Problem z wycięciem obiektu na folii holograficznej |
Autor |
Wiadomość |
lobo4581
Praktyk
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 11:31 Problem z wycięciem obiektu na folii holograficznej
|
|
|
Dzień Dobry
Posiadam ploter tnący Summacut D120.
Po wydrukowaniu na ploterze wielkoformatowym grafiki na folii holograficznej wraz z markerami z OPOSU chcę wyciąć nadane kształty na ploterze. Ploter nie widzi markerów. Czy jest jakiś trik który umożliwi mi wycinanie na tej folii?
Zaznaczam że korzystałem z również z opcji Dopasuj XY oraz Popraw XY. Ciężko się było wpasować w te markery. Ja zaznaczałem zawsze górny prawy róg każdego kwadratu. W instrukcji nie pisze gdzie mamy ustawić ostrze plotera by zostało to dobrze wycięte.
Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 20:13
|
|
|
Folia holograficzna odbija światło tak, że czujnik OPOSu głupieje.
Można to ominąć/oszukać na dwa sposoby:
naokoło markerów naklejasz np. białą folię - tak z 5 mm
lub
maskujesz markery np. kartką papieru i naokoło malujesz białym korektorem. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 00:54
|
|
|
Najczęściej ostrze trzeba ustawić na markerze, na dole z prawej strony, ale nie wiem jak wygląda to w tym przypadku, co maszyna to inaczej.
Ja bym nakleił białą folię, albo jakąś półprzeźroczystą, jak by przez białą nie było widać, tam gdzie to szuka markerów i je namalował flamastrem, robiłem tak jak drukowałem na kolorowym papierze. |
|
|
|
|
albertoz
Bywalec
Wersja CorelDRAW: X5 SE PL
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 13:42
|
|
|
Dokładnie tak jak napisał Malutki, ja wycinam z białej folii kwadrat około 15 x 15 mm a w środku wybieram wyciętą dziurkę wielkości markera (2 x 2 mm ) i naklejam na marker. Trochę zabawy ale przy takich foliach często trzeba się pomęczyć.
Pracuję na Summie D120 i początkowym markerem jest prawy dolny marker (nad nim ustawiasz ostrze).
Razem ze sterownikami i WinPlotem powinieneś mieć skrypt do Draw-a i Illustratora który dodaje markery. |
|
|
|
|
|