Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X5, problem z drukowaniem
Autor Wiadomość
hydr4x 
Początkujący

Wysłany: 10 Luty 2015, 20:42   Corel X5, problem z drukowaniem

Witam,
Posiadam Corela X5, od jakiegoś czasu mam problem z drukowaniem obrazków.
Na początku myślałem, że to wina Ricoha, ale na HP dzieje się tak samo.
Opis problemu:
Tworzę w Corelu małe nadruki na medale, składają się one głównie z czcionki, kilku krzywych i obrazka [najczęściej logo]. Podczas tworzenia projektu, nie widać żadnych linii na obramowaniu obrazka rastrowego, na podglądzie wydruku też jest czysto, ale na wydruku widać czarny włosowy kontur [idealnie na krawędzi]. Dokonałem edycji obrazka PNG w Paincie [zapisz jako jpg], czyli dodałem białe tło i zapisałem. Wydrukowało dobrze, chociaż wcześniej kiedy wrzucałem pliki png na transparentnym tle, wszystko było si. Myślałem, że problem rozwiązany, jednak przy następnym projekcie podczas tworzenia tabliczki która składa się z tekstu nałożonego na rastrowe tło, podczas druku pojawiają się randomowe kreski, podobne do tych które miałem wcześniej. Pojawiają się w dziwnych miejscach [pod linijkami z tekstem].
Wyeksportowałem sobie całość do PDF i wydrukowałem. Po takim zabiegu wszystko było bardzo ładnie wydrukowane. Jest to jednak nieoperatywne rozwiązanie, przy kilkudziesięciu projektach dziennie można stracić nerwy, nie ma czasu na zabawę w taki sposób. Moje pytanie brzmi - jak rozwiązać ten problem? Co może być jego przyczyną, skoro od x lat działało to w ten sposób, a teraz pojawiają mi się takie kreseczki? Ewidentnie jest to wina Corela... Chciałbym uniknąć reinstalacji, być może idzie to załatwić w jakiś inny sposób?
Proszę o pomoc ;)

System Win7x64 jakby co ;)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 10 Luty 2015, 21:10   

Rzuć screena i najlepiej przykładowy plik, to się zobaczy.

Zastanawiam się jedynie, dlaczego wspominasz w tym wszystkim o PNG?

Dodatkowo, jeśli eksport do PDF i druk działa, to chyba nie ma aż takiego problemu, prawda? Przecież możesz robić wielostronicowy projekt w Corelu i eksportować wszystko na raz, w wielostronicowy PDF. No ale jak kto lubi ;-)

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 10 Luty 2015, 21:40   

pdf i już... wg mnie wszystko co jest drukowane z pdfa jest lepsze od jpg, png itp.

hydr4x 
Początkujący

Wysłany: 10 Luty 2015, 21:42   

Jutro postaram się wrzucić skany...

Jest to problem, ponieważ projekty są robione jeden po drugim przez 8 godzin, każdy trzeba druknąć i na bieżąco wgrzewać w blache. Trochę mnie to irytuje, bo działało to normalnie i od kilku dni się tak dzieje... :-x A skoro działało normalnie, to po co komplikować sobie życie... :-P

Png był od klienta ;)

EDIT:
dj_maras - ale wydruk bezpośrednio z corela na drukarkę chyba jednak jest najlepszy ;P

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 10 Luty 2015, 21:54   

NIE - NIE JEST LEPSZY - JEST TYLKO SZYBSZY BO NIE MUSISZ EKSPORTOWAĆ

ale jakościowo na 100% lepszy z pdfa - przetestowałem to nie raz...

ps. osobiscie corel u mnie przesuwa o kilka mm przy wydruku...pdf drukuje na kartce tam gdzie powinien...

hydr4x 
Początkujący

Wysłany: 10 Luty 2015, 22:22   

Nie chcę się kłócić ;)
W każdym razie, musi to być robione bezpośrednio z corela ;)

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 10 Luty 2015, 22:30   

wyeksportuj do pdf
zaimportuj pdf
:]

hydr4x 
Początkujący

Wysłany: 11 Luty 2015, 09:20   

Problem rozwiązany, test pokazał, że linie przy tekście były idealnie na granicy cienia...
Pomogła reinstalacja, przy czym wyłączyłem aktualizacje i zablokowałem corela w zaporze.
Najprawdopodobniej któraś aktualizacja coś napsuła, ale nie jest to pewne ;)

Pozdrawiam

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Luty 2015, 10:43   

hydr4x napisał/a:
przy czym wyłączyłem aktualizacje i zablokowałem corela w zaporze.

To chyba zbyt daleko posunięta ostrożność. Corel się "sam" nie aktualizuje. Poprawki Corela to tzw. ServicePacki, wymagające za każdym razem zgody użytkownika na instalację.

Odpowiedz do tematu