|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Corel DRAW X7 - Wypełnienie tonalne |
| Autor |
Wiadomość |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 12 Luty 2015, 23:51 Corel DRAW X7 - Wypełnienie tonalne
|
|
|
Witam
Przepraszam z góry za niefachowe nazewnictwo, ale wróciłem do grafiki po dość długiej przerwie (swego czasu pracowałem na Corel DRAW 8.0/9.0 i krótko na ADOBE Illustrator i In Design).
Projektowałem wizytówkę i w układzie strony wybrałem "Etykietę". Dopasowałem wymiary i ilość na stronie. Obiekt wypełniłem gradientem (wypełnienie tonalne), składającym się z dwóch kolorów (czarny i biały z efektem "diamentu" - biały kolor od środka). Jak włączyłem "Podgląd Wydruku", zauważyłem że wypełnienie jest tylko na pierwszej etykiecie, zaś na pozostałych tylko tekst i "wektory". Kolory wypełnienia pochodziły z palety CMYK, więc (teoretycznie) nie powinno być problemu. Nie mając więcej czasu, przekonwertowałem tło na mapę bitową (32 bit CMYK) z wygładzaniem (ustawienie domyślne), wtedy na Podglądzie Wydruku było OK. Po odbiorze wizytówek mam wrażenie, że czarny kolor jest lekko mdły. Podejrzewam, że to wina konwersji tła na bitmapę, ew. kwestia naświetlenia przez LAB. Co ciekawe, jedne gradienty są widoczne w Podglądzie Wydruku na wszystkich etykietach, inne nie, wtedy trzeba robić konwersję na bitmapę. Jest na to jakaś rada, czy błąd jest po mojej stronie? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13 Luty 2015, 01:23
|
|
|
| Są różne odcienie czarnego w poligrafii. Ten najjaśniejszy to 0C-0M-0Y-100K, ten "najgłębszy" to 100C-100M-100Y-100K. Jeżeli ma być "zimny", to do czystego "K" dodajesz "C", jeżeli "ciepły" to "M + Y", jeżeli stonowany to do "K" dodajesz reszty po trochu. Rozumiesz to mam nadzieję, czy prościej to trochę przedstawić? |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 13 Luty 2015, 09:33
|
|
|
| W świetle dziennym wizytówka wygląda lepiej (pod względem czerni), wczoraj oglądałem ją wieczorem przy dość mocnym świetle halogenowym i może dlatego odniosłem wrażenie, że tło wyszło lekko mdłe. Bardziej interesuje mnie, dlaczego po zastosowaniu wypełnienia tonalnego, na Podglądzie Wydruku tło było tylko na pierwszej etykiecie, dopiero po konwersji na bitmapę było na wszystkich. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|