|
"Malowanie pędzlem" w Corel Draw |
| Autor |
Wiadomość |
autumnleaf
Początkujący

|
Wysłany: 2 Styczeń 2015, 11:00 "Malowanie pędzlem" w Corel Draw
|
|
|
Witam na forum :)
Jestem zupełnym laikiem, jeśli chodzi o Corela, z grafiką wektorową dotychczas miałam do czynienia tylko robiąc jakieś automatyczne wektoryzacje w InkScape :) Zajmuję się grafiką rastrową. Teraz zastanawiam się nad spróbowaniem z wektorami, ale zanim zacznę, mam pytanie :)
Mianowicie chodzi mi o robienie plam jednolitego koloru. W programach typu GIMP albo Photoshop są pędzle, którymi można ręcznie zamalować wybrany obszar. Wiem, że w Corelu można taki obszar sobie zaznaczyć (obrysować) i wypełnić. A czy jest w Corelu (albo jakimś innym programie do grafiki wektorowej?) takie narzędzie, żeby można było malować kolorem na takiej samej zasadzie jak w grafice rastrowej? A jeśli tak, to mogłabym poprosić o wskazanie, jaka to opcja/ikonka etc (byłabym wdzięczna na przykład za zrzut ekranu z zaznaczonym miejscem, gdzie tego szukać :) )
Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić, czego szukam :) Dla wyjaśnienia, dlaczego nie zadowala mnie opcja obrysowywania i wypełniania, chociaż daje taki sam efekt końcowy :) - kiedy koloruję coś w komputerze, byłoby mi zdecydowanie wygodniej po prostu malować po rysunku, aż do uzyskania odpowiedniego wyglądu, niż wyobrażać sobie na starcie, jak ma wyglądać plama danego koloru, i ją zaznaczać :)
Z góry dzięki za pomoc :) |
|
|
|
 |
agucha1712
Praktyk

Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Maj 2014 Posty: 89 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2 Styczeń 2015, 11:40
|
|
|
przychodzi mi do głowy wypełnienie siatkowe (ostatnia ikonka z siateczka)
albo uzycie srodkow artystycznych w róznej skali w zaleznosci od potrzeb (5 ikonka od góry) |
| Ostatnio zmieniony przez agucha1712 2 Styczeń 2015, 21:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
autumnleaf
Początkujący

|
Wysłany: 2 Styczeń 2015, 12:46
|
|
|
| agucha1712, dzięki! Te środki artystyczne to chyba będzie właśnie to, czego szukam :) |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 2 Styczeń 2015, 21:04
|
|
|