Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
RAMKA TEKSTU AKAPITOWEGO
Autor Wiadomość
Guniu
Początkujący

Wysłany: 26 Styczeń 2015, 17:00   RAMKA TEKSTU AKAPITOWEGO

hm Jak wyłączyć napis "Kliknij tutaj narzędziem Tekst..."przy włączonej widoczności ramki tekstowej Corel X5

chezare 

Wysłany: 26 Styczeń 2015, 18:29   

Są dwa sposoby, albo coś w ramce napisać (jedna spacja załatwi ten komunikat), albo skasować ramkę tekstową :-)
Tak na marginesie ten tekst widać tylko na ekranie, na wydruku czy wyeksportowanej grafice go nie ma.

Guniu
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2015, 09:35   

witam
wyobraź sobie, że masz na stronie kilkanaście szablonów do różnej wielkości pieczątek do tego sporo pieczątek jeszcze nie zapisanych w osobnych plikach i we wszystkich polach z ramką tych pustych i tych już wypełnionych tekstem pieczątki nakłada się jeszcze ten debilny napis "Kliknij tutaj narzędziem Tekst...
przez 12 lat pracowałem na Corelu 9.0 i tam nie ma tego problemu przy włączonej widoczności ramki żaden tekst się nie pojawia :-x
może uda mi się wysłać załącznik hm

mms_img144327254.jpg
będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi poradzi jak się tego pozbyć oczywiście z włączonymi ramkami
Pobierz Plik ściągnięto 136 raz(y) 227.54 KB

chezare 

Wysłany: 27 Styczeń 2015, 09:52   

Pożartowałem sobie, a teraz obejrzałem obrazek i nie mam pojęcia co chcesz zrobić?
Konstruujesz stemple z tekstu akapitowego?

Guniu
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2015, 10:59   

tak praktycznie to nie używam ramki do wpisywania tekstu.
ramkę wykorzystuję do ograniczenia obszaru w którym muszę się zmieścić a obszaru tego nie widzi drukarka i nie muszę za każdym razem przed drukiem usuwać dodatkowej ramki ograniczającej obszar mojego zadruku :-(

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Styczeń 2015, 19:33   

Guniu napisał/a:
tak praktycznie to nie używam ramki do wpisywania tekstu.
ramkę wykorzystuję do ograniczenia obszaru w którym muszę się zmieścić a obszaru tego nie widzi drukarka i nie muszę za każdym razem przed drukiem usuwać dodatkowej ramki ograniczającej obszar mojego zadruku :-(

Kurcze, to dopiero nietypowe wykorzystanie narzędzia. Nie łatwiej użyć prostokąta umieszczonego na warstwie niedrukowalnej? Albo użyć prowadnic? Albo prostokąta na warstwie prowadnic? Jest tyle możliwości, że ciężko tu wszystkie wyłożyć, ale używanie ramki tekstu akapitowego to chyba jeden z gorszych pomysłów. Przecież jeśli nie ma w nim tekstu (pojawia się ten napis) to nie można przeciągać do tego obiektu niczego, bo istnieje tylko in potentia, póki nie znajdzie się w nim choćby spacja.

Rozwiązanie - rezygnacja z korzystania z tego rozwiązania na rzecz bardziej właściwego. Bo jak kiedyś chyba chezare mówił - gwóźdź można wbijać sekatorem, bo też ciężki i metalowy, ale młotek jest lepszym rozwiązaniem ;-)

Guniu
Początkujący

Wysłany: 28 Styczeń 2015, 09:43   

widzę że nie ma możliwości pozbycia się tych napisów z włączonym widokiem ramki tekstowej jak to było w 9.0 do tej pory pracowałem na 9.0 i było wszystko ok.
dzięki za info w tej sprawie.
oczywiście znajdę inne rozwiązanie.
pozdrawiam :-D

chezare 

Wysłany: 28 Styczeń 2015, 11:41   

Tak myślałem, że coś kombinujesz :-)
Zamiast ramek tekstowych, narysuj sobie prostokąty i w menedżerze obiektów wyłącz drukowanie ich, albo zrób tak jak napisałem na początku, w każdą ramkę tekstu akapitowego wpisz spację i będziesz miał spokój z komunikatem.

Odpowiedz do tematu