - zarządzanie profilami, symulację kolorów, eksport bez dołączania profilu, przełączyć paletę na RGB i wtedy projektować. Nagle stwierdzisz, że zwykły zielony wygląda jak wkład fluorescencyjnego zakreślacza, a czarny jest tak czarny, że wygląda jakby piksele w matrycy zdechły. To powinno dać wszędzie takie same kolory, chociaż nie jest to pewne ;-) Jeśli nie do końca ogarniasz tą tematykę wyobraź sobie, że masz 1 projekt, który przesyłasz do 5 różnych drukarni, w których drukuje się na maszynie offsetowej, sitodruku i cyfrowo, na papierze gazetowym, białym papierze jak do ksero i na błyszczącym papierze kredowym - a to wszystko bez poinformowania drukarń o tym, co chcesz uzyskać. Jak myślisz? Wszędzie będzie ten sam kolor? :roll:

chezare 

Wysłany: 7 Grudzień 2014, 16:49   

Po zastanowieniu muszę się uderzyć w klatkę z piersiami i zrewidować to co napisałem wcześniej. Każdy człowiek jest wyposażony w szereg zmysłów, ale każdy wykorzystuje je w inny sposób, mniej lub bardziej precyzyjnie określając wrażenie które przynoszą.
Nasze zmysły da się wytrenować, jedni będą widzieli czy słyszeli więcej niż inni.
Człowiek tak naprawdę potrafi opisać, nazwać kilka kolorów, mało doświadczony jak ma obok siebie dwa pudełka z podobnymi farbami i wie jak ich kolory się nazywają, potrafi je rozróżnić, jeśli pokazać mu tylko jedno pudełko, może mieć kłopot, malarz takiego problemu miał nie będzie.
Nazwanie koloru łososiowym czy czerwonym tak naprawdę jest równie nieprecyzyjne, bo każdy z tych kolorów ma całą paletę odcieni. Można powiedzieć że coś ma kolor łososiowy, ale jak się doda, pastelowy, to rzecz się diametralnie zmienia.
Można powiedzieć że coś ma kolor purpurowy, malinowy czy rubinowy, ale można powiedzieć też różowy i wszystko to jest prawdą, bo te pierwsze do rodziny różowego należą.
Jak zestawimy obok siebie cyklamen i majtkowy :-) to zobaczymy jak mogą być one od siebie daleko, choć oba z rodziny różu.
Jak ktoś zaczyna od tekstu, kolory źle się wyświetlają, to pierwsze pytanie powinno brzmieć,, a skąd wiesz że źle?
Można tak powiedzieć kiedy mamy wzorzec.
Na jednym monitorze kolory wyświetlane są tak jak chce projektant, a na drugim z żółtawym odcieniem, gdzie jest dobrze?
Niestety nie wiadomo. Nie wiadomo nawet czy na którymkolwiek są wyświetlane prawidłowo, jeden i drugi może je wyświetlać źle.
Jeśli jednak mamy skalibrowany monitor, tutaj wycofam się z nieużywania mechanizmu zarządzania kolorami, na tym monitorze wykombinowaliśmy sobie kolory takie jak chcemy, a na tablecie czy laptopie siostry są inne, to możemy powiedzieć, kochana, twój tablet i puderniczka wyświetlają źle kolory.
Jak ja mówię że coś jest czerwone, to nie koniecznie mam na myśli ten sam czerwony o którym mówi ktoś inny.
Monitor wyświetla kolory z trzech składowych, czerwonego, zielonego i niebieskiego a maszyna offsetowa drukuje z czterech kolorów. Jedno i drugie za chwilę będzie nieprawdziwe bo już są monitory wykorzystujące więcej niż trzy składowe i drukarki offsetowe drukujące z więcej niż czterech kolorów.
Czerwony, zielony czy niebieski emitowany przez ekran monitora, to nie są jakieś tam kolory, one mają jakąś konkretną, mierzalną wartość. Kalibrując monitor i podpinając odpowiedni profil kolorów spowodujemy, że na ekranie będziemy widzieli kolory tak jak one wyglądać powinny.
Będziemy mieli wzorzec i będziemy mogli powiedzieć, że inne urządzenie wyświetla poprawnie lub nie kolory.
To jest ważne przy projektowaniu, przy zapisie nie ma znaczenia bo użyte profile z kalibracji, podpięte pod program graficzny nie zmieniają wartości kolorów których używamy, one powodują tylko zmianę w ich wyświetlaniu.
O ile każda szanująca się drukarnia wydrukuje na takim samym papierze dany kolor tak że trudno będzie go odróżnić, to nie masz żadnego wpływu na to jak na swoich ekranach będą kolory widzieli ci którzy Twoją witrynę będą oglądali, twoja siostra i milion innych osób będzie widziało kolory inaczej niż Ty. Jak chcesz wiedzieć czy Twój łososiowy jest naprawdę łososiowy, to musisz mieć skalibrowany monitor. Wtedy możesz grafikę zapisać do pliku w którym da się bez problemu zbadać czy kolor który miałaś w programie graficznym zgadza się z tym zapisanym. Jeśli przy zapisywaniu nie był włączony żaden mechanizm, który mógłby te kolory zmienić, to powinny być identyczne i to każdy bez wołania ratunku może we własnym zakresie sprawdzić.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Grudzień 2014, 17:14   

Jeśli Mikołaj ma kłopot z prezentem gwiazdkowym , można podsunąć dyskretnie link :oops:
http://www.fotopolis.pl/n...z-gornej-polki/

chezare 

Wysłany: 7 Grudzień 2014, 18:27   

Jak koleżanka trafi w ten 1% którego nie wyświetla, to będzie droga lipa :-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Grudzień 2014, 19:43   

chezare napisał/a:
będzie droga lipa

Ale monitorek zostanie . Można zawsze powołać-się na Prawo Murphy’ego . :-D

Odpowiedz do tematu