Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
WITAM! MAM 4 PYTANIA:) Pomóżcie dobrzy ludzie!!!!
Autor Wiadomość
saperzak
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2015, 13:37   WITAM! MAM 4 PYTANIA:) Pomóżcie dobrzy ludzie!!!!

Witam, rysuje już długo grafike sam dla siebie moje prace graficznę są bardzo dobre i myślę o zakupię oprogramowania i wykonywaniu projektów komercyjnych.
Moje pytanie to :
1. Jaką wersje Corela kupić żebym mógł wykonywać projekty komercyjne i żeby była jak najniższa cena (skończyłem dopiero studia i jest biednym absolwentem)
2. Jeśli zakupie oprogramowanie jak mam legalnie działać z tymi projektami chodzi mi o robieniu logotpów i wzorów graficznych na ubrania dla dużych znanych marek a legalności.
3. Jeżeli wykonałem projekt (logotyp) na darmowym programie typu Inkscape lub corel trial i dałem mu to logo w pdf a on użyje tego loga na swój sklep - chodzi mi o to czy można tak zrobić i czy ktoś to sprawdza potem:)
4.Jak mam zacząć działać krok po kroku żeby to miało ręce i nogi i można było zarabiać na tym? - traktuje grafike jako hobby i nie chce zakładać firmy tylko robić projekty np z 3 w miesiącu ( to chyba usługa na zlecenie?)
Zaznaczam że jestem zielony w tych sprawach bo nigdy nie pracowałem tak tzn z grafiką jako że pieniądze bym brał:)
Proszę o pomoc forumowiczów

chezare 

Wysłany: 20 Luty 2015, 14:24   

Nareszcie ktoś kto wysoko ocenia swoje umiejętności :-)
Każdy program graficzny na który masz licencję może być wykorzystywany do tych celów, bezpłatne jeśli przewidują wykorzystanie ich do komercyjnych celów.
Firma dla której robisz robotę nie będzie się pytała jakiego programu użyłeś w odróżnieniu od policjanta, który teoretycznie może przyjść i poprosić o faktury na oprogramowanie.
Bez zakładania firmy będziesz musiał wykonywać pracę w oparciu o umowę o dzieło.
No i musisz mieć prawa do wykorzystywania materiałów których użyjesz w swoich projektach, np. fotografie.

saperzak
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2015, 14:43   

Dzięki! przymierzam się do kupienie corela tylko nie wiem jaka wersja bedzie dobra ale stawiam na x5 za 400zl na allegro znalazłem:) na studiach dużo rysowałem grafiki wektorowej i wiem że mam talent tylko chce zalegalizować to i rysować a dodatkowo to będzie moją formą zarobku od czasu do czasu:)
tzn bracie wygląda to tak żę:
UMOWA O DZIEŁO ( jako że jestem bezrobotny) + LICENCJA NA PROGRAM + TALENT:) i to tyle tak żeby legalnie działać? ( no i rozlicznie z podatku)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 20 Luty 2015, 16:26   

saperzak napisał/a:
stawiam na x5 za 400zl na allegro

Nie kupuj tylko wersji okrojonej z niektórych funkcji (SE) Special Edition Obawiam się jednak ze ta z Allegro waśnie taką jest .

Najniższa cena jaką znalazłem 1325 zł

saperzak
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2015, 16:42   

restauro napisał/a:
saperzak napisał/a:
stawiam na x5 za 400zl na allegro

Nie kupuj tylko wersji okrojonej z niektórych funkcji (SE) Special Edition Obawiam się jednak ze ta z Allegro waśnie taką jest .

tzn jaka to wersja okrojna? to jaka mam kupic przosze o pomoc i ewetualny link do jakiejs taniej i dobrej x5 lub x 3

restauro 

Wysłany: 20 Luty 2015, 16:59   

saperzak napisał/a:
jaka mam kupic przosze o pomoc i ewetualny link do jakiejs taniej i dobrej x5 lub x 3

Z tym może być problem .
Znalazłem X6 wersja BOX

http://www.salurion.pl/pr...L.html?niepromo

http://www.komputronik.pl...uite_X6_PL.html

http://www.karen.pl/produ...6_PL.html?promo

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 20 Luty 2015, 17:20   

saperzak napisał/a:
tzn jaka to wersja okrojna?

To musiałbyś się wczytać w dokładne specyfikacje, ale z doświadczeń użytkowników tego forum i licznych problemów z wersjami SE, zwyczajnie je odradzamy (konflikty softowo-sprzętowe, brak chyba niektórych opcji, gorsza stabilność aplikacji i takie tam). I żeby było jasne - wersja H&S w ogóle nie wchodzi w grę. To najtańsza dostępna wersja, ale skrót oznacza Home & Student i jest przeznaczona tylko i wyłącznie do prac niekomercyjnych i edukacji i jest okrojona tak, że połowa opcji jest zblokowana.

Odnośnie cyferki, która miałaby stać przy X, to posłuchaj restauro, gdyż chociaż jedną z najbardziej udanych wersji to X3, to jednak lata lecą i spora część firm posiada wersje nowsze. Miałbyś potem zgryz z brakiem możliwości otwarcia jakiegoś projektu, który ktoś ci prześle, bo był zrobiony np. w X4 lub X6. Oczywiście w grę wchodzą też nowe opcje, jednak tych jest tak niewiele, że nie warto wspominać. Moim zdaniem, kup możliwie najnowszą wersję, jeśli tylko cię stać (choćby na raty). Osobiście uważam, że X7 jest bardzo udana i posiada sporo ułatwień, bez których - kiedy już się do nich przyzwyczaiłem po przesiadce z wcześniejszych wersji - obyć się nie mogę ;-)

chezare 

Wysłany: 20 Luty 2015, 21:58   

Za 7 stówek można kupić X5 w pełnej wersji, a całkiem nie tak dawno znalazłem gdzieś X5 za 500 złociszy w pełnej wersji.

restauro 

Wysłany: 20 Luty 2015, 22:05   

chezare napisał/a:
gdzieś X5 za 500 złociszy w pełnej wersji.

Nie rób chłopakowi nadziei. Jak nie zobaczę oferty nie uwierzę .

Cysorz 

Wysłany: 20 Luty 2015, 23:06   

SE (Special Edition) nie ma poblokowanych takich funkcji jak eksport czy druk i jest wersją komercyjną - nie róbcie gościowi wody z mózgu ;)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Luty 2015, 23:22   

SE nie ma poblokowanych ustawień zaawansowanych???,hym coś mi tu nie gra ,ale nieważne ,jesli nie ma to oznacza ze user ma wywalony plik xml konfiguraccji pdf,moim zdaniem reinstalacja powinna po,oc

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 21 Luty 2015, 01:07   

Malutki napisał/a:
SE (Special Edition) nie ma poblokowanych takich funkcji jak eksport czy druk

Zainspirowany twoim stwierdzeniem postanowiłem znaleźć info o tym, czym SE różni się od wersji (z braku lepszego określenia) PRO. Wersja Special Edition jest tym czym PRO, ale BEZ MOŻLIWOŚCI UPGRADE'U (do nowszych wersji) I BEZ (drukowanej) DOKUMENTACJI. Tak więc musiałbym uderzyć się w piersi i posypać sobie głowę popiołem. Nie mniej jednak, życie pokazuje, że nie zawsze zgadza się z teorią i odnoszę wrażenie, że Kanadyjczycy coś tak skiepścili, że niby to samo, ale jednak różnice subtelne chyba są. Nie tyle w dostępnych narzędziach czy opcjach, ale w stabilności itd.. Chociaż to może tylko wrażenie ;-)

Cysorz 

Wysłany: 21 Luty 2015, 03:03   

I tutaj tkwi mały kruczek, bo tak naprawdę możesz bez problemu kupić upgrade do wyższej (pełnej) wersji z niższej (okrojonej) - całkowicie legalnie ;). Legalnie z ogólnie obowiązującym PRAWEM, nie zaś z WARUNKAMI licencji. Nawet jak klepniesz "Akceptuję licencję". Ale kończę ten temat, bo zaraz pewnie nawet bidon mnie wyśmieje (bez obrazy). :mrgreen:

Artur Miernik 

Wysłany: 21 Luty 2015, 04:20   

Szczerze, to za niejaskość co do wersji Corela obwiniam samą firmę. Tu jest forum ludzi od lat zainteresowanych tematem, a mimo tego gubimy się w zawiłościach. Na przykłąd, sam nie wiem, czy wersja SE ma makra, czy też jest ich pozbawiona…

chezare 

Wysłany: 21 Luty 2015, 13:28   

Shame, SE oprócz braku drukowanej dokumentacji i pomocy, nie ma też fontów, clipartów i do niczego nie potrzebnych fotografii, nie wiem czy obsługuje VBA?
Restauro, całkiem niedawno ktoś na tym forum sprzedawał bodaj X5 w pełnej wersji za bodaj 590 zł, ja wtedy chyba na AleDrogo znalazłem takiego samego Corela za 5 stówek.
Wydaje mi się, że wszystkie te wątpliwości mógłby rozwiać Roland?
Nie wierzę też w to, że na forum nie ma nikogo kto z wersjami oznaczonymi SE nie miał do czynienia.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 21 Luty 2015, 18:36   

Malutki napisał/a:
możesz bez problemu kupić upgrade do wyższej (pełnej) wersji z niższej (okrojonej)

Pytanie tylko, czy taka wersja SE nie jest okodowana tak, by uniemożliwiała upgrade. Wiesz, kupisz, odpalisz a tu komunikat typu "Twoja wersja Corela nie jest zgodna z uaktualnieniem" :-/ Ale faktycznie, ktoś kto posiada SE mógłby się podzielić jakimiś doświadczeniami ;-)

saperzak
Początkujący

Wysłany: 23 Luty 2015, 17:05   

Dziękuje za odpowiedź. Znalazłem wersje na alegro za 550 i ma fonty pliki pomocy cliparty itd jest to X5
http://allegro.pl/promo-c...5101123386.html
Możecie jeszcze powiedzieć co to są makry i do czego mogą posłużyć?
Samo rozliczanie sie z US wystarczy do wykonywanie umowy o dzieło? chodzi o to czy musze jakieś składki jeszcze opłacać czy jak to wygląda?

saperzak
Początkujący

Wysłany: 23 Luty 2015, 17:13   

Różnica pomiędzy pełną wersją BOX a wersją Special Edition:
Obsługa języka VBS oraz ploterów drukujących czego wersja SE nie posiada.

Odpowiedz do tematu