Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Eksport likwidacja białej otoczki
Autor Wiadomość
MR240760
Znawca

Wysłany: 13 Czerwiec 2011, 15:12   Eksport likwidacja białej otoczki

Przy eksporcie (z paletą 8bitów) powstaje biała otoczka jak to zlikwidować .Co źle ustawiam.
Przy ustawieniu RGB24bity tego nie ma

york otoczka.png
Pobierz Plik ściągnięto 264 raz(y) 5.42 KB

Cysorz 

Wysłany: 13 Czerwiec 2011, 15:34   

Winne jest "wygładzanie". Draw będzie zawsze tak eksportował. Ja sobie radzę (np. przy szablonach stron www) w ten sposób, że wypuszczam 2-3 razy większą bitmapę bez wygładzania i zmniejszam ją do potrzebnych wymiarów w PS - jakość jest wtedy dużo lepsza, dodatkowo nie ma niepotrzebnych piksli na krawędziach jak to się zdarza przy eksporcie bezpośrednio z Draw.

chezare 

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 05:10   

Malutki, dywersyjną robotę robisz, jaki PS? :-)
Malutki ma rację, winne jest wygładzanie. Ja bym się zastanowił czy jest potrzebne przy tego typu fotografii? Nieprawdziwe jest twierdzenie, że przy 24 bitach tego efektu nie ma. Jest tylko mniej widoczny. Skoro ten tryb cię zadowala, to dlaczego chcesz zmienić paletę na 8 bitów, przecież zapisujesz do png, a nie do gif?
Wyłącz wygładzanie i zapisz z paletą 24 do png.
albo do gif
Wydaje się, że sposób Malutkiego ze skalowaniem grafiki do mniejszej przy eksporcie też ma sens. Jak byś nie robił, rozwiązaniem problemu jest wyłączenie wygładzania.
Wyciąłem Mopika w Draw i nie ruszyłem się z niego nawet na sekundę :-)
Tak w ogóle, to wydaje mi się, że bez tych wszystkich przezroczystości można żyć, choć nie zajmuję się rysowaniem www i mogę się mylić.
Pozdrawiam

Cysorz 

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 16:36   

Dywersja jak dywersja ;). Stalowy młotek jest lepszy do wbijania gwoździ, gumowy do czegoś innego...
Ja w każdym razie gumowym gwoździ wbijał nie będę - tak samo jak bitmapy wolę w PS obrabiać ;P

chezare 

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 19:22   

Malutki, mówisz tak jak ja bym przekonywał, że lepszy jest trabant od ferrari? Ja uważam, że strzelanie z armaty do muchy jest nieekonomiczne i bez sensu. Namawiasz kolegę żeby zaopatrzył się w program za parę tysięcy złotych żeby zapisać parę obrazków na www. Nie sądzisz, że to lekka przesada? Nie kwestionuję pozycji produktów Adobe i ich możliwości, tudzież wyższości nad produktami konkurencji, ale jesteśmy na forum Corela :-)

Cysorz 

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 20:45   

No jeżeli tak byśmy rozumowali to moglibyśmy zostać przy Notepadzie i Paincie ;)
Bo po co płacić za Corela jak można Gimpa używać? Przecież fachowiec w Gimpie lepiej zrobi pracę niż nowicjusz w Corelu - nieprawdaż? A i w WordPadzie można przyzwoitą (pomijam stronę merytoryczną) pracę dyplomową napisać...
Co do porównania PP i PS to ja walę prosto z mostu: ...!!!
Zresztą masz rację, nie ma chyba sensu porównywać :D

painter_man 
Bywalec

Wysłany: 1 Styczeń 2015, 15:10   

Witam...
Z tą białą otoczką to jest jeszcze inny klimat. W oknie eksportu (Corel X6, X7) opcjonalnie umieszczono kretyńskie rozwiązanie dodawania otoczki do pliku. Nie znalazłem nigdzie możliwości wyłączenia tej funkcji. Jedyny wybór jaki jest, to zmiana koloru tej otoczki. Rozwija się paleta z kolorami w której na domiar krzywdy nie ma tzw. pustego (przezroczystego) pojemnika. Dodam od razu, że widoczne obok okienko "przezroczystość" nie dotyczy funkcji "otoczka".
W ustawieniach/opcjach programu nie znalazłem możliwości wyłączenia dodawania otoczki podczas eksportu. Czyżbym źle szukał? Może coś podpowiecie? Pięknie proszę... :)

s-p-i-n 

Wysłany: 1 Styczeń 2015, 15:49   

jakbys wylaczyl wygladzanie to bys nie mial otoczki inaczej otoczka bedzie

painter_man 
Bywalec

Wysłany: 1 Styczeń 2015, 15:56   

A da się tą funkcję wyłączyć globalnie w opcjach dla nowych dokumentów czy za każdym razem muszę to klikać w oknie eksportu??? :shock:
Co ciekawe, nawet po wyłączeniu tej opcji okienko z wyborem otoczki pozostaje aktywne...

Odpowiedz do tematu