Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wypełnieniem teksturą po przeniesieniu z AutoCad
Autor Wiadomość
stipi
Początkujący

Wysłany: 30 Grudzień 2014, 13:40   Problem z wypełnieniem teksturą po przeniesieniu z AutoCad

Witam

Przeglądając różne fora nie natrafiłam na rozwiązanie tego problemu – raczej nikt o to nie pytał.

Posiadam AutoCada 2010 i po narysowaniu w nim rysunku (np. obrys kwiatka), gdzie wszystkie linie są zamknięte i wyeksportowaniu do Corela (CorelDRAWX5 wersja 15) nie mogę wypełnić tego rysunku teksturą.
Mogę edytować poszczególne elementy co jest dla mnie również bardzo ważne. Próbowałam poprzez zapis pliku z cada w formie dxf, wydruku do pdf czy poprzez zainstalowany wirtualny ploter czyli format eps.

Czy ten rysunek wymaga jakiegoś innego formatu? Czy też włączenia jakiejś opcji/zastosowania polecenia w programie corel?

Pozdrawiam

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Grudzień 2014, 14:56   

auto cad domyslnie tworzy poliline a inne programy pracuja na spline,ja to zawsze gdy pliki autocade edytuje w corelu to robie w corelu granice,przesuwam na spod warsty i usuwam pierwozwzor

stipi
Początkujący

Wysłany: 30 Grudzień 2014, 19:39   

ok... ale mogę prosić o wytłumaczenie jak dla laika który nie orientuje się za bardzo jak rysować w corelu?
Dotychczas w tym programie edytowałam tylko tekst, ewentualnie wielkość wzorów już w krzywych względem ustanowionego szablonu. Więc tak naprawdę wiedza jest żadna :)

Ewentualnie jeśli jest to dosyć trudne do wytłumaczenia to proszę o jakieś print screny lub filmik instruktażowy.

Dziękuję za pomoc.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Grudzień 2014, 22:02   

nie ma problemu zrobie filmik,ale w nowym roku bo tera to sam rozumiesz troche rozkojazony jestem :-) :lol:

Odpowiedz do tematu